Pe cât de scârbos pare, culoarea fecalelor tale și forma lor dezvăluie o grămadă de lucruri despre sănătate. Citește articolul până la final și fii informată.
Culoarea
Culoarea normală este maro și poate varia ușor în funcție de ceea ce mănânci, dar o schimbare bruscă a culorii, fără nici un alt semn de avertizarea, este un semn rău.
1. Alb
Alb sau gri indică o lenevire a bilei și probleme cu ficatul sau vezica biliară, pentru că aici se produce și stochează bila. Poate fi vorba despre canale blocate, ciroza sau pietre la bilă, iar mucusul alb indică apariția bolii Crohn.
2. Verde
Culoarea verde este cauzată de ingerarea prea multor legume bogate în clorofila, cum ar fi spanacul, băuturi îmbogățite cu coloranți sau suplimente alimentare. Dacă nu mâncarea este motivul, înseamnă că alimentele au trecut prea repede prin tractul digestiv și nu au avut timp să acumuleze suficientă bilă sau bilirubină.
3. Galben
Fecalele de culoare galbenă indică un blocaj biliar și absorbție slabă a grăsimii. Un alt motiv ar fi lipsa enzimelor produse de pancreas ceea ce poate fi un semn de pancreatita cronică, boală celiacă sau fibroză chistică. Această culoare provine și de la consumul a prea mulți morcovi sau din băuturile colorate.
4. Negru
Negru se face când iei medicamente precum aspirina, ibuprofen, suplimente de fier sau când îți sângerează intestinele. În acest caz trebuie să iei legătura cu un medic specialist. Cea mai des întâlnită cauză rămâne însă mâncarea de culoare neagră sau albastră, precum afinele și jeleurile.
5. Roșu
Aici își pune amprenta mai ales dieta bogată în băuturi cu coloranți, roșii, sfeclă și tot ceea ce ai mai consumat recent. Dar dacă nu alimentele sunt cauza, atunci ar trebui să vorbești cu un doctor, deoarece sângele în fecale este un semn rău, care poate indica o fisură anală sau ceva mult mai serios, precum hemoroizi, colita ulceroasă sau chiar cancer.
Forma
Dacă tot nu consideri că analizarea propriilor fecale este ceva normal, atunci îți prezentăm în continuare 7 tipuri de forme și ce înseamnă ele, descoperiri științifice ale cercetătorilor de la Bristol Royal Infirmary.
1. Bobițe separate
Dacă arată precum cele ale unei oi sau ca nucile, înseamnă că ești constipată și duci lipsă de fibre. Pentru a remedia situația, încearcă să consumi mai multe produse bogate în fibre, precum paste integrale, linte și zmeură și să bei mai multe lichide.
2. Formă de cârnat noduros
Dacă este lung, dar cu denivelări, ești constipată și ai nevoie de mai multe fibre. Constipația nebazată pe alimentație include consumul pe termen lung de medicamente antidiareice și lipsa activității fizice. Ideal ar fi să consumi mai multe fructe și legume și să faci sport.
3. Cârnat cu marginile ridicate
Aceasta este forma normală pe care ar trebui să o aibă fecalele tale și este un semn că totul merge bine, dar nu uita să bei apă și să mergi pe jos.
4. Cârnat fin
Dacă arată precum un cârnat normal, fin, lin, fără denivelări, este chiar ideal să fie așa, nu ai de ce să te îngrijorezi. Încearcă doar să menții o dietă echilibrată și să eviți situațiile stresante, pentru a avea o viața cel puțin la fel de frumoasă.
5. Bucăți mici și neuniforme
Bucățile mici, de diverse forme și dimensiuni, dar cu margini bine definite și suprafață netedă înseamnă că te îndrepți către diaree ușoară. De asemenea, s-ar putea să ai intestinele iritate și ai fi bine să mănânci alimente cu puține fibre, precum banane, cartofi și covrigei.
6. Pete cu margini zdrențuroase
Dacă faci pete cu margini nedefinite ești într-o diaree moderată și s-ar putea să consumi prea multe fibre. Bea mai multe lichide, ca să eviți deshidratarea și rezumă-te la cartofi fierți sau banane pe post de mâncare. Încearcă și Imodium, iar dacă problema durează mai mult de două zile, consultă un medic.
7. Lichid
Când se prezintă sub formă de lichid fără bucăți solide, ai ajuns deja la diaree severă și poate fi semnul că te-ai intoxicat cu ceva, că ai intoleranță la lactoză, o infecție cu vreo bacterie sau ai luat medicamente nepotrivite. Dacă simptomele nu dispar după 2 zile sau dacă sunt însoțite de durere, consultă un doctor.
12 lucruri pe care le poţi afla din forma şi culoarea scaunelor
În secolul 21 este foarte important să ai grijă de sănătatea ta, de aceea trebuie să fii atentă la semnalele pe care ți le transmite organismul.