Stii, eu cand ma gandesc la fructe, primul lucru care imi trece prin minte este in mod cert usoara senzatie de acreala pe care o aduc cu ele si odata cu ea imi trece si pofta de a mai manca acest gen de alimente. Ei bine, nu mereu am pofta sa rontai astfel de fructe, dar in cazul meu banana face nota discordanta: este genul de aliment pe care il poti manca si pe stomacul gol pentru ca nu provoaca aciditate, si seara inainte de culcare, iar satietatea neastamparata aparuta intre mese este cel mai usor potolita cu ea. Mai mult ca oricand voi profita de pe urma ei, consumand-o zilnic, pentru ca ma voi bucura de nici mai mult, nici mai putin de 15 beneficii care-mi apara organismul de o multime de boli si dereglari.
Pune colesterolul la pamant - s-a dovedit la o universitate din China efectul benefic pe care banana il are asupra colesterolului, in urma unui experiment realizat pe 20 de barbati si femei sanatosi. Fiecare dintre ei au primit cate o banana, iar dupa 2 ore de la consum, s-a constatat o reducere a tipului de colesterol "rau", efect pus pe umerii fibrelor din pulpa de banana.
Iti aduce zambetul pe buze - ei bine, nu chiar instantaneu, dar o banana in fiecare zi reuseste sa tina cat de cat la departare supararile sau sa diminueze efectele lor in starea ta de spirit. Meritul i se atribuie vitaminei B6 si B12 continute, responsabile printre altele si pentru un tonus psihic bun.
Previne problemele cardiace - continutul de potasiu din acest fruct, ca din multe altele, tine bolile de inima la distanta.
Combate tensiune arteriala - banana reprezinta cel mai bun mod prin care iti poti echilibra tensiunea arteriala si evita problemele. Aceasta calitate este in directa legatura cu punctul anterior, pentru ca problemele cu tensiunea dau nastere problemelor cardiace si acestea pot provoca infarct, atac de cord, etc..
Pentru un sistem digestiv ca uns - spre deosebire de alte fructe, care provoaca diverse dereglari intestinale, dar si hiperaciditate, banana este singurul fruct care mancat in stare naturala nu provoaca ulcer; mai mult decat atat, ea neutralizeaza supraaciditatea sucurilor gastrice.
Combate anemia - continutul bogat in fier al bananelor stimuleaza productia de hemoglobina in sange si te ajuta sa eviti aceasta problema, care afecteaza majoritatea femeilor. Plus de asta, sunt foarte putine alimente care contin fier, de aceea o asa mare predominanta a cazurilor de anemie.
Combate arsurile stomacale - daca suferi de neplacutele simptome ale arsurilor stomacale, afla ca banana poate fi antiacid natural; mananca o banana si vei simti cum disconfortul dispare treptat.
Un "boom" in sistemul digestiv - combatand astfel atat constipatia, dar avand rezultate si in curele de slabire, atat de la mare cautare pentru noi. Mai mult, ele ajuta la echilibrarea si functionarea optima a tranzitului intestinal, la evitarea cancerului de colon si a altor probleme care rezulta din dezechilibrele la nivel digestiv.
Un ajutor pentru mahmureala - in cazul in care ai sarbatorit mai mult decat trebuia sau pur si simplu in cazul tau, 2-3 pahare de sampanie te dau gata, afla ca exista un remediu complet impotriva starii de dupa: shake-ul de banane cu miere, banana contribuind la potolirea "avalanselor" pe care le provoaca stomacul, laptele la hidratarea extrem de necesara dupa o astfel de aventura, iar mierea la reglarea glicemiei din sange.
Blocheaza greturile de dimineata - chiar daca sunt efecte ale unei sarcini sau pur si simplu te stii o victima a greturilor dese, atunci afla ca daca mananci banane intre mese, vei scapa de acest disconfort.
Amelioreaza efectele muscatorilor de tantari - ok, nici eu nu m-as fi gandit niciodata ca exista vreo relatie intre banana si tantari, dar, daca e sa ne luam dupa un leac mai babesc, cica daca pui interiorul cojii unei banane pe muscatura provocata de tantar, aceasta reduce imediat si iritatia si senzatia de mancarime. Eu cu siguranta voi testa, mai ales ca este sezonul lor!
Ajuta functiile renale - nici rinichii nu sunt ocoliti de binele pe care consumul de banane il revarsa asipra organismului si isi pune amprenta asupra lui intr-un mod benefic, mai ales ca banana este un fruct pe placul rinichilor: continut scazut de proteine si sare si multi carbohidrati.
Te ajuta in incercarea de a renunta la fumat - bineinteles ca nu reprezinta ea cireasa de pe tort, adica vointa ta de a face acest pas, dart, odata ce te-ai apucat de acest pas, banana reuseste sa contracareze efectele uneori dramatice pe care le lasa nicotina in corp cu ajutorul combinatiei "fatale" din vitaminele B 6 si B12, potasiu si magneziu continute de aceasta.
Stresul loveste, banana contracareaza - zilnic suferim de pe urma stresului, iar nivelul de potasiu scade considerabil, afectand tot organismul. O banana rebalanseaza nivelul de potasiu din corp, normalizand pulsul inimii, oxigenand creierul si echilibrand nivelul de apa din organism.
Reduce riscul de atac cerebral cu pana la 40% - cel putin asa sustine un studiu publicat in "The New England Journal of Medicine" care a aratat ca banana poate avea un efect extrem de benefic asupra sistemului cerebral daca este consumata ca parte dintr-o dieta echilibrata.