1. Vorbeşti în faţa unui public numeros? Aşază o oglindă în spatele tău!
De ce? Majoritatea celor din public vor fi mai politicoşi şi mai atenţi la discursul tău, întrucât nu se vor simţi confortabil observându-şi mimica în oglindă atunci când se încruntă sau devin nepoliticoşi.
2. Eşti într-o şedinţă şi te aştepţi ca un coleg sau superior să te admonesteze? Aşază-te lângă el!
De ce? Va pierde puţin din "mentalitatea de haită", care îl ajută să se simtă în largul lui atunci când te "atacă". Astfel, discursul lui va fi ceva mai puţin agresiv în ceea ce te priveşte.
3. Ţi-ai exprimat punctul de vedere în cadrul unei dezbateri? Fă o pauză!
De ce? Astfel oferi interlocutorului timp pentru a procesa ceea ce ai spus. Fiindcă va simţi că are timp să compună un răspuns, sunt şanse mai mici să devină defensiv în urma argumentelor expuse de tine.
4. Ordinea în care îţi exprimi ideile este esenţială dacă vrei să obţii efectul scontat.
Începe prin a oferi un argument puternic, apoi unul ceva mai slab. Concluzia trebuie să conţină, însă, cel mai puternic argument dintre cele pe care le ai la dispoziţie.
5. Dacă simţi că iei foc în urma unei provocări aduse de un interlocutor, păstrează-ţi calmul cu orice preţ.
De ce? Îl vei face pe interlocutor să-şi iasă din fire şi îl vei forţa, în cele din urmă, să joace după regulile tale.
6. Încearcă să eviţi cuvântul "tu" în cadrul unei dispute.
De ce? Oricum ai spune-o, va suna acuzator, iar interlocutorul va încerca să iasă basma curată cu orice preţ. Pentru a ajunge la un consens în cel mai scurt timp, foloseşte mai degrabă expresii precum "eu cred că..." sau "părerea mea este că...".
7. Încearcă să observi culoare ochilor persoanei căreia vrei să îi vorbeşti.
De ce? Oamenii te plac mai mult dacă între voi are loc un contact vizual prelungit.
8. Lasă-i pe cei din jur să decidă singuri în cazul unor situaţii simple.
De ce? Îi vei face să creadă că deţin controlul şi vei avea parte de mai puţină rezistenţă din partea lor în momentul în care iei tu deciziile importante.
9. Alege pentru o primă întâlnire un loc încărcat cu energie pozitivă.
De ce? Dacă te afli într-un loc care îţi inspiră o energie pozitivă, vei fi mai relaxată şi mai sociabilă, iar impresia pe care o laşi va fi una mult mai bună.
10. Exprimă-ţi entuziasmul şi interesul atunci când cunoşti pe cineva.
De ce? Comportamentul este contagios, iar interlocutorul va reacţiona similar în cel mai scurt timp.
11. Foloseşte numai argumente concrete, uşor de dovedit.
Dacă ai un argument de care nu eşti tocmai sigură, nu-l folosi, fiindcă există riscul ca interlocutorul să observe că aduci în discuţie idei îndoielnice şi să îţi pierzi credibilitatea.
12. Dacă primeşti doar un răspuns parţial la o întrebare pe care ai adresat-o, menţine contactul vizual şi păstrează tăcerea.
De ce? Persoana care răspunde va presupune că răspunsul iniţial nu a fost suficient de bun şi va continua să vorbească, aducând lămuriri suplimentare.
13. Menţionează de cât mai multe ori numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o.
De ce? Chiar dacă nu eşti sigură că vi se vor mai intersecta drumurile, foloseşte-i numele în timpul discuţiei pentru crea de la bun început o relaţie bazată pe respect şi încredere.
14. Dacă vrei să aduci pe cineva de partea ta, priveşte-l atunci când vă aflaţi într-o situaţie amuzantă.
De ce? Atunci când oamenii dintr-un grup râd, indivizii au tendinţa de a iniţia contact vizual cu memrbii grupului de care se simt mai apropiaţi sau de care vor să se apropie.