Simtul umorului este o trasatura apreciata in majoritatea situatiilor, insa exista si momente cand partenerul nu stie unde sa traga linia si brusc, glumele se transforma din condimentele relatiei in remarci usturatoare, lipsite de sare si piper.
Exista numeroase tipuri de umor, unele benefice, altele de-a dreptul nocive pe plan amoros, asa ca ai grija sa le accentuezi pe cele din prima categorie si sa le tii in frau pe cele din urma.
Umor sanatos
Este acel gen de umor care va aduce impreuna. Sunt glumele pe care le faceti pentru ca stiti ca nu va judeca nimeni si nu aveti nevoie sa tineti garda sus unul in preajma celuilalt. Umorul sanatos condimenteaza relatia si face discutiile cu partenerul mult mai placute. Umorul sanatos da dependenta si va imbie pe amandoi sa reveniti constant pentru inca o portie de chicotit.
1. Autoironia
Facand haz de necaz si acceptand defectele tale si ale partenerului cu un strop umor reusesti sa destinzi atmosfera si sa ii dai de inteles ca nu e rost de suparare. Recunoaste-ti greselile in joaca si vei evita conflicte care pot degenera.
2. Barfa
Atunci cand amandurora va displac anumite lucruri puteti profita de ocazie pentru a face o serie de glume nesarate la adresa individului sau situatiei care va deranjeaza. Barfa, presarata cu glumite menite sa va faca sa va simtiti mai bine ajuta la intarirea relatiei.
3. Umor practic
Cand i-ai facut ultima oara o farsa partenerului? Sunt genul de intamplari de care va veti aduce aminte intotdeauna cu placere. Daca sunteti la fel de deschisi, umorul practic este cea mai buna modalitate de a pastra pasiunea aprinsa. Cu siguranta va dori sa te “pedepseasca” pentru indrazneala de a-i juca o festa.
4. Umorul pueril
Gasiti-va porecle amuzante, strambati-va unul la altul sau ciupiti-va si fugiti unul de celelalt prin casa, stropiti-va cu apa sau orice altceva ce aminteste de zilele copilariei. Lasati grijile la usa si transformati-va in pustani pusi pe sotii. Relatia va intineri si ea alaturi de voi.
5. Umorul de situatie
Cand va aflati intr-o situatie jenanta in public, nu va sfiiti sa faceti haz de necaz. Arata-ti sprijinul fata de partener destinzand atmosfera cu o gluma bine plasata atunci cand il vezi ca se blocheaza si ar prefera sa intre in pamant de rusine.
6. Umorul cu tenta sexuala
Nu strica sa raspunzi din cand in cand la intrebari cu raspunsuri ce au in mod clar dublu inteles, mai ales daca substratul este unul sexual. Surpriza unor astfel de raspunsuri pline de umor mentine dorinta aprinsa.
7. Umorul empatic
Cand partenerul este abatut din cauza unei intamplari nefericite, ridica-i moralul povestindu-i o intamplare la fel de rea sau poate chiar mai rea, dandu-i o nota amuzanta. Gaseste ceva penibil care ti s-a intamplat, asemanator cu experienta prin care trece partenerul, pentru a-l face sa se simta mai bine in pielea lui stiind ca nu este singurul ghinionist.
Umor toxic
Exista, din pacate, si tipuri de umor care il determina pe partener sa fie tot timpul cu garda ridicata, subrezindu-i increderea in sine si scotandu-l din sarite. Sunt genul de glume pe care sa le pastrezi pentru relatia cu indivizi pe care ai vrea sa-i vezi trecand pe partea cealalta cand te intalnesc.
1. Sarcasmul
Vei fi tentata sa il folosesti cand esti suparata pe partenerul de cuplu. Este acel scut pe care il folosim pentru a ne apara, in incercarea de a ne pastra calmul. Cu toate acestea, nu e de folos in dragoste, fiindca lasa rani amare si trezesc frustrari, intrucat partenerul nici nu poate sa iti raspunda cu vreun argument potrivit de cele mai multe ori. Folosind sarcasmul intr-o discutie nu joci corect si astfel ajungi sa-l determini pe partener sa evite confruntarea.
2. Luatul peste picior
Nu folosi umorul pentru a-l jigni sau pentru a-l scoate din sarite, facand referire la un eveniment neplacut. Chiar daca gluma ta se vrea a fi nevinovata, ranile lasate de astfel de remarci se aduna si formeaza o prapastie intre tine si partenerul de cuplu.
3. Umor increzut
Daca glumele tale fac intotdeauna trimitere la propria persoana si au darul de a-l face pe partener sa se simta prost, astfel incat tu sa apari intr-o lumina pozitiva, ar fi cazul sa incetezi cat mai curand. In timp, partenerul va ajunge sa deteste acele aspecte pe care le folosesti pentru a-ti hrani orgoliul si se va satura sa tot auda cat de norocos este ca te-a gasit pe tine. Fii cu nasul pe sus, insa cu masura!
4. Ironia
Daca nu iti place ceva la partenerul de cuplu, ai face bine sa i-o spui pe sleau. Nu folosi tot felul de glume pentru a-l “ajuta” sa isi dea seama de asta. Poate fi frustrant, pentru ca o astfel de remarca pare a fi o critica, insa partenerul nu iti poate da replica asa cum se cuvine, pentru ca nu poate lua prea in serios un lucru spus de tine in gluma.
5. Umorul colectiv
Ti s-a intamplat vreodata sa te bucuri cand prietenii tai sau ai lui ti-au luat partea si l-au luat peste picior pe partenerul de cuplu, dandu-ti dreptate?
Poate e amuzant pentru tine, insa nu este o modalitate deloc matura de a aborda problema. Practic, seamana foarte mult cu rautatile pe care si le spun cei mici unii altora in copilarie, cand “ochelaristul” sau “slabanogul” sunt marginalizati si luati peste picior. Astfel de intamplari lasa urme adanci si au consecinte nefaste pe termen lung. Daca tii la relatia voastra, nu il lua peste picior in public.
Citeste si:
Despre dragoste, cu o nota de umor - 20 de adevaruri spuse in gluma
Cauze inedite ale durerilor de cap - De la sutien la simtul umorului!