1. Un sfert din mamiferele globului sunt amenintate cu disparitia
La inceputul lunii octombrie site-ul publicatiei National Geographic a publicat Lista Rosie a anului 2008, realizata anual de catre Uniunea Internationala a Conservarii Mediului. Cea mai veridica compilatie a speciilor pe cale de disparitie, ultima editie a aceasteia a luat in considerare nu mai putin de 44.838 de specii. Clasamentul atesta ca 38% dintre ele sunt pe cale de disparitie, asta insemnand o optime din pasari, o treime din amfibieni si nu mai putin de un sfert din toate speciile de mamifere. Printre ele se numara suricatele, ursul polar, elefantii, hipopotamii si linxul.
2. Risipim mai multa mancare ca oricand
Anul trecut, prin mai, organizatia britanica nonguvernamentala WRAP publica o serie de statistici care lasa muta jumatatea vestica a Europei. Potrivit datelor puse cap la cap de activistii lor, pe parcursul unui an de zile englezii arunca la cos, neatinse:
-5.1 milioane de cartofi
-4.4 milioane de mere
-2.8 miloane de rosii
-7 milioane de felii de paine
-1.3 milioane de pahare de iaurt
-0.7 milioane de oua
Si nu, cand s-au referit la Marea Britanie nu au inclus si Commonwealth-ul.
3. Pasarile tropicale au inceput sa reproduca sunetul drujbelor
Filmuletul narat de celebrul naturalist David Attenborough, cu pasarea lira imitand sunetele produse de drujba a „implinit” 900.000 de vizualizari pe youtube. Fragmentul a fost votat ca cel mai impresionant moment surprins pe film de Attenborough. Care e treaba, pe scurt, cu pasarea lira? Este una dintre putinele specii de pasari capabile sa reproduca perfect cantecul suratelor ei zburatoare. In filmuletul cu pricina, ea a fost surprinsa producand sunete identice cu cele produse de masinariile taietorilor de lemne. Ceea ce inseamna ca le aude mai des decat trebuie, iar asta ar trebui sa ne dea de gandit. Poti vedea filmuletul in josul paginii.
4. Pentru ca, nu-i asa, „yes, we can!”
Pe 4 noiembrie 2008, democratul Barack Obama castiga alegerile prezidentiale, urmand sa-l succeada pe republicanul George W. Bush la presedintia SUA. Primul presedinte american afro-american are sanse reale sa duca la indeplinire promisiunile lui Al Gore pentru o America mai curata si, extrapoland, o lume mai buna. Daca se tine de cuvant, asta inseamna ca vrem-nu vrem, in timp ne vom alinia la noile tendinte mondiale. De ce sa nu incepem de azi?
5. Pana si desenele animate au inceput sa traga semnale de alarma
Daca acum doi ani incercarea a fost facuta timd de Happy Feet, anul trecut a stat categoric sub semnul lui Wall-E. Cel mai bun film de animatie al anului care tocmai s-a incheiat a fost povestea unui robotel din viitorul nu foarte indepartat construit sa adumne si sa proceseze deseuri, ramas „orfan” pe o planeta Pamant depopulata, cazuta prada poluarii si gunoiului nereciclabil. Interesant e, de asemenea, ca singurii supravietuitori, cateva mii de oameni care huzuresc pe o croaziera spatiala, se deplaseaza cu ajutorul unor carucioare cu rotile high-tech pentru ca sunt prea obezi ca sa se mai tina pe propriile picioare.
6. A fost publicata, in sfarsit, prima biblie a afacerilor eco-friendly
Autorul, Gareth Kane, consultant in privinte de mediu, activist si eco-blogger a diluat 11 ani de experienta intr-o carte care se vrea de capatai pentru orice antreprenor iubitor de natura si pasionat de ecologie. The Green Business Bible are 212 pagini si cuprinde, printre altele, 200 de sfaturi tips&tricks pentru a pune bazele propriei afaceri eco-friendly. Fiid vorba (cum altfel) de un e-book, ea poate fi descarcata de pe site-ul omonim contra sumei de £17.99.
7. Lumea e plina de angajati incompetenti din punct de vedere ecologic
In aprilie anul trecut, “nucleul” american al multinationalei Xerox a publicat in scopuri de CSR urmatorul sondaj, potrivit caruia:
- 40% dintre angajati printeaza documente de care nu au nevoie
- 37% uita sa stinga luminile in urma lor
- 29% dintre companii abuzeaza de aerul conditionat vara si de centralele de incalzire, iarna
- 27% dintre angajati refuza cu incapatanare sa recicleze hartia, chiar daca acest lucru face parte din politica firmei
- 23% “uita” sa-si stinga calculatorul cand pleaca acasa
Procentele nu vi se par impresionante? Cred si eu ca nu! Imagineaza-ti cat de dezastruoase ar fi aceste statistici la noi.
