Stau si ma intreb: oare cei care mananca ciocolata din "nevoia de ceva dulce" oare stiu la cate beneficii se supun din punct de vedere medical si psihologic? Le constientizeaza? Sau cei care mananca o intreaga ciocolata odata, inteleg ca daca ar consuma cate un pic in fiecare zi si nu totul deodata, ar avea parte de mici rasfaturi zilnice cu un plus de beneficii? Sincer, cred ca atunci cand cineva vede in fata o ciocolata, nu mai se gandeste la nimic decat la ceea ce vede : un val al ignorantei tuturor beneficiilor, restrictiilor, cantitatilor se asterne asupra mintii si instinctul animalic ii determina sa se infiga in ea. Dar stop! Trebuie sa fim rationali si sa invatam sa mancam ciocolata. Da, ca niste copilasi mici care inca nu au invatat sa manance corect!
1. Ciocolata neagra protejeaza creierul dupa atacul cerebral - Cercetatorii americani au descoperit ca un compus din ciocolata neagra are un efect protector asupra creierului dupa un atac cerebral.
2. Reduce riscul producerii unui atac cerebral! - pentru ca tot veni vorba de atacul cerebral, parca ciocolata ne sopteste "de ce sa tratez, cand pot sa previn!" si ne indeamna la consumul ei in vederea reducerii riscului provocarii unui astfel de atac. Cercetatori canadieni de la Universitatea din Toronto au aratat ca cei care consuma regulat ciocolata, prezinta un risc mai mic cu 22% de a suferi un atac cerebral, datorita flavonoidelor.
La 90 de minute dupa ce au administrat cobailor o cantitate modesta de epicatehina, un compus care se gaseste in ciocolata neagra, oamenii de stiinta de la Universitatea John Hopkins au indus soarecilor un accident vascular cerebral ischemic, intrerupand fluxul de sange catre creierul acestora.
Cercetatorii au observat ca rozatoarele carora li se administrase epicatehina au suferit mai putine leziuni la nivelul creierului spre deosebire de celelalte, relateaza physorg.com, citat de ziare.com. Cercetarile ulterioare au aratat ca si administrata dupa atac, intr-o fereastra care dureaza 3-5 ore, epicatehina este eficienta.
3. Ciocolata si apa au rol de calmante naturale - Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu ca placerea de a manca ciocolata, precum si bautul apei pot actiona pe post de calmante naturale, avand "puterea" de a indeparta durerea.
Studiul, realizat la Universitatea din Chicago, a demonstrat faptul ca aceste doua activitati pot avea rolul de calmante naturale. Si nu este deloc vorba despre senzatia de foame sau sete, ci numai ideea de a manca ceva care iti face placere actioneaza ca un “pansament” pentru dureri, facandu-te sa iti iei gandul de la aceste dureri, relateaza Telegraph.
Se pare ca pe langa aceasta placere, uneori vinovata de a manca ciocolata, efectul de calmant ar fi garantat si de bautul apei. Este primul studiu de acest gen, care arata ca exista o legatura intre alimente si calmarea durerilor din corp.
4. 50 de grame de ciocolata pe zi te feresc cu 39% mai mult de bolile cardiace - Tot cea neagra este la inaltime din punct de vedere medical, spun specialistii, deoarece aceasta contine mai putin zahar si mai multa cacao si numerosi antioxidanti. Cercetatorul Brian Bujisse, care a studiat aproape 30.000 de nemti in decursul a 8 ani, a descoperit ca este suficient chiar si un patratel de ciocolata pentru a fi eficient, dar cu cat cantitatea creste, dar fara a depasi cele 50 de grame, si riscurile producerii acelor boli sunt mai mici, relateaza The Sun.
5. Protejeaza pielea de UV - Meritul antioxidantilor din ciocolata este incontestabil si se reflecta intr-o multime de beneficii, una dintre ele fiind de protectie a pielii impotriva nocivelor raze ultraviolete.
6. Slabeste cu ciocolata! - Moderatia este mama tuturor efectelor benefice pe care le pot avea alimentele asupra siluetei tale. Daca pana acum nici nu se putea rosti cuvantul ciocolata intr-o dieta, afla ca astazi se poate slabi cu acest aliment, atata timp cat este integrat intr-o dieta echilibrata si bine structurata. Totusi, sustinem si noi in continuare efortul britanicilor de scoate pepiata "ciocolata care te slabeste", un soi de ciocolata care inglobeaza in compozitie algele, care au puterea de a impiedica absorbtia de grasimi in organism cu pana la 75%.
7. Aliatul sexului - se cunoaste deja rolul afrodisiac al acestui aliment, dar cum de este el astfel? Deoarece contine cafeina (stimulent), teobromina (stimulator al muschilor inimii si sistemului nervos), feniletilamina (efect anti-depresiv), iar acestea 3 la un loc contribuie al stimularea apetitului si a performantelor sexuale.
8. Pentru o stare de bine - ca tot vorbeam mai sus despre faptul ca feniletilamina are un puternic efect antidepresiv, este cazul sa memoram si acest motiv pentru ca ciocolata ar trebui sa faca parte din viata noastra.
9. Lupta impotriva colesterolului rau - datorita flavonoidelor, dar si vitaminei B continute, ciocolata are un puternic impact in combaterea colesterolului nociv (prin deblocarea arterelor "strangulate" de colesterolul nociv).
10. Efect anti-aging - doar pentru ca este plina-ochi de antioxidanti, care impiedica imbatranirea celulelor si care neutralizeaza toti radicalii liberi care oxideaza.
11. Scade tensiunea arteriala - daca esti moderata in consumul acestui produs vei beneficia de efecte pozitive in ceea ce priveste tensiunea ta arteriala, asta numai daca o ai foarte crescuta. Acest efect se datoreaza polifenolilor...tot antioxidanti!
12. Efect anti-diabet! - ce spui tu, straine? ar putea surveni aceasta replica taioasa in acest caz, mai ales ca dulciurile sunt in general interzise in diabet sau mai exact tot ce contine zahar. Insa, ciocolata neagra care contine 70% cacao sau chiar peste acest procent este o mana cereasca pentru suferinzii acestei boli, spun cercetatorii din Ghana, care folosesc in tratarea diabetului o ,etoda terapeutica bazata pe cacao.
13. Tratament pentru ciroza - se pare ca cercetatorii spanioli au reusit sa evidentieze efectele terapeutice ale ciocolatei in cazul cirozei, datorate antioxidantilor din boabele de cacao. Testele realizate pe oameni au fost satisfacatoare.
14. Inlatura stresul si energizeaza! - lipsa de magneziu din organism conduce la un moral extrem de scazut si la anxietate. Ciocolata este un aliment care contine resurse importante din acest mineral.
15. Reduce cu 69% riscul de preeclampsie la gravide! - pe fondul unei tensiuni arteriale dereglate, preeclampsia la viitoarele mamici este un risc major care se intrevede, iar cum ciocolata este cea care echilibreaza aceasta tensiune, atunci spunem "liber la ciocolata" femeilor insarcinate! Totusi, cu masura!
Cum o consumam corect?
Pentru unele dintre afectiuni am mentionat, acolo unde a fost cazul, care este cantitatea corecta in raport cu rolul benefic in discutie. In general insa, se recomanda cumpatarea in consumul acestui produs, fie el si cu un continut mare de cacao. Iata ce spune nutritionistul
Exista ciocolate negre cu 55%, 65% sau chiar 80% continut de cacao. Nutritionistul ne spune ca acest tip de ciocolata este o varianta de gustare, in primul rand pentru ca este mai sanatoasa, dar ca diferenta calorica nu este foarte mare intre ea si ciocolata normala. Totusi, diferenta exista, deoarece cu cat continutul de cacao e mai mare, cu atat zaharul este mai putin, si deci caloriile scad.
Totusi, nutritionistul recomanda prudenta, si nu abundenta! Nu trebuie sa mananci o ciocolata intreaga doar pentru ca are mai multa cacao. Diferenta pe care o apreciaza Serban Damian cand vine vorba de consum este de 4 bucatele odata in loc de 3.