Este bine sa iei cateva masuri pentru a-i mentine pe cei dragi tie in siguranta, dar si pentru a avea grija de sanatatea lor.
Poti sa faci din Sarbatorile de iarna un sezon mai luminos, daca faci o prioritate din sanatatea si siguranta ta. Tocmai de aceea specialistii din domeniu au cateva recomandari pentru tine:
1. Spala-ti mainile cat mai des - acest lucru ajuta la prevenirea imprastierii microbilor si germenilor. Stii si tu ca este sezonul racelii si gripei. Spala-ti mainile cu sapun si cu apa curata si tine-le sub jet cel putin 20 de secunde.
2. Gestioneaza stresul. Daca te simti stresata din toate partile, coplesita de griji sau simti ca iti scapa lucrurile de sub control, acorda-ti o pauza, las-o mai moale. Unele dintre cele mai bune moduri de a-ti gestiona stresul sunt: sa iti gasesti un sprijin, cineva care sa te sustina, sa socializezi cu oamenii si sa dormi suficiente ore in fiecare noapte. Solutii pentru a scapa de stres in doar 2 minute
3. Nu consuma alcool inainte de a te urca la volan sau lasa-i pe altii sa conduca in locul tau daca ai baut. Retine: atunci cand oricare dintre prietenii tai conduce sub influenta bauturilor alcoolice, ei ii pun in pericol pe toti ceilalti oameni care se afla in trafic. Alege sa nu bei daca stii ca vei conduce in perioada Sarbatorilor de iarna si ajuta-i si pe ceilalti sa faca la fel.
4. Imbraca-te bine pentru a-ti mentine caldura corpului si pentru a te mentine uscata. Poarta haine corespunzatoare pentru conditiile meteo de afara: straturi calduroase, subtiri si usoare, manusi, caciuli, esarfe sau fulare, dar si bocanci sau cizme care sa fie impermeabile. Acasa, la serviciu sau pe drum (in special daca mergi pe distante lungi), fii pregatita pentru orice situatie si evita ranile si situatiile in care te poti rani, lovi.
5. Nu fuma. Evita fumatul, dar si fumatul pasiv. Fumatorii prezinta riscuri mai mari asupra sanatatii, datorita faptului ca folosesc o cantitate mare de tutun. Dar si nefumatorii sunt supusi unor riscuri atunci cand sunt expusi la fumul de tigara. Irascibila, anxioasa, indispusa? Motivul e incredibil de simplu
6. Poarta centura de siguranta in timp ce conduci sau te afli pe scaunul din dreapta intr-un vehicul cu motor. Daca ai copii, intotdeauna trebuie sa le pui centura de siguranta, folosind fie un scaun de masina pentru copii, fie o centura de siguranta potrivita pentru inaltimea, greutatea si varsta lor. Este important sa iti pui centura de siguranta de fiecare data, indiferent cat de scurta sau lunga este calatoria pe care o faci. Incurajeaza-i si pe ceilalti pasageri sa faca la fel.
7. Fa-ti analize, examinari si teste de screening. Intreaba-ti medicul de familie care sunt analizele si testele pe care trebuie sa ti le faci la sfarsit de an si cand anume sa ti le faci. Este important sa iti actualizezi pe cat este posibil istoricul familial si personal. Fa-ti o asigurare de sanatate daca nu esti deja asigurata. Raceala, gripa si viroza - Invata sa faci diferenta
8. Fa-ti toate vaccinurile necesare. Acest lucru te ajuta sa previi divese boli si, in acelasi timp, vaccinul salveaza vieti. Orice persoana trebuie sa isi faca anual un vaccin antigripal. Pe langa vaccinul care te protejeaza impotriva gripei, nu doar adultii ar trebui sa fie vaccinati, ci si copiii.
9. Fii cu ochii pe copii si monitorizeaza-i. Orice obiecte sau jucarii periculoase, mancaruri, alimente, bauturi, electrocasnice si elemente din gospodarie care pot reprezenta un pericol trebuie tinute departe de copii. Protejeaza-i pe micutii tai de evenimentele care se pot intampla in preajma gospodariei, precum inec, arsuri, lovituri, caderi si alte accidente posibile. Obezitatea la copii: primele semne vizibile si cum o poti preveni
10. Verifica siguranta instalatiilor de incalzire. Cele mai multe incendii rezidentiale au loc in timpul lunilor de iarna, asa ca nu lasa sobele, semineele, aparatele de incalzire, aragazul, cuptorul, plitele sau lumanarile nesupravegheate. Este bine sa ai un plan de urgenta si sa il exersezi impreuna cu familia din cand in cand (sau macar sa discutati despre ce ar trebui sa faceti in caz de incendiu).
11. Prepara mancarea in conditii de siguranta. Aminteste-ti acesti pasi simpli: spala-te pe maini cat mai des si spala suprafetele din bucatarie si mai des, evita contaminarea elementelor prin atingere si gateste alimentele la temperaturile corespunzatoare; pune-le la frigider sau congelator in mod corect, promt.
12. Mananca sanatos, fii activa. Mananca fructe si legume, care sunt bogate in nutrienti si te ajuta sa iti reduci riscul de a dezvolta anumite boli. Limiteaza-te in privinta portiilor de mancare si consuma mai putine mancaruri bogate in grasimi, sare si zahar. De asemenea, e bine sa fii activa cel putin 2 ore si jumatate pe saptamana. Ajuta-i pe copiii tai (nu doar pe cei mici, dar si pe adolescenti) sa fie activi timp de cel putin o ora pe zi.
Acum ca te-ai inspirat, stii cat este de important sa simti spiritul Sarbatorilor de iarna, mai ales daca ai o sanatate de nota 10. Sursa.
Citeste si: Cele mai sanatoase ceaiuri pe care le poti bea de dimineata pana seara
Dieta care iti poate salva viata - 6 alimente care lupta in linia intai