Am largit limita de varsta deoarece:
1. E absurd sa-i cer cuiva ca pana la varsta de 50 de ani sa se fi plimbat in ambele emisfere ale lumii.
2. E si mai absurd sa-i ceri cuiva sa se rezume la a vedea doar cele 14 minuni ale lumi (cele 7 ale lumii antice si cele 7 ale lumii contemporane) si atat.
3. Nu ne propunem sa facem o lista a destinatiilor turistice cu sloganuri desprinse din brosuri, ci un "to do" ultra-super-motivational, care sa te indemne sa-ti deschizi orizonturile.
Sa traiesti fiecare zi ca si cum ar fi ultima e oarecum greu de realizat. Haide sa “largim” un pic sensul acestei expresii si sa ne traim fiecare an de-acum incolo ca si cum ar fi ultimul. Iata 20 de destinatii care te asteapta sa le descoperi:
1. Marea Bariera de Corali a Australiei, care scalda Oceanul Indian si o buna bucatica din Pacificul de Sud. Acest organism viu este alcatuit din mai mult de 2800 de recife, din 400 de tipuri diferite de corali, care per total ocupa o suprafata mai mare decat cea a Irlandei si a Marii Britanii la un loc, fiind oficial una dintre cele cinci minuni naturale ale lumii. Aici isi au adapostul peste 10.000 de specii marine unice (6000 de specii de crustacee, moluste, broaste testoase, delfini). Nu trebuie decat sa pui degetul pe harta. Iar daca ai propria ambarcatiune, te vei putea deplasa singura intre Fiji, Heron Island, Insula Koh Tao din Thailanda si coasta de nord a Australiei.
2. Cele mai colorate parcuri de distractii ale lumii, in frunte cu Disneyland sau varianta sa europeana, Eurodisney (Paris). Aminteste-ti de copilarie si de cat de mult te bucurai dupa jumatate de ora de desene animate care preceda Actualitatile. La Disneyland ai sansa sa te invarti in setul de cescute ale Palarielului cel Nebun din Alice in Tara Minunilor, sa dai mana cu Goofy, Minnie si Donald si sa vizitezi castelul lui Mickey din capodopera marelui Disney, “Phantasia”. Daca ai copii, ai inca un motiv sa treci pe lista aceasta destinatie.
3. Noua Zeelanda, Australia, Madagascar, Sumatra si Borneo. Pentru ca sunt habitatul a sute de specii de animale pe care ai sansa sa le vezi doar acolo. Poti vizita rezervatiile de urangutani din Sumatra si Borneo, doua coltisoare de Paradis care au avut cumplit de suferit de pe urma tsunamiului din 2005. Un safari in Madagascar iti ofera sansa de a vedea, printre altele, adorabilele maimute Sifaca cunoscute pentru pirutele pe care le fac. Noua Zeelanda este renumita ca fiind cel mai mare teritoriu lipsit de serpi, problema care le da mare bataie de cap australienilor. In plus, ai ocazia sa vezi cu proprii ochi locatiile spectaculoase in care s-a filmat trilogia Lord of The Rings. Cat despre Australia, opreste-te la Australia Zoo. Fa-o in memoria lui Steve Irwin si a muncii sale de o viata in folosul conservarii faunei si a habitatelor naturale.
4. Bora Bora, Insulele Cayman, Seychelles, Barbados, Tahiti si Jamaica. Pentru ca nimic nu poate fi mai racoritor decat o baie in apele oceanului imposibil de albastre dupa o zi de stat la soare, sorbind din bauturici colorate, garnisite cu umbreluta.
5. Jungla amazoniana. Pentru ca, in ritmul in care au demarat defrisarile comandate de Guvernul Brazilian, nu se stie daca noi sau macar copiii nostri vom mai avea ocazia sa mai vedem vreun petec din ea.
6. Japonia, de la un capat la altul, la inceputul primaverii, cand sarbatoresc Festivalul Florii de Cires. Dat fiind ca Japonia e singura tara care intr-un secol si jumatate a facut saltul de la feudalism la o economie super-tehnologizata, mai e nevoie sa spunem de ce? De la pagode, gheise si armuri de samurai pana la Hello Kitty, Harajuku Girls si talismane norocoase precum Maneki Neko, acolo ai sansa sa le vezi pe toate. Cel mai inalt exemplu de civilizatie!
