Cafeaua - printre singurele placeri ale primilor zori. Cand somnul e inca pe gene, cand telefonul suna, cand o zi grea se asterne in fata singura placere la acea ora a diminetii ramane pentru mine cafeluta, care e mai mult decat o bautura cu efect energizant si tonic (chiar daca poate doar psihic, cum zic specialistii), e un adevarat ritual. Nu concep o zi fara cafea, dar parca nu neaparat pentru bautura in sine, ci pentru insemnatatea din spatele ei: ea poate sa insemne o mica barfa intre doua prietene, o intalnire placuta, o sueta in redactie, un mic dejun in familie, un "prieten" bun al muncii pentru diminetile incarcate de task-uri; un tovaras excelent de drum...si mai ales o sursa importanta de sanatate, oricat de blamata ar fi ea in unele cazuri. Si pentru ca aceasta nu iti asigura o portie de sanatate oricum, ea trebuie consumata cu grija si responsabilitate. De altfel, stiti ca niciun aliment, oricat de bun ar fi pentru organism, nu trebuie consumat in exces, nici cafeaua nu face rabat de la aceasta regula. Dar sa punem in lumina cat mai multe dintre efectele benefice asupra corpului nostru si sa constientizam ca un consum corect si adaptat organismului poate face minuni in corp din foarte multe puncte de vedere medicale.
Bautorii de cafea gresesc mai putin la serviciu
Angajatii care consuma cafea la serviciu, fac mai putine greseli, arata un studiu al cercetatorilor britanici, de la London School of Tropical Medicine.
Potrivit specialistilor, cei care lucreaza in ture isi tulbura 'ceasul' interior, de aceea sunt mai obositi si au tendinta sa greseasca mai mult. Oamenii de stiinta au comparat impactul cafeinei asupra corpului cu perioadele scurte de odihna in timpul sau inainte de program si au descoperit ca cel mai mult ii ajuta cafeaua, care le imbunatateste memoria si atentia.
Cafeaua - "motor" pentru arderea grasimilor
Facem mereu tot posibilul sa bem cafea astfel incat sa nu ne afecteze silueta: o bem neagra sau cu zaharina, fara lapte sau frisca pline de calorii, incercand sa evitam astfel pana si cele mai mici probleme de greutate. De acum insa, studiile graiesc un adevar de senzatie: cafeaua solubila ajuta la arderea grasimilor, deci la slabit!
Putini stiu ca unele dintre alimentele consumate in mod frecvent ii pot ajuta in mentinerea unei greutati normale. Studii recente au demonstrat cu succes cum cafeina care se gaseste in cafea, ceai etc, actioneaza ca un stimulent asupra organismului, determinand o ardere mai rapida a caloriilor provenite din grasimi. Un consum moderat de cafea solubila ne poate ajuta in mentinerea unei greutati corporale normale. Studiile, citate de Nescafe, au aratat cum cafeina accelereaza procesul de ardere a grasimilor si ca un consum moderat de cafea, fara lapte sau zahar, poate fi eficient in cadrul regimurilor de slabit. Pentru a-si pastra aceste proprietati, cafeaua nu trebuie indulcita excesiv. Cafeina isi va mentine proprietatea de ardere a grasimilor daca vom consuma cafeaua in stare pura.
Riscul de atac cerebral - diminuat cu pana la 20% in cazul femeilor prin consumul zilnic de cafea!
Studiul relatat de DailyMail a fost realizat pe un esantion de 83.000 de femei, pe o perioada nu mai mica de 24 de ani, evidentiindu-se astfel ca persoanele (cele sanatoase)care beau cafea au sanse mai mici de a suferi un atac cerebral.
Cafeaua protejeaza functiile hepatice!
De asemenea, studiile au atestat un beneficiu al cafelei la nivelul ficatului, protejand functiile acestuia si il fereste de asemenea de cancer, au relevat cercetatorii japonezi. Se pare ca, in urma experimentelor realizate la Universitatea Tohoku din Sendai (Japonia), sunstanta care protejeaza ficatul nu este cafeina, ci acidul clorogenic (un acid din categoria polifenolilor). Totusi, ei subliniaza ca aceste efecte se vad numai in cazul unui consum constant si responsabil de cafea si nu in cazul exceselor sau in cazul consumului in cazuri nepermise (cum ar fi cardiacii sau cei care sufera de tensiune)
67% dintre romani aleg sa consume cafea solubila in compania prietenilor - parghie de socializare
Un studiu realizat de o prestigioasa companie producatoare de cafea din Romania realizat in 2009 pe un esantion reprezentativ pentru populatia urbana a aratat ca romanii considera consumul de cafea solubila un foarte bun liant de socializare. Astfel, un procent de 67% dintre romanii participanti la studiu au afirmat ca momentul ideal pentru a bea o cafea este atunci cand sunt alaturi de persoanele apropiate.
