Dacă urmezi aceste reguli simple, vei avea șansa să te bucuri de concediu fără nici o grijă.
1. Evită să plătești cu cardul
Dacă vrei ca datele tale să rămână confidențiale, folosește Google Pay sau Apple Pay, deoarece aceste platforme păstrează siguranța datelor personale.
2. Înregistrează-te la ambasadă
Dacă se poate, imediat după sosire înregistrează-te la ambasadă cu toate datele tale personale și contacte de la rudele rămase în țară ca dacă se întâmplă ceva să fie anunțate. Orice minister de externe are un site unde sunt înregistrate aceste date.
3. Asigură-ți bunurile
Ține minte că orice lucru de valoare poate capta atenția hoților, mai ales laptopurile, camerele de filmat și telefoanele. De aceea, este mai bine să ai o asigurare de călătorie, ca dacă ți se fură sau le pierzi, să poți recupera totuși, măcar o parte din valoarea acestora.
4. Păstrează lucrurile de valoare într-un seif
Dacă nu ești sigură că seiful din camera funcționează așa cum ar trebui, poi cere la recepție să păstrezi ceva în seiful mare al hotelului, dar să iei în considerare faptul că fără o chitanță s-ar putea să nu le mai vezi înapoi și întreabă managerul despre eventualele compensații în cazul pierderii sau furtului.
5. Salvează numerele de telefon ale rudelor și ambasadei în mobilul tău
Notează-ți toate datele persoanelor apropiate în memoria telefonului și, eventual, pune-ți poză cu acestea ca wallpaper, în eventualitatea în care telefonul este blocat și cineva trebuie să-ți contacteze de urgență rudele.
6. Nu bea alcool cu străinii
Deși pare drăguț să cunoști oameni noi la bar, s-ar putea să te trezești că cineva profită de tine sau te jefuiește. Acesta din urmă este chiar cel mai puțin dureros lucru ce ți se poate întâmpla, există lucruri mult mai rele decât a rămâne fără bani.
7. Mănâncă unde se duc și localnicii
Dacă nu știi unde să iei masa, uită-te la cafenelele locale, iar dacă ești în Asia, unde oamenii mănâncă alimente foarte picante, tu cere doar varianta medie. În plus, nu uita să-ți speli fructele și legumele cu apă distilată, indiferent de unde le cumperi, iar dacă ai în continuare dubii curăță-le de coajă.
8. Întreabă localnicii care sunt pericolele
Înainte de a te aventura la colindat, ar trebui să știi pe unde nu este indicat să te plimbi singură nici măcar în timpul zilei, iar în acest sens te pot ajuta cel mai mult localnicii, care știu diverse lucruri și rute interesante.
9. Îmbracă-te și poartă-te ca un localnic
Hoții sunt foarte atenți și pot recunoaște de la distanță un turist. Desigur, este imposibil să te protejezi complet, dar dacă arăți ca cei din jur vei diminua riscurile. De exemplu, europenii poartă pantaloni scurți mult mai rar decât americanii. De asemenea, poți citit regulile și tradițiile țării în care te duci, ca să nu faci vreo gafă.
10. Fă mai multe copii după documentele tale
Nu-ți lua niciodată documentele originale la tine și încearcă să le ții în siguranță. Fă câteva copii ale celor necesare și pune-le în interiorul bagajelor tale pe unele, iar pe restul ține-le după tine.
11. Spune-le prietenilor unde te duci și informează-i despre eventualele schimbări de itinerariu
Plănuiește exact ce vrei să vizitezi și pe unde vrei să te plimbi. Mai ales dacă ești într-o zonă de conflict, scrie-le măcar rudelor câte un e-mail zilnic, ca în cazul în care nu mai trimiți de veste ele să știe că este ceva în neregulă.
12. Ia în calcul care este cel mai murdar lucru dintr-o cameră de hotel
Nu, nu este vorba despre vasul de toaletă ci despre telecomanda televizorului, deci pentru a evita orice neplăcere, pune-o din start într-o pungă de plastic.