7. Suedia, Norvegia, Olanda si Danemarca. Pentru ca acolo un om care traieste din ajutor de somaj isi permite o casuta cu mansarda si nu una, ci doua masini. Nivelul de trai este atat de ridicat incat clima aspra nici nu mai conteaza! In tarile nordice fiecare zi e ca o vizita la Ikea, vizita pe care iti permiti sa o faci imbracata din cap pana in picioare in hainutele acelea impecabile de la Marks & Spencer. Asta da viata!
8. Irlanda, pentru ca nicaieri nu vei mai vedea un verde mai verde decat aici. Uita de vorba cu iarba de acasa; aici trifoiul cu patru foi e la el acasa! Pajistile irlandeze par desprinse din reclamele Lacoste. In Dublin densitatea puburilor a ajuns aproape alarmanta, ceea ce nu poate decat sa ne invesealeasca si mai tare. In plus, totul in aer miroase a U2.
9. Dubai, nu doar pentru Burj al Arab – hotelul cu cea mai impresionanta arhitectura din lume – ci pentru tot ce inseamna "man-made civilisation", de la piste de ski acoperite cu zapada (!?) pana la insule artificiale in forma de palmieri. Dovada ca nu toata lumea araba e inapoiata, asa cum am invatat de la americani.
10. Budapesta, Praga si Bratislava, trei capitale care, ca si Bucurestiul, au apartinut fostului bloc comunist. Diferenta dintre oricare dintre ele si capitala noastra este comparabila cu cea de la cer la pamant. De la autostrazi, curatenie, atentia acordata conservarii patrimoniului arhitectural, pana la calitatea oamenilor si a nivelului de trai, cehii, slovacii si ungurii sunt cu 25 de ani inaintea noastra. Trist!
11. Coreea de Nord. Nu, nu e o gluma proasta. Izolata de tot ceea ce inseamna democratie si civilizatie in sensul contemporan si liberal al cuvantului, jumatatea nordica a acestui stat asiatic te va face sa apreciezi ceea ce ai acasa. Cei care s-au incumetat sa viziteze Coreea de Nord si-au triplat recunostinta fata de meleagurile de-acasa, unde macar au posibilitatea de a face baie in mare. In Coreea de Nord, tarmurile sunt ingradite cu gard electric, ca masura de prevenire a trecerii ilegale a granitei. Altfel spus, te nasti nord-coreean, mori nord-coreean. Fiindca nu ai incotro.
12. Londra, Paris, New York, Roma, Berlin, Hong Kong, Tokyo. Altfel spus marile metropole ale lumii. Daca nu pentru mirajul Occidentului (da!da! chiar si a celui din Orient), macar pentru a avea, pe viitor, terment de comparatie.
13. Las Vegas, orasul pacatelor, Sodoma si Gomora a vietii de noapte contemporane. Pentru cazinouri, concertul sustinut de Cher seara de seara la Ceaser’s Palace, pentru sosiile lui Elvis si pentru capelele acelea acoperite cu zorzoane si led-uri, care elibereaza certificate de casatorie pe loc!
14. Cele 7 minuni ale lumii antice sau, mai bine spus, ceea ce a ramas din ele: Colosul din Rhodos (Grecia, insula Rhodos), Piramida lui Keops (Egipt, platoul de la Gizeh), Gradinile Suspendate (Iraq, la 40 km sud de Bagdad), Statuia lui Zeus (Grecia, Olimpia), Templul lui Artemis (Grecia, Efes), farul din Alexandria (Egipt, pe o insula din vecinantatea Alexandriei) si Mausoleul din Halicarnas (Turcia, Bodrum).
15. Cele 7 minuni ale lumii moderne: Statuia lui Hristos (Brazilia), Marele Zod Chinezesc (China), orasul Chichen Itza (Mexic), Machu Picchu (Peru), Colloseumul din Roma, Taj Mahal (India) si Cetatea Petra din Iordania.