Incepe-ti ziua cu un mic dejun sanatos
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Poti sa sari peste cina sau peste gustari, dar peste el nu. Nu trebuie sa fie unul „de campion”, copios si cu multe ingrediente. Un bol de cereale integrale si un pahar cu lapte sau o bucata de piept de pui sau ramasa de la gratarul de aseara sunt mai mult decat satioase si, cel mai important, pline de nutrienti. Daca mai bei si un fresh home-made, considera-te cu bateriile incarcate pentru tot restul zilei. Ce sa nu mananci la micul dejun: dulciuri si grasmi odioase sub forma de salata de icre sau margarina si nici alte tentatii la cutiuta sau semipreparate de prin frigider.
Afla mai multe despre ce inseamna sa ai un frigider „echipat” sanatos.
Las-o mai moale cu zaharul si cafeaua
Degeaba faci eforturi sa mananci sanatos daca continui sa bei porcarii. Racoritoarele pe care le gasesti in magazine, fie ele cu sau fara cofeina, sunt un adevarat dezastru nu doar pentru silueta, ci si pentru sanatate. Citeste doar eticheta unei sticle de cola si vezi cate calorii (in raport cu zero nutrienti!) contine. Nu te pacali cu variantele light, cu indulcitori sintetici. Nu ingrasa, dar nici nu sunt sanatosi. Cat despre bauturile energizante, pe baza de cofeina, sunt recunoscute pentru efectul lor deshidratant. Iar deshidratarea duce in scurt timp la lipsa de energie si senzatie de oboseala. Asadar, ai ajuns de unde ai plecat.
Extra tips:
- Foloseste pe post de enrergizant ceaiul verde, preparat cu o feliuta de lime sau lamaie. Vara in poti raci la frigider si servi cu gheata. Cum insa a trecut sezonul, combina-l cu alte plante pentru infuzie si serveste-l fierbinte, aromat cu scortisoara.
- De asemenea, nu ar strica sa bei mai multa apa. Opteaza pentru apa minerala plata; cea carbogazoasa provoaca balonari si arsuri la stomac.
- Tot nu vrei sa renunti la cafea? „Indulceste-o”, in loc de zahar, cu cateva degete de lapte.
Strategia pentru o dieta echilibrata pe termen lung? Planifica-ti mesele.
Daca stii de azi ce vei manca (a se citi „ce trebuie sa mananci”) maine si-ti vei pregati totul cu o seara inainte nu vei mai fi pusa in situatia de a mai manca la fast-food sau de comanda mancare chinezeasca. Incearca sa-ti aduci totul de acasa. Pentru perioada de 8-9 ore petrecuta la birou asta ar insemna o gustare pentru ora 10:00-11:00, un pranz si inca o gustare (menita sa-ti potoleasca de obicei pofta de dulce) de la ora 16:00. Trei lucruri mari si late. In fine, patru, daca insistam ca masa de pranz sa nu fie salata cu ceva ci salata alaturi de ceva.
Cat despre mancarea la sufertas, adusa de acasa, nu ar trebui sa-ti fie rusine. Majoritatea companiilor au bucatarii dotate cu cuptoare cu mirounde la care poti sa o incalzesti. Cat despre recipientele de transport, noul catalog IKEA are in oferta cateva foarte practice si dragute.
O miscare si mai inteligenta ar fi sa te gandesti inca din weekend la ce ai de gand / trebuie sa mananci saptamana urmatoare pentru a avea timp sa dai si o raita pe la supermarket. O alta ideea ar fi sa-ti fixezi un meniu, ca la restaurant: felurile mai complicate (pranzul) pot fi pregatite cu o seara inainte si reincalzite a doua zi. In felul acesta salvezi si timp, si sanatate, si bani.
Afla mai multe despre alimentele care iti pot salva viata.
Treci mai des pe la doctor!
Nu chiuli de la controlul medical anual! Iar dupa ce-ai trecut cu brio de examinarile de rutina, roaga-ti medicul de familie sa-ti dea o trimitere pentru a efectua toate aceste controale de mai jos:
a. Colonoscopie
O colonoscopie te poate avertiza in cazul in care exista o predispozitie pentru dezvoltarea unei tumori la nivelul colonului.
