Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

15 motive testate pentru care sportul merita un loc in viata ta

De în Sport 6 apr 2009
Sportul este un "accesoriu" bun de luat cu noi peste tot si foarte usor de "purtat"! Oriunde mergi poti face sport si poate fi "asortat" la orice! Nu trebuie sa mergi neaparat la sala si sa porti trening: fie ca pur si simplu te plimbi, fie ca mergi cu bicicleta, dansezi sau faci curatenie, el face parte din viata ta! Poate ca e cazul sa ii acorzi putin mai multa atentie! Ai 15 motive pentru asta...
Constient sau nu, practicam sport in fiecare zi, cantitatea si calitatea lui lasand de multe ori de dorit! Prin fiecare miscare pe care o facem muschii corpului nostru intra in actiune si incep sa lucreze: de tine depinde daca la cote maxime sau nu: aici este marea problema! Facand sport nu numai ca previi diverse afectiuni, dar le si tratezi. Are si acest efect vindecator. Atunci cand spui ca sportul este "izvor de sanatate" suna atat de tare a cliseu, insa o descriere mai buna nici ca nu se gasea; desi suna banal, este extrem de real..

Am spus si cu alte ocazii ca nu sunt o pasionata a sportului, dar incep sa imi dau seama ca de fapt ceea ce ma "oripileaza" de fapt este ideea de sala de antrenament, pentru ca nu elimin tot sportul din viata mea. Acum ca ma gandesc mai bine, ador sa merg cu rolele sau cu bicicleta si o fac de cate ori am ocazia; imi place foarte tare sa ma plimb, iar mersul pe jos este unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le-am dobandit. Mai nou, am descoperit o metoda de a face sport, chiar intens as spune, care lucreaza absolut toate grupele de muschi: calatoriile! Atunci cand calatoresti in locuri necunoscute, tendinta este sa "descosi" cat poti de mult din respectiva locatie, iar atunci cand timpul te preseaza, vrei sa faci acest lucru intr-un timp limitat.

M-am tot gandit cum sa te conving pe tine, cea care nu practici sport deloc, activitatea fizica nefiind punctul tau forte, sa alegi o metoda de miscare. Poate ca daca sportul nu este printre preferintele tale, atunci poate ca este ...sanatatea! Evident, spui nu? Dari daca intre sport si sanatate exista semnul egal, ce faci? Te-am indus deja in eroare? Iata 15 motive dovedite stiintific pentru care nu numai ca merita, dar este un "must" sa faci sport...poate asa reflectezi mai bine!

1. Pentru o inima "nemuritoare"

Dr. William Kraus, profesor la Centrul Medical Universitar Duke a sustinut intr-un articol din Jurnalul Englez de Medicina ca "si o cantitate moderata de miscare ajuta inima; chiar si cateva exercitii fizice sunt mai bune decat deloc"

Astfel, in acest sens s-a dovedit ca sportul reduce colesterolul negativ din organism (care blocheaza arterele), reduce tensiuinea arteriala, ajuta la functionarea optima a tuturor muschilor inimii (evitand infarctul, atacul de cord) si diminueaza sansele de a forma cheaguri de sange (tromboza).

2. Scaderea in greutate - un efect sigur

Cercetari multiple au aratat ca pentru a-ti manageria cel mai bine greutatea, ar trebui sa faci cel putin 30 de minute de exercitiu fizic intens in fiecare zi. Daca reusesti sa incadrezi in programul tau zilnic cate o ora de antrenament, atunci nu mai ai de ce sa iti faci griji pentru silueta ta - ti-ai asigurat-o! Secretul este sa te tii de treaba si sa fii constanta in practicarea lor. Dr. Ingrid van Heerden, dietetician, sustine ca este suficient sa faci o ora de sport de trei, patru ori pe saptamana pentru a ajunge la greutatea dorita, fara a mai reveni vreodata la kilogramele in plus.3. Osteoporoza - o boala invinsa de sport

Daca aplici reteta succesului in prevenirea osteoporozei, te poti declara o persoana care odata cu menopauza, vei simti ca incepi o noua viata, la fel de buna ca si pana atunci si ca pericolul aparitiei osteoporozei este inexistent. Reteta succesului consta in exercitii fizice cuplate cu o doza zilnica recomandata de calciu. Acestea contribuie la intarirea oaselor, iar printre cele mai indicate activitati sunt: plimbarile lungi, alergarile si exercitiile cu greutati.

