Inainte, cand ma gandeam la iaurt parca mi se punea un nod in gat! Nu reusesc sa imi refulez de nicio culoare suferintele medicale din copilarie, care mi-au mancat zile bune de joaca si care m-au tintuit la pat cu sticks-uri, fructe, supe fara gust si...iaurt, evident! Pentru orice regim medical, fie ca e anemie, raceala, varicela, rujeola, indigestie sau mai stiu eu ce, primul pe lista de alimente recomandate sta tantos iaurtul! E clar ca se preteaza cel mai bine acestor afectiuni, nu? Pana sa inteleg eu ca de fapt iaurtul nu este conditionat de vreo boala si nici nu vine ca reactie culinara imediata a unui diagnostic medical, deja producatorii au lansat o gama variata de deserturi si delicii care aveau in prim plan iaurtul, iar in plan secund cereale, fructe, ciocolata, etc care ii ofereau o aroma imbietoare. O combinatie reusita care mai taiea din gustul "maladiv" pe care-l aducea cu el simplul iaurt. Totusi, lasand la o parte gustul deosebit pe care-l cautam in tot ceea ce mancam, iaurtul simplu (fara niciun fel de aroma) este folosit ca unul dintre putinele alimente cu efect terapeutic, dar cu un gust delicios. Iata 14 motive pentru care nu trebuie sa ratezi iaurtul din meniul de vara!
Versatilitatea lui - aliatul timpului nostru
Pentru ca este un ingredient foarte folositor pentru prepararea unei mari varietati de mancaruri delicioase. Pornind de la un simplu iaurt, poti crea cele mai interesante retete si iti pot surprinde prietenii cu un exotic pui tandoori sau, pentru cei carora le place ceva dulce, o tarta cu iaurt si lamaie. Plus de aas Il poti combina cu tot felul de ingrediente, de la cereale la fructe proaspete, miere, gem, nuci sau fistic.
Previne cariile!
Un studiu japonez, relatat de DailyMail, a scos in evidenta un avantaj pe care-l are iaurtul in fata celorlalte lactate: proctetia danturii impotriva cariilor. Acesta a fost realizat pe copii si a ajuns la concluzia ca cei care consuma iaurt de cel putin 4 ori pe saptamana au risc scazut cu 25% de a avea carii. Se pare ca meritul se atribuie unor proteine din compozitie care sigileaza natural suprafata dintilot.
Il poti manca oriunde, oricand, la oricare dintre mesele unei zile!
Este un aliment ce se preteaza la orice ora din zi si din noapte, fara nicio repercusiune asupra organismului. Si ce mai pui ca il poti transforma in oricare dintre cele 3 mese ale zilei, nu numai la micul dejun. Pentru mine a fost si va fi cea mai buna alegere pentru un pranz pe fuga sau o cina atunci cand nu am chef de nimic altceva.
Perfect pentru sezonul de vara
Pentru ca este racoritor. Cand soarele dogoreste afara si simti ca te topesti de caldura, ce poate fi mai bun decat un iaurt bun si rece? Este unul dintre alimentele care se asorteaza cel mai bine cu vara!
Potrivit in orice dieta de slabit
Unde mai pui ca are si mai putine calorii decat o inghetata, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa trisezi nici cu dieta pregatitoare pentru plaja.
Pentru ca un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Washington SUA arata ca marii consumatori de iaurt risca mai putin sa se ingrase pentru ca iaurtul da nastere unei senzatii de satietate. Astfel, se pare ca cei care mananca iaurt consuma mai putine calorii la o singura masa.
Previne osteoporoza!
Pentru ca este o sursa grozava de calciu care, impreuna cu vitamina D, ajuta la prevenirea osteoporezei.
Reduce riscul aparitiei hipertensiunii
Hipertensiunea a devenit o problema globala in fata careia se incearca tot mai multe cai de prevenire a ei. Un studiu realizar in Spania a demonstrat ca iaurtul este una dintre acele cai prin care putem sa prevenim problema, evitand astfel sa ne confruntam cu efectele ei nedorite.
Ajuta la sintetizarea si absorbtia altor nutrienti
Pentru ca o dieta care include iaurt ajuta la absorptia altor nutrienti din alimente, cum ar fi calciul sau vitamina B. Acidul lactic prezent in iaurt ajuta la digestie si sintetizeaza mai bine calciul din lactate, facandu-l mai usor sa fie absorbit de organism.
Pentru un sistem imunitar imbatabil!
Pentru ca are un continut bogat de proteine, vitamine si minerale, precum fosfor, iod, B2, B5 si B12 si este, cu siguranta, o alternativa placuta inghitirii unui pumn de suplimentare alimentare si vitamine.
Previne si trateaza peste 80% dintre problemele digestive
Dureri de stomac, crampe abdominale, disconfort, digestie ingreunata - toatese revarsa asupra intregii tale stari de spirit. Consumat zilnic iaurtul trateaza si previne peste 80% dintre problemele digestive, datorita microorganismelor vii, echilibrand si imbunatatind considerabil tranzitul intestinal.
Reduce riscul cancerului de vezica cu pana la 36% in cazul femeilor.
Un studiu suedez din 2008, realizat pe peste 80.000 de mii de persoane timp de 9 ani, a aratat ca un consum de numai 2 portii de iaurt zilnic reduce considerabil riscul de cancer la vezica urinara, mai exact, in cazul femeilor cu pana la 36%, totul datorita bacteriilor benefice pe care le contine.
Pentru un ten curat si sanatos...
Nu putine sunt mastile faciale care contin acest produs, tocmai datorita continutului de vitamina D si E, extrem de benefice pentru sanatatea tenului.
Pentru o respiratie proaspata
Iaurtul si-a dovedit eficacitatea nu numai in protectia danturii impotriva cariilor, dar se pare ca reprezinta o metoda naturala si sanatoasa de a-ti improspata respiratia si de a scapa de probleme ale gingiilor.
Scade riscul de cancer de colon!
Un studiu francez a reusit sa demonstreze ca persoanelor care au mancat iaurt constant li s-a injumatatit cantitatea de celule precanceroase din colon fata de cei care nu au avut parte de acest produs in meniu.
Cum sa o faci corect?
- cel mai util sfat este sa il mananci simplu (necombinat), pentru ca atunci beneficiezi de calitatile lui la maxim si sa nu te alegi cu un numar de calorii extra cel mai adesea procurat de zaharul cu care sunt indulcite o paret dintre iarturile cu fructe sau cu alte adaosuri
- alege iaurturile fara grasimi foarte multe (in principal cele cu sub 10% grasime sunt bune)
- foloseste-l in mancaruri in locul smantanei (e mai putin gras si ai mai mult de beneficiat de pe urma lui); de asemenea, evita sa mai faci dressing-uri grase la salate si pune doar iaurt simplu in care adaugi cateva condimente, pentru aroma