Cafeaua solubila este o bautura populara in Romania, fiind vazuta de catre consumatori ca un produs gustos si aromat si care energizeaza.
Romanii prefera sa consume cana de cafea acasa. 75% dintre respondenti au afirmat ca prefera ca acest moment sa aiba loc in intimitatea propriei locuinte, mai degraba decat in spatiul public.
Cafeaua ofera astfel o modalitate de revigorare si este un foarte bun pretext de relationare cu cei dragi.
Citeste integral stirea aici!
Si mai multi antioxidanti!
Studii recente furnizate de Nescafe au aratat ca antioxidantii actioneaza ca un sistem de autoaparare al organismului impotriva atacurilor radicalilor liberi asupra celulelor din corpul uman.
In urma reactiilor metabolice care au loc in mod normal in organismul nostru se pot forma si radicali liberi. Reactivitatea lor chimica poate dauna tuturor macromoleculelor celulare afectand, astfel, organismul. Conform studiului “Free radicals and antioxidants in health and disease” realizat de K. Bagchi si S. Puri, in afara reactiilor interne, exista cauze externe care favorizeaza formarea radicalilor liberi, ca: fumul de tigara, poluantii din mediu, radiatiile, razele ultraviolete, anumite pesticide si solventi industriali.
S-a demonstrat ca un consum moderat de cafea poate asigura o parte semnificativa din cantitatea de antioxidanti necesara organismului. Cafeaua are un continut bogat de antioxidanti, fiind un stimulent foarte bun in viata de zi cu zi.
Astfel, consumul moderat de cafea solubila, sustinut de o dieta echilibrata si de exercitiile fizice, ajuta la intarirea organismului, atat in timpul sezonului rece, cat si in celelalte perioade ale anului.
Cafeaua ca remediu impotriva durerilor de cap
Specialistii au demonstrat ca printre remediile impotriva durerilor de cap se enumera si consumul moderat de cafea.
Studiile (Diamond, S. Clinical Pharmacology and Therapeutics 2000,( 68): 312-319) au aratat de-a lungul timpului modul in care cafeaua actioneaza asupra migrenelor. Un consum moderat de cafea contribuie la prevenirea durerilor de cap si chiar la combaterea lor daca este consumata in faza incipienta.
Expertii sustin ca o cana de cafea preparata in mod corect (1.8g de cafea solubila la 150 ml de apa) poate ameliora o durere de cap si o poate chiar combate daca este consumata atunci cand migrena este intr-o forma usoara.
Studiile citate au demonstrat ca sub influenta cofeinei, procesul de absorbtie a medicamentelor analgezice este accelerat. Un studiu realizat pe un esantion de 301 persoane care sufereau de migrene in mod regulat a relevat efectele benefice ale cafeinei in ameliorarea acestor probleme. Pe rand, participantii au apelat la tratamentele clasice, apoi le-au completat cu o cana de cafea. In urma consumului de cafea, 80% dintre ei au simtit o imbunatatire a starii dupa o perioada de 6 ore, spre deosebire de cei 67% care au recurs doar la metode terapeutice obisnuite.
Cafeaua si ceaiul previn diabetul de tipul 2
Cafeaua si ceaiul scad riscul de aparitie a diabetului de tipul 2, potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Sydney (Australia), publicat recent in Archives of Internal Medicine, informeaza Mediafax.
Aceasta protectie oferita organismului ar putea sa nu fie asociata cu cofeina, din moment ce cafeaua decofeinizata are cel mai mare efect dintre bauturile testate in cadrul acestui studiu.
Oamenii de stiinta au analizat rezultatele a 18 studii la care au participat 500.000 de voluntari
Cafeaua solubila imbunatateste memoria de scurta durata
In perioadele foarte aglomerate, caracterizate printr-un numar mare de proiecte sau termene-limita, cand receptam si procesam un flux continuu de informatii, trebuie sa acordam o atentie deosebita capacitatii de memorare pentru ca ea sa functioneze la cote maxime. Studiile recent furnizate au demonstrat cum cantitatea de cafeina dintr-o cana de cafea (60-100 miligrame de cafeina) poate imbunatati memoria de scurta durata.
