Datorită proprietăților sale antibacteriene, mierea era folosită în Egiptul Antic drept medicament, dar vei vrea să experiementezi și următoarele întrebuințări.
1. Bomboane pentru tuse
Se știe că mierea ajută în tratarea tusei și a gâtului inflamat, deci dacă vrei să faci dropsuri naturale trebuie doar să pui un pic de miere amestecată cu apă și ghimbir în forme de bomboane, apoi să bagi formele la congelator până se întăresc.
2. Ajută în lupta contra mahmurelii
Datorită nivelului ridicat de fructoză, o lingură de miere dizolvată în ceai va ajuta organismul să lupte cu mahmureala și să neutralizeze toxinele din alcool.
3. Mască de față
Mierea poate fi folosită ca ingredient într-un scrub sau mască hidratantă pentru față. Spre deosebire de majoritatea produselor cu chimicale din comerț, mierea este un antibiotic natural, care îndepărtează celulele de piele moartă, bacteriile și impuritățile. Aceasta trebuie amestecată cu ulei de cocos, pentru a se putea întinde mai ușor.
4. Antibiotic
Mierea poate fi aplicată pe o rană pentru a grăbi procesul de vindecare și a preveni răspândirea bacteriilor. Testele au arătat că mierea omoară chiar și E. coli și Stafilococul auriu. Când cumperi miere este indicat să iei una mai închisă la culoare, deoarece are proprietăți antibacteriene mai puternice.
5. Adjvant în dietă
Aceasta accelerează metabolismul și poate fi consumată dizolvată în ceai verde, deoarece și acesta te ajută să slăbești.
6. Tratează insomnia
Cei care suferă de insomnie ar trebui să consume un pic de miere înainte de culcare, deoarece zahărul din ea stimulează producția de serotonină, neurotransmițătorul responsabil pentru starea de bine și senzația de somnolență oferită de melatonină.
7. Vindecă cicatricile
Dacă ai acnee vizibilă și vrei să-ți treacă mai repede cicatricele produse de aceasta, realizează o mască din părți egale de miere, ulei de cocos și puțin ulei de măsline, cu care să-ți acoperi cicatricele și pe care s-o lași să acționeze 15 minute.
8. Îmbunătățește vederea
Experții Ayurveda susțin că mierea îmbunătățește vederea și poate îndepărta obiecte străine din ochi. Mierea amestecată cu suc de morcovi ajută în tratamentul contra conjuctivitei, glaucomului și oboselii produse de ecranul televizorului sau al calculatorului.
9. Îndepărtează respirația urât mirositoare
Proprietățile antibacteriene din miere îndepărtează respirația urât mirositoare. Pentru a realiza acest lucru trebuie să faci gargară cu 1 linguriță miere și 1/8 linguriță scorțișoară dizolvate în jumătate pahar de apă caldă, iar avantajul acestei metode este că vei rămâne cu o aromă plăcută în gură.
10. Mierea poate fi folosită pentru hidratarea coatelor și a zonelor uscate
Milioane de oameni au probleme iarna cu pielea uscată, în special de pe coate, și se realizează o mulțime de creme hidratante. Dacă preferi o metodă mai naturală de a elimina această problemă, creează un amestec de miere și iaurt și dă-te pe zonele problematice, apoi lasă-l să acționeze 15-30 de minute și vei fi surprinsă.
11. Energizant natural
Datorită glucozei și fructozei conținute, care se absorb direct în sânge, corpul va fi plin de energie. Acest efect este valabil mai ales la alergătorii pe distanțe lungi, când au nevoie rapid de energie, efect care însă durează destul de puțin.
12. Conservant
Poți conserva fructe într-o soluție făcută dintr-o măsură de miere amestecată cu 10 măsuri de apă. Cel mai bine funcționează la afine și zmeură de vară.
13. Ingredient în balsam de buze
Buzele multor oameni se usucă iarna și dacă te afli printre aceștia, poți amesteca miere cu ulei de cocos, vitamina E și ulei de măsline, soluție cu care să te dai pe buze pentru a fi mai moi și catifelate.
14. Mierea te scapă de mătreață
Amestecă 90% miere cu 10% apă caldă și creează astfel un balsam de păr cu care să stai 3 ore, apoi să te clătești bine. Astfel te vei simți mai bine și nu te va mai mânca atât de tare capul din cauza mătreții.
15. Înlocuitor pentru ceara de epilat
Cremele de epilat sau ceara de la salon costă, de obicei, destul de mult, dar dacă vrei ceva mai natural și mai ieftin poți folosi miere, iar vâscozitatea din aceasta va împiedica apariția iritațiilor și va hidrata pielea.
15 moduri în care poţi folosi mierea
Cei mai mulți oameni știu cât este de bună mierea datorită gustului său dulce și cât de bine frăgezește prăjiturile, dar ea are foarte multe alte întrebuințări.