Nașterea este un miracol, oricum s-ar petrece ea și femeile care au trecut deja prin așa ceva îți împrătășesc ce ar fi vrut să știe dinainte.
1. Se poate întâmpla oricui
Cezariana poate fi programată din cauza poziției pe care o are copilul în burtă, a unui pelvis îngust, a complicațiilor de pe parcursul sarcinii sau se poate face dacă viața mamei este pusă în pericol, dar de multe ori, cezariana are loc în regim de urgență, dacă uterul este pe cale de a se rupe, dacă fătul primește prea puțin oxigen sau dacă travaliul este prea lent.
2. Este o operație serioasă
Deși a devenit la ordinea zilei, aceasta este o operație serioasă, ce necesită anestezie, deoarece se realizează o tăietură adâncă și lată, ca la final să se închidă inciziile făcute în uter, să se repare peretele abdominal și să coase la loc pielea.
3. Ți se montează un cateter
Unul dintre pașii foarte importanți ai operației este că ți se montează un cateter în vezică, pentru a o goli, a nu mai pune presiune asupra uterului și a reduce riscurile de a atinge din greșeală vezica în timpul operației.
4. Partenerul tău poate fi lângă tine în timpul operației
În funcție de spitalul ales, partenerul tău poate fi prezent în sala de operație, pentru a-ți oferi sprijin. Acest lucru îl face să fie mai implicat în viața celui mic, încă de la naștere.
5. S-ar putea să capeți o infecție
Riscul de a face o infecție postpartum este mai mare la cezariană decât la nașterea vaginală și până la 15% dintre femei au parte de una. Din cauza acestui fapt, medicii prescriu antibiotice care trebuie luate înainte de prima incizie, pentru a diminua riscul apariției unei infecții. În plus, femeile supraponderale au un risc mai ridicat.
6. S-ar putea să ai nevoie de analgezice
Orice naștere presupune anumite dureri, dar din nefericie, după o cezariană vei resimți mai multe dureri postoperatorii decât în timpul travaliului soldat cu o naștere naturală. Astfel pot apărea și persista câteva luni durerile de spate și cele abdominale, de aceea este important să te consulți cu un medic, care eventual să-ți prescrie analgezice care să nu interacționeze cu alăptatul.
7. Trebuie să te miști cu grijă după cezariană
Mai ales în primele săptămâni, trebuie să-ți controlezi mișcările, deoarece a fost realizată o tăietură adâncă, ce încă îți provoacă dureri. Ține cont de faptul că mișcările rapide și largi îți pot provoca dureri și mai mari și spasme musculare care vor îngreuna procesul de vindecare. În plus, nu trebuie să ridici nimic mai greu decât copilul tău.
8. Ești responsabilă de propria cicatrice
Pentru ca cicatricea să se vindece repede și frumos, fără apariția vreunei infecții, trebuie să-ți schimbi pansamentul cel puțin o dată pe zi și de câte ori se murdărește. Întreabă-ți ginecologul când anume poți să-l îndepărtezi și spală-te ușor cu apă călduță și un săpun antibacterian, apoi usucă zona prin tamponare cu un prosop curat. În plus, poartă lnumai haine a cărei margine să vină ori sub ori peste cicatrice.
9. S-ar putea să-ți fie greu să alăptezi
Ca urmare a cezarianei, s-ar putea să apară o întârziere a lactației, dar este important să-ți atașezi copilul la sân cât mai curând posibil, chiar dacă vor exista inițial mici dureri.
10. Copilul tău poate avea un sistem imunitar scăzut
Copiii născuți prin cezariană prezintă un risc crescut de diabet și astm, deoarece microflora intestinală este diferită. În plus, s-ar putea să sufere de diverse boli metabolice și să aibă nevoie de suport respirator pentru o vreme.
11. Următoarea naștere
După o cezariană este mai greu să naști vaginal, dar nu imposibil. În orice caz, opțiunile tale se limitează odată cu creșterea numărului de cezariene efectuate și trebuie să te consulți de fiecare dată cu medicul tău.
12. Poți avea depresie postnatală
După o cezariană de urgență, riscul depresiei postnatale crește cu 15%, ceea ce influențează modul în care ai grijă de copilul tău și relația dintre voi, dar și relația cu partenerul de viață. Această stare trebuie tratată de către specialiști, pentru a nu avea urmări pe termen lung.
13. Nu trebuie să te rușinezi
Nu trebuie să te simți prost că n-ai putut naște natural și trebuie să fii sinceră dacă cineva te întreabă, deoarece nici nașterea vaginală, dar nici cezariana, nu sunt ușoare. Nașterea este o minune, oricum s-ar petrece ea și tu trebuie doar să te bucuri de copilul tău.
13 lucruri pe care femeile ar fi vrut să le știe înainte să facă cezariană
Felul în care naști este influențat de mulți factori, printre care istoricul tău medical, spitalul ales pentru naștere și complicațiile apărute pe măsura înaintării sarcinii, de aceea este important să te pregătești pentru orice, inclusiv pentru cezariană.