Studiile in domeniu au aratat ca exista o relatie puternica intre cafeina si modul in care functioneaza creierul uman. In primul rand, cafeina contracta vasele de sange din creier astel incat functiile metabolice sa se desfasoare mai repede si energizeaza creierul, actionand ca un stimulent. Astfel, cafeina activeaza acea parte a sistemului nervos central care imbunatateste capacitatea de memorare si de concentrare. (Nehlig et al. 1992., Fredholm et al. 1999., Davis et al, 2003., Daly et al. 2004; Fisone et al. 2004., Tieges, 2007)
S-a demonstrat ca o cana de cafea are efecte stimulatoare: procesul de gandire devine mai rapid, memoria este mai buna si atentia este sporita. Beneficiile consumului de cafea solubila sunt vizibile atat asupra vitezei de procesare a informatiilor, cat si a cantitatii de informatii memorate.
Citeste materialul integral aici!
Pastreaza elasticitatea tenului!
Publicul tinta este reprezentat desigur de femei. Pliculetele "minune" contin cafea, lapte dar si 200 de mg de colagen, proteina care se gaseste in mod natural in tesuturile corpului.Cafeina poate preveni aparitia cancerului de piele
Studiile cercetatorilor americani au aratat in trecut ca un consum regulat de produse care contin cofeina, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, poate oferi protectie impotriva cancerului de piele. Noile cercetari din domeniul dermatologiei au intarit experimentele anterioare.
Cercetatorii recomanda consumul de cafea si ceai
Se stie deja ca expunerea la soare determina deteriorarea ADN-ului din celulele pielii care sufera mutatii si devin canceroase.
Plecand de la problema pe care o reprezinta expunerea la soare pentru piele, profesorul Paul Nghiem de la Universitatea de dermatologie Washington din Seattle a descoperit ca un consum regulat de produse cu cofeina scade riscul de a face cancer de piele. Cele mai comune surse de cofeina sunt cafeaua, boabele de cacao, nucile de cola si frunzele de ceai. Dintre acestea, cafeaua si ceaiul sunt cele mai indicate pentru a fi consumate sustin specialistii.
Citeste mai multe aici!
Cafeaua imbunatateste performanta fizica cu 12, 4%
Studiile realizate demonstreaza cum cafeaua reduce oboseala in timpul exercitiilor fizice si imbunatateste performanta fizica, atat in cazul exercitiilor usoare, cat si a celor de performanta si de mare intensitate, care pot dura de la 30 pana la 120 de minute. Pentru ca unul dintre principalele efecte ale cafelei este cel ergogenic, adica de amplificare a capacitatii de efort fizic.
In timpul diverselor teste efectuate, s-a constatat ca sub influenta cofeinei, muschii incep sa foloseasca grasimile din corp ca sursa de energie in locul carbohidratilor, pentru efortul fizic. Astfel, cafeaua pastreaza zaharul in tesuturi pentru a fi exploatat in momente de efort maxim. Cafeaua are si abilitatea de a creste contractiile muschilor; prin transferul de calciu, sodiu si potasiu la nivelul celulelor, se ajunge la o contractie mai puternica a muschilor.
Disclaimer - Acest material nu se adreseaza persoanelor care sufera de boli care in urma interactiunii cu acest produs poate agrava respectivele probleme. In general, persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau care au probleme cu tensiunea arteriala nu au voie sa consume cafea (decat decofeinizata). De asemenea, sugeram consumul unei cesti zilnic doar in masura in care stii ca esti o persoana sanatoasa, care suporta acest consum.
Cum o bem?
- pentru dieta cel mai bine este sa o bei neagra, fara niciun fel de adaos (nici macar lapte)- tot ce este adaugat cafelei inseamna grasimi si calorii in plus
- cafeaua nu este o bautura racoritoare sau un produs ce se poate consuma in cantitate nedefinita: 1 singura cafea pe zi este suficienta, spun medicii, si doar atunci este si benefica, cand este in exces beneficiile se transforma in adevarate consecinte.
- ce inseamna "o cafea"? Tu poti consuma o ceasca de cafea de 100 de ml in timp ce altii au sticla de 1 litru dupa ei: medicii recomanda consumul a 200 ml de cafea zilnic...
- si nu in orice parte a zilei, ci dimineata este perioada recomandata pentru a fi consumata, avand in vedere ca cel mai mare rol al sau este de stimulent: de inviorare, energizare;