1. "Alunecoasa" in gandire ca pestele! Fii abila, puternica si rapida in gandire asa cum este pestele, doar mancandu-l! De ce, pentru ca acizii grasi omega 3 ajuta la dezvoltarea functiilor creierului si la concentrare. De asemenea, memoria este mai puternica odata cu consumul acestui aliment, iar riscurile declansarii unor boli mentale scad considerabil, conform specialistilor, insa doar daca consumi peste de cel putin 2 ori pe saptamana.
2. Pestele combate colesterolul “rau”, prevenind bolile de inima!
Oameni de stiinta au realizat mai multe experimente legate de alimentatia cu peste si au descoperit ca cei care mananca de cel putin 3 ori pe saptamana acest tip de carne, au mai putine sanse sa sufere de vreo boala de inima cauzata de nivelul crescut de colesterol din saage si de presiunea arteriala mare. Aceasta se datoreaza in principal acizilor grasi omega 3 pe care pestele ii contin.
Cei mai bogat pesti in acizi omega 3 sunt cei grasi ca somonul, tonul, sardinele, dar si pastravul si orice alt tip de peste este benefic pentru inima. Alte beneficii cu care se mai lauda acizii omega 3 sunt cele legate de capacitatea de reduce riscul aparitiei asterosclerozei, aritmiilor bentriculare, plagilor aterosclerotice si teniunea arteriala - motive numai bune de a cumpara peste si de a-l savura cu drag de intreaga familie.
3. Consumul de carne de peste in timpul sarcinii creste IQ-ul copilului -Pentru o dezvoltare optima a creierului copilului, o femeie insarcinata ar trebui sa consume saptamanal cel putin 340 de grame de peste si fructe de mare,. Pentru viitoarele mame, precum si cele care alapteaza, un grup de experti americani recomanda pestele si fructele de mare, alimente ce contribuie la dezvoltarea capacitatilor intelectuale si motorii ale copilului, dar si la prevenirea depresiei postpartum la mame, potrivit unui studiu din 2007. Citeste mai multe aici!
4. Te protejeaza de Alzheimer! - intr-un studiu aparut in aprilie 2010 in “Archives of Neurology” , cercetatorii au descoperit ca unele alimente au meritul de a reduce riscul aparitiei acestei boli, unul dintre ele fiind chiar pestele.
5. Scade riscul aparitiei cancerului colorectal cu aproape 40% - un studiu aparut in aprilie 2010, in SUA, a evidentiat meritele pestelui in prevenirea cancerului. Oamenii de stiinta au realizat un experiment pe 1800 de persoane, din care a reiesit ca cei care consumau alimente bogate in acizi grasi Omega 3 (pestele fiind in top), si-au micsorat riscul aparitiei cancerului cu aproape 40%. Poti beneficia de aceasta proprietate a pestelui, daca il consumi de cel putin 2 ori pe saptamana.
6. Pentru oase puternice - acizii Omega 3 sunt cei care-si asuma meritul pentru oase puternice si sanatoase. Pestele are o cantitate semnificativa din acesti acizi.
7. Ajuta la slabit! - pestele are un continut caloric extrem de redus si foarte multe beneficii; practic, mananci numai elemente nutritive esentiale, resturile reziduale fiind extrem de putine. Tot ceea ce se mananca din peste se transforma in organism in sanatate. Practic, nu are nimic in continutul sau care sa se depuna in straturi adipoase.
8. Remediu antistres - se stie ca stresul se instaleaza comod in organism pe fondul carentei de vitamina B - vestea buna este ca pestele contine aceasta vitamina, si mai mult decat atat, contine si magneziu, care are acelasi rol anti-stres si de a indeparta starea depresiva.
9. Efect antiaging: datorita acizilor grasi omega 3, te poti bucura de un efect anti-imbatranire al tenului tau, mai exact, multumita grasimii EPA (acid eicopentaenoic) continute de peste!
10. Amelioreaza durerile de articulatii si artrita reumatoida - tot datorita continutului de acizi grais Omega 3, pestele este renumit pentru minunile pe care le face in cazul durerilor de genunchi, mai exact de articulatii si al artritei.
11. Iti mareste fertilitatea - tot acizii grasi Omega 3 au rolul de a diminua stresul, si de a stabili echilibrul la nivel hormonal, iar daca vrei sa fii mamica, afla ca macestia maresc fluxul de sange de la nivelul organelor reproductive, crescand sansele de a concepe. Axeaza-te pe consumul de peste gras!
12. Poate ameliora boli asociate sistemului imunitar - Acizii grasi omega-3 au proprietati binecunoscute antiinflamatorii, astfel ca o serie de boli ce implica o activare excesiva a sistemului imunitar, ca psoriazisul, poliartrita eumatoida sau astmul bronsic pot raspunde pozitiv la o dieta bogata in peste.
Cum sa mancam corect?
Te invata celebra nutritionita Mihaela Bilic, care, intr-un articol scris pe Feminis.ro, la sectiunea de bloguri, a explicat pas cu pas cum trebuie sa alegem si sa gatim corect si eficient pestele pentru a beneficia de toate calitatile lui!
Citeste asadar sfaturile ei, accesand “Sa consumam peste in mod corect”