8. Pana si liderii religiosi iau masuri
In vara anului trecut peste 50 de dizidenti ai mai multor grupari catolice s-au adresat Papei Benedict al XVI-lea intr-o scrisoare deschisa, rugandu-l sa ridice interdictia asupra metodelor contraceptive, motivand ca rezultatele acesteia, instaurate in urma cu 40 de ani de catre raposatul lui predecesor, Papa Paul al VI-lea. Scrisoarea a fost publicata sub forma unei machete de publicitate platite in cotidianul italian cu cel mai mare tiraj, Corriere della Sera. Dat fiind ca supra-popularea planetei e una din cauzele preimare ale poluyarii si degradarii ei, nu putem decat sa admiram aceasta initiativa.
9. Lumea incepe din ce in ce mai mult sa asocieze obiceiurile alimentare sanatoase cu protejarea planetei.
Gazele pe care le emitem noi, fiintele umane moderne, in urma unei balonari au la scara mai mica acelasi efect ca cele responsabile crearea de efectului de sera. Mai mult, oamenii de stiinta estimeaza ca acestea ar reprezenta nu mai putin de 20% din emisiile producatoare de efect de sera pentru care noi, oamenii, suntem respinsabili. Ti se pare absurd? Asa ni s-a parut si afirmatia lui Sir David King cand a declarat lumii ca schimbarile climaterice reprezinta un pericol mai mare asupra omenirii decat terorismul. Solutia, spun nutritionistii, ar fi sa reducem consumul de carne.
10. Gradinaritul in acceptiune moderna a redus dramatic numarul de pasari
Excesul de gazon din curtile vilelor nou cladite, plantele exotice care, negasindu-si locul in climatul temperat, tulbura ecosistemul corespunzator acestor zone, folosirea excesiva a pesticidelor au dus treptat la disparitia multor specii de pasari. Mai mult, naturalistii sustin ca buruienile si iarba inalta isi au rolul lor in conservarea ecosistemului. Asa ca renunta la gazon si apuca-te de gradinarit old-style, ecologic.
11. Masinile ecologice primesc unda verde de la cei mai cusurgii experti auto
Iar aici ma refer strict la trio-ul Top Gear. James May s-a aratat atat de incantat de Honda Clarity, care functioneaza pe baza de hydrogen, incat a numit-o “cea mai importanta masina a ultimilor 100 de ani”. Cat despre electricele de la Tesla, au primit pana si aprobarea Dumnezeului Jeremy Clarkson, acesta stramband din nas nu de “torsul” bizar produs de motorul electric, ci la ideea ca aceasta s-ar putea descarca oricand, lasandu-te in pana…de curent.
12. In sfarsit avem si noi, romanii, o portavoce pentru protejarea mediului
Dragos Bucurenci, directorul ONG-ului MaiMultVerde, a fost unul dintre cei 12 laureati ai trofeului „Romania din suflete”, decernat de Televiziunea Romana, de Ziua Nationala. Chipesul activist a fost rasplatit pentru contributia sa la protectia mediului inconjurator si promovarea voluntariatului de mediu. Asa ca iata, daca vrei sa te implici, ai si la noi unde si alaturi de cine sa dai o mana de ajutor.
13. Pentru ca lucrurile se agraveaza pe zi ce trece
Daca in anii ’70 sloganul era “Salvati balenele!” iar in ’80 “Salvati padurile tropicale!”, astazi s-a ajuns la “Salvati planeta!”. Sa speram ca o sa ne dezmeticim inainte sa ajungem sa numaram speciile care ne-au mai ramas.
14. Anul acesta iti ofera trei weekenduri verzi
E vorba de Ziua Mondiala a Apei (22 martie) si Ziua Internationala a Consumului de Energie (28 martie) care pica sambata dar si de Ziua Internationala pentru Diversitate Biologica (22 mai) si Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator (5 iunie), care cad vinerea. Profita de ele pentru a da startul transformarii tale intr-un pamantean cu constiinta. Desigur, nu zice nimeni sa te abtii pana atunci.
15. Pentru ca nu totul trebuie sa se reduca la consumerism
"The Story of Stuff" e un scurtmetraj care pune cu adevarat puncul pe “I”. Il poti viziona pe site-ul omonim. Pana atunci, urmareste trailerul de mai jos. Pe noi ne-a convins.