Patru sfaturi pentru o vacanta linistita, indiferent de varsta celui mic
1. Daca sunteti innebuniti dupa road-trips si trasee inedite, sunt sanse mari sa fiti nevoiti sa
renuntati pentru un timp la vacantele voastre boeme, in favoarea unora mai putin...spontane. Inainte de toate, va trebui sa alegeti o destinatie mai aproapiata de casa, care sa insemne cat mai putin timp petrecut pe drum. In al doilea rand, n-ar strica sa faceti planul din timp, cu rezervari, vpouchere si tot tacamul, pentru a preintampina surprizele neplacute si a merge "la sigur". Un drum mai scurt si o vacanta mai putin extravaganta inseamna (1) mai putine lucruri de impachetat, (2) mai putin stres si (3) mai mult timp pentru odihna si distractie.
2. Inainte de a pleca la drum cerceteaza atent "piata". Exista din ce in ce mai multe hoteluri
care ofera reduceri substantiale pentru copii, precum si programe speciale - kids friendly -
pentru acestia. Pentru un sejur, pachetele all-inclusive sunt varianta cea mai comoda si
convenabila, scutindu-te de cheltuieli neprevazute in ceea ce priveste poftele alimentare ale micutilor. De asemenea, majoritatea hotelurilor de afara, indiferent de numarul de stele, dispun de servicii de tip kids club sau babysitting, ambele la preturi decente.
3. Daca v-ati orientat catre o destinatie exotica, intr-o tara in care sistemul sanitar nu este
tocmai aliniat la standardele cu care ne-am obisnuit (Tunisia, Egipt, Maroc, Cipru s.a.) si nu
ati ales un pachet all inclusive, mancati numai in localurile aglomerate, car va ofera siguranta ca ingredientele folosite nu au timp sa expire. Evitati restaurantele cu autoservire si bufet suedez. De asemenea, nu consumati decat apa plata si asigurati-va ca aceasta este sigilata cand o cumparati. Si evitati pe cat posibil cuburile de gheata.
4. Odata ce ati ajuns la detinatie, pregatiti o lista cu diversele lucruri pe care le-ati putea
face: plimbari, excursii de o zi, sporturi pe care le puteti practica, locuri pe care le puteti
vizita. E important sa luati in calcul si activitatile care v-ar putea scoate din impas in cazul
in care vremea este proasta. Daca aveti mai multi copii, incurajati-i pe fiecare dintre ei sa
vina cu propuneri in acest sens, urmand ca apoi sa negociati ce veti face si cand.
Bebe: 0-2 ani
1. Intereseaza-te din timp care e atitudinea localnicilor respectivei tari cu privire la alaptatul in locuri publice. Vei fi surprinsa sa constati ca multe state occidentale sunt destul de pudice in aceasta privinta. Marea Britanie, de exemplu, se afla in plina dezbatere nationala a acestui capitol. In mod paradoxal, in tarile musulmane alaptatul in public nu trezeste nicio controversa.
2. Daca alegeti sa zburati, interesati-va de asemenea din timp, cu privire la interdictiile legate de ceea ce trebuie sa contina bagajul de mana, pe care il veti lua cu voi in avion. Lapticul si borcanasele de mancare sunt permise, indiferent de cantitate, dar nu acelasi lucru este valabvil pentru pachetele de scutece de unica folosinta, servetele umede si diverse creme sau lotiuni, care vor treziu suspiciuni daca aveti cu voi mai mult de un exemplar sigilat.
3. Daca cel mic inca se hraneste cu biberonul, cu siguranta veti putea sari peste etapa sterilizarii. Optati pentru un sterilizator cu aburi, portabil, pe care il puteti folosi si pentru a dezinfecta suzetele si jucarioarele cu care bebe isi alina mancarimile provocate de cresterea dintisorilor. Se gasesc si la noi in farmacii. De asemenea, in ceea ce priveste biberoanele, poti economisi timp umplandu-le din timp pe jumatate cu apa rece si cantitatea de lapte praf necesara, urmand sa adaugati apa fierbinte atunci cand stewardesele servesc ceaiul si cafeaua.
4. Desi multe hoteluri dispun, la cerere, de patuturi pentru bebelusi, nu toate sunt comode si sigure. Pentru a evita orice neplaceri, opteaza pentru un patut portabil. De asemenea, daca plecati intr-o tara exotica, nu uitati de plasele care vor tine la distanta insectele. Gasiti la IKEA si nu costa mult. Iara daca sunteti la varsta primilor pasi, un premergator poate fi solutia ideala pentru a-l tine pe cel mic ocupat intre activitati.
5. Atentie la deshidratare! Aceasta poate fi resimtita fie ca sete, fie prin uscarea si iritarea narilor. Pentru a o preintampina, e important sa ai mereu la indemana un biberon cu apa plata. Daca inca iti hranesti bebelusul la san, ai grija ca tu sa te hidratezi: consumand mai multe lichide, laptele tau va fi automat mai diluat si ii va tine micutului si de sete.
Prescolari: 3-6 ani
1. Daca calatoresti impreuna cu mai multi copii iar bani nu sunt o problema, rezervati cateva
locuri in plus, astfel incat spatiul sa nu fier o problema iar cei mici sa se poata juca in voie. Solutia e una cu adevarat la indemana daca e vorba de o calatorie cu trenul, caz in care puteti rezerva un intreg compartiment numai pentru familia voastra.
2. Un mini DVD-player si cateva dvd-uri cu desene animate ii vor capta atentiua chiar si celui mai agitat copilas. Daca vrei ca acesta sa le urmareasca in liniste, tot ce trebuie sa faci e sa il echipazi cu niste casti.
3. Atentie din nou la deshidratare. Multi copii nu cer apa decat atunci cand simt ca le e sete. aveti grija ca acestia sa consume lichide cat mai des, chiar daca asta inseamna cateva opriri sau drumuri in plus la toaleta.