Cand sa o faci: daca o ruda de-a ta a fost diagnosticata cu cancer la colon la 45 de ani, tu ar trebui sa-ti faci prima colonoscopie in jurul varstei de 30 de ani, deci cu aproximativ zece ani inainte, caci, in cazul in care ii mostenesti predispozitia la 45 de ani s-ar putea sa fie prea tarziu.
b. Testul Babes-Papanicolau
Din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa in privinta mortalitatii prin cancer cervical (16,4 decese la 100.000 de femei). Anual, alte 3.000 de romance sunt diagnosticate cu această maladie, care poate fi depistată precoce cu ajutorul testului Babes-Papanicolau.
Cand sa il faci: anual, la trei ani dupa ce ti-ai inceput viata sexuala. In orice caz, prima vizita ar trebui sa aiba loc inainte sa implinesti 21 de ani.
c. MRI, nu doar mamaografie
Studiile recente arata ca MRI (Magnetic Resonance Imaging) are acuratete mult mai mare comparativ cu mamografia in diagnosticul cancerului mamar in stadii preinvazive. Totusi, mamografia ramane examinarea de baza, esentiala pentru detectarea precoce a cancerului mamar.
Cand sa il faci: o data trei ani daca ai 20 sau30 de ani, minim o data la doi ani daca ai trecut de 40.
d. Control dermatologic
Melanomul este cea mai raspandita si mai letala forma de cancer de piele. Examineaza-te periodic si singura, cu ajutorul unei oglinzi. Acorda atentie mai ales alunitelor din zona taliei, a cefei si celor de pe degetele de la picioare.
Cand sa il faci: mergi la dermatolog in fiecare an, dupa ce ai implinit 18. ani.
e. Cardiologie
Fa-ti setul anual de analize si urmareste nivelul colesterolului "rau", cunoscut ca LDL, precum si cel al trigliceriedelor. Cere-i medicului sa-ti masoare si tensiunea arteriala.
Cand: dupa ce-ai trecut de varsta de 40 de ani, anual. Daca ai sau ai avut cazuri in familie, chiar mai devreme. La fel si in cazul in care esti supraponderala.
Incearca sa dormi cel putin 7 ore pe noapte
Corpul nostru se regenereaza atunci cand dormim. Prea putin somn inseamna prea putin timp pentru procesul de regenerare celulara. Altfel spus, imabtranire prematura!
Ai probleme cu somnul? Afla mai multe despre cum le poti remedia!
Fumatul interzis!
Lasand la o parte riscul de cancer pulmonar, fumatul e raspunzator pentru formarea ridurilor fine din jurul gurii. Cum asa? Simplu! Lipsa de de oxygen face ca pielea sa-si piarda fermitatea si stralucirea. De asemenea, fumatul afecteaza si culoarea buzelor, inegrindu-le. Din pacate, efectele sunt iremediabile, asa ca cel mai bine ar fi sa te lasi sau sa nu te apuci niciodata de fumat.
Fa miscare!
Primul pas e sa lasi telecomanda din mana si sa te dai jos de pe canapea. Exercitiile fizice, chiar si cele usoare, nu ajuta doar la tonifiere si slabit, ci si la intarirea oaselor. Cercetatorii ai demonstrat recent ca o plimbarica zilnica de 10 minute reduce riscul de Alzheimer cu 40%. De asemenea, cateva zeci de minute de miscare zilnica iti fortifica memoria si iti ridica moralul, intarindu-ti in acelasi timp sistemul imunitar.
Tot ce ai de facut e sa-ti schimbi, usor-usor stilul de viata si sa devii din sedentara ceva mai activa. Cum? Incepe cu activitatile de rutina:
- Renunta la lift si urca/coboara pe scari
- Parcheaza la un bloc de destinatie si mergi pe jos distanta ramasa
- Scoate-ti catelul la plimbare macar o jumatate de ora zilnic. Pentru extra-fun, luati un freesbee cu voi si jucati-va.
- Uita de masina si apeleaza la bicicleta cand ai de parcurs distante mai mic
- La birou, nu sta toata ziua pe scaun. Ridicate la fiecare dpoua ore si fa cativa pasi.
Fii pozitiva!
Varsta nu e altceva decat un numar. Important e sa sa ai un spirit tanar. Vorba Madonnei, "am 50 dar varsta mea spirituala este si va ramane 36". Tineretea fara batranete poate fi atinsa daca iti pastrezi minte tanara, daca stii sa iei ce-i mai bun din stres si daca faci ceea ce iti place. Si, cel mai important, daca iubesti!