4. Tensiunea arteriala - "la pamant"!


Va reaminteam si intr-un articol anterior ca hipo/hipertensiunea arteriala sunt boli extrem de grave si foarte putin luate in seama. Fie ca esti la o extremitate sau la alta dintre ele, nu conteaza, pentru ca sportul are rolul de a echilibra. Nu conteaza ce fel de sport practici, el are acelasi efect, chiar si o plimbare, un mers mai rapid sau o tura de piscina aducand tensiunea pe un fagas normal.

Studiile care au fost facute in acest scop au fost realizate pe exercitii de aerobic: activitate care imbunatateste toate functiile inimii si abilitatea corpului de a folosi oxigenul.

5. Dusmanul cel mai de temut al stresului

Simti ca explodezi de nervi sau ca ti s-au intamplat mult prea multe pentru a le putea face fata? Nimic mai simplu: descarca-te pe cateva greutati sau pe aparatele de fitness pe care le ai la-ndemana! Nu le ai pe-aproape? Ok, atunci iesi in cel mai apropiat parc sau chiar inconjurul blocului si alearga pana te calmezi!

Atunci cand faci sport, apar schimbari psihologice importante, datorate si schimbarilor hormonale care au loc in timpul practicarii sportului: serotonina, dopamina si endorfina fiind eliminate de creier in corp, starea de bine si calm se instalandu-se cu rapiditate.

6. Un sistem imunitar de neinvins


S-a demonstrat stiintific ca sportul intareste sistemul imunitar, multe studii realizate la Universitatea din Carolina relevand faptul ca cei care practica regulat sport, nu se mai imbonavesc atat de repede de raceli, gripe, iar virusii nu se mai instaleaza cu repeziciune in corp. Si chiar daca exista exceptii, iar raceala apare, simptomele sunt extrem de diminuate si dispar mai repede, corpul luptand cu succes impotriva bolii. Doar 30 de minute de mers rapid pe zi pot face minuni in corpul tau!

7. Astm mai usor de suportat

Daca ai ghinionul ca astmul sa faca parte din viata ta, poti sa treci mai usor peste simptomele lui practicand sport. Multa llume care sufera de aceasta afectiune are tendinta de evita sportul! Insa specialisti in medicina sportiva au descoperit faptul ca miscarea alaturata unui tratament medicamentos corespunzator pentru aceasta boala poate fi de ajutor pentru cei care sufera de astm si poate diminua simptomele severe ale acestei boli. Expertii recomanda ca cel mai bun sport pentru astmatici, inotul!

8. Sportul tine sub control diabetul

Stilul de viata poate avea un impact major asupra unor boli, iar diebatul este o afectiune care incadreaza in acest spectru. Cei care sufera de diabet nu tin un regim strict de viata risca o multime de complicatii, in special de boli cardiovasculare grave. Astfel, pentru a preveni complicatiile care ar putea aparea in urma acestei boli, specialistii recomanda miscarea pentru reglarea nivelului de insulina, scaderea colesterolului negativ si reglarea tensiunii arteriale, care ar putea conduce la boli fatale de inima. Avand ca efect o greutate echilibrata, o ciruclatie a sangelui optima, dar si reducerea nivelului de stres, sportul ajuta la imbunatatirera calitatii vietii unui diabetic.

9. O sarcina mai usoara

Exista sporturi care se pot realiza pe toata durata sarciniim dar si unele special recomandate pentru fiecare trimestru de sarcina. Cu exceptia cazurilor in care sarcina prezinta riscuri extrem de mari, orice femeie poate face miscare. Fie ca vorbim de exercitii mai "light", mai mult de relaxare, fie ca vorbim de aerobic, fitness, inot si alte astfel de exercitii, telul este unul singur: o sarcina mai usoara si o silueta impecabila chiar si dupa nastere.

10. Sportul - un rol important in prevenirea cancerului


S-a demonstrat faptul ca peste 35% din decesele cauzate de cancer sunt direct relationate de obezitate si sedentarism, conform centrului de cercetare al cancerului din Seattle. Antrenamentul fizic s-a dovