Învață din acest articol cum poți depăși probleme pe care le au și cele mai fericite cupluri.
1. Îngrășarea
Cercetătorii de la University of Glasgow au descoperit că cei mai mulți proaspeți însurăței încep să acumuleze kilograme imediat după nunta lor, majoritatea îngrășându-se în jur de 1-3 kg în primul an. În general, cuplurile căsătorite se îngrașă cu 6 kg mai mult decât cei singuri, iar aceste kilograme în plus sunt puse adesea pe seama confortul și încrederii pe care o pune la dispoziție un partener stabil și posibilitatea de a te relaxa un pic.
Să slăbiți împreună este mai ușor deoarece întotdeauna va fi o persoană alături de tine care să te îndrume spre un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, nutriționiștii avertizează că bărbații slăbesc mai ușor, ceea ce poate fi demotivant pentru femei. Cele mai bune metode de a slăbi sunt mersul pe bicicletă, înotul, alpinismul și plimbările de seară.
2. Nașterea copiilor aduce cu sine o criză financiară
Un studiu realizat de agenția NerdWallet a arătat că părinții, indiferent de situația financiară, sunt aproape întotdeauna nepregătiți să aibă copii, deoarece nașterea unui copil aduce câteva cheltuieli în plus noii familii.
Pentru a depăși această problemă, trebuie să începi să faci economii cu mult înainte de venirea pe lume a unui copil. În plus, va fi mult mai ușor să iei un căruț la mâna a doua sau un scaun de mașină second-hand și alte asemenea, iar de un premergător sau o mașină muzicală te poți lipsi. Învață să prioritizezi!
3. Conflicte cu soacra
Relația dintre soacră și noră sau ginere este mereu tensionată, iar psihologii spun că aceasta poate influența în rău însăși starea fizică a persoanelor implicate. Cercetările efectuate în anul 1954 au arătat că 2/3 din soacre nu sunt mulțumite de soțiile copiilor, care au o atitudine nepotrivită față de acestea. Oamenii de știință japonezi au descoperit că femeile care trăiesc cu socrii sau în imediată proximitate a acestora au parte de mai multe probleme cu inima.
Cel mai bun mod de a evita conflictele este să trăiți separat, deși la început va fi un pic mai greu din punct de vedere financiar, per total va fi mult mai bine. Dacă, totuși, nu vă permiteți un loc al vostru, ar fi bine să-i explici soțului tău cu diplomație cât de mult te afectează certurile din casă.
4. Cheltuieli diferite
Potrivit statisticilor, unul dintre principalele motive ale divorțurilor este faptul că cineva din cuplu cheltuie mai mult. După nuntă, câștigurile devin comune și finanțele încep să fie un motiv de stres, dar, din păcate, cuplurile evită discuțiile despre bani.
Experții financiari recomandă să discutați deschis despre ce bani aveți, să vă setați anumite priorități și să stabiliți împreună dacă familia voastră va economisi sau va investi în ceva. De asemenea, ar fi bine să vă gândiți și la planurile de viitor, copii, vacanțe sau reparații.
5. Te enervează obiceiurile partenerului
Psihologii avertizează că după mai multe luni de trai în comun poți remarca unele obiceiuri care să te enerveze, dar acest lucru nu înseamnă că dragostea voastră s-a terminat. În mod surprinzător, acele obiceiuri care inițial te-au atras la partener acum încep să ți se pară stresante, cum ar fi pasiunea pentru sport, citit sau numeroșii prieteni pe care-i are.
Trebuie să accepți aceste lucruri cu zâmbetul pe buze, pentru că acestea îl fac să fie special și de aceea te-ai îndrăgostit de el. Dacă te deranjează lucruri mici, atunci fii mai atentă la prietenii și munca ta, care te vor face să-ți fie dor mai mult de jumătatea ta.
6. Uitați de datele importante
Un partener uituc te întristează și te face să crezi că nu pune valoare pe ralația voastră, dar până și cuplurile perfecte uită evenimente importante precum aniversarea relației, ziua în care v-ati mutat împreună sau când ați avut primul sărut. Acest lucru se întâmplă deoarece acele zile sunt mai puțin importante pentru partenerul tău, care pune accent pe fiecare zi petrecută alături de tine.
Adu-i aminte ce înseamnă pentru tine anumite evenimente și acest lucru vă va ajuta să depășiți dezamăgirile.
7. Plictiseala
Uneori, primul an dintr-o căsnicie nu arată tot timpul ca o continua lună de miere. Mai devreme sau mai târziu, în ciuda așteptărilor, numărul florilor se diminuează, cinele romantice și conversațiile cu subînțeles devin mai rare și intervine rutina. În acest caz, dezamăgirea apare din cauza așteptărilor prea mari și a lipsei de experiență, dar majoritatea cuplurilor reușesc să depășească momentul.
Prioritățile unui cuplu căsătorit diferă față de ale unor simpli îndrăgostiți, deoarece apare o rată de achitat sau vin copiii și partenerii trebuie să plănuiască fiecare ieșire. Psihologii spun că este ceva normal și că viața de familie înseamnă, de fapt, să ai un program destul de clar. Ce poți face este însă să pui la punct o ieșire cu prietenii, dar și mersul în cuplu la cinema, pentru că interacțiunea socială vă va ajuta să mențineți flacăra pasiunii aprinse.
8. Sunteți împreună non-stop
Există o părere conform căreia soții ar trebui să-și petreacă tot timpul liber împreună și să împărtășească interesele, dar cuplurile care fac acest lucru ajung să se plictisească după câțiva ani sau câteva luni.
Ambii parteneri ar trebui să aibă hobby-uri personale. Este în regulă să vă petreceți weekendurile separați, acest lucru doar contribuie la întărirea relației.
9. Prieteni dăunători
Tinerii căsătoriți capătă atât noi rude cât și noi prieteni, iar adesea unii dintre aceștia sunt văzuți ca intruși, deoarece iau prea mult timp din momentele care ar trebui petrecute în doi.
Lasă-ți jumătatea să aibă un prieten de suflet chiar dacă va fi greu de acceptat la început că partenerul tău vorbește despre relația voastră cu altcineva. Geoffrey Greif, profesor la University of Maryland, este de părere că prietenii ajută la menținerea armoniei în casă, mai ales cei din copilărie. Nu critica personalitatea nimănui ci, eventual, acțiunile cuiva și încearcă să devii prietenă cu prietenii lui, dar ține cont de faptul că nu poți controla toate aspectele vieții lui.
10. Orare de somn diferit
În anii '70, cercetătorii au învățat despre ritmul circadian și au descoperit că unii oameni au mai multă energie când se trezesc foarte devreme, pe când alții sunt mai activi seara. Dacă astfel de oameni formează un cuplu, programele celor doi vor trebui adaptate.
Ritmurile biologice diferite perturbă un mariaj fericit, dar dacă te afli în această situație, cât timp partenerul tău doarme tu poți face liniștită alte sarcini benefice pentru întreaga familie.
11. Împărțirea sarcinilor casnice
În ciuda timpurilor în care trăim, există încă diverse stereotipuri cu privire la diviziunea sarcinilor între soți și părerea că o femeie trebuie să păstreze casa în ordine (chiar dacă are un serviciu full-time), iar un bărbat trebuie să întrețină casă.
Discută cu cel drag ce faceți fiecare în casă dinainte să vă mutați împreună și încearcă să profiți de tehnologia modernă, de mașina de spălat vase, crătițile supraetajate sau cuptoarele de pâine, care îți ușurează foarte mult viața. În plus, este o idee bună să faceți plățile pentru diverse utilități online, ca să economisiți timp și nervi de stat la cozi sau în mijloacele de transport în comun.
12. Începeți să vă certați din nimicuri
Psihologii susțin că într-o căsnicie apar crize atunci când răbdarea unuia dintre parteneri ajunge la apogeu, dar există și avantaje într-o criză, printre care se numără faptul că îți permit să-ți împrospătezi relația, ca să puteți trece astfel la un nou nivel. Într-o relație, ambii parteneri se transformă de-a lungul timpului, așa că dacă partenerul tău începe să se certe din nimicuri, nu da vina numai pe el.
Nu încerca să-l schimbi, deoarece astfel de tentative duc la frustrare și indignare. Învață să ții cont de părerile lui, deoarece oamenii apropiați se pot răni cel mai grav dacă răbdarea și respectul nu primează.
13. Se holbează la alte femei
Unii oameni își fac probleme dacă partenerul se uită la altcineva, pe când alții consideră că este un semn că urmează o criză și încep să lucreze la propria persoană, dar bărbații nu percep ca pe ceva dezastruos dacă aruncă o privire în curtea vecinului, deoarece consideră că aceste priviri n-au nimic de-a face cu dorința de aventură sau cu soțiile lor.
Spune-i partenerului tău tot ceea ce te neliniștește, poate că pur și simplu nu s-a gândit la nimic când a întors capul după cineva și doar ai exagerat tu situația.
13 probleme în căsnicie, pe care cuplurile deştepte le depăşesc
În fiecare cuplu se întâmplă anumite crize mai mari sau mai mici și unele perechi chiar divorțează la numai 2-3 ani de la căsătorie, dar unele lucruri nu țin numai de noroc ci și de înțelegerea faptului că împreună se pot depăși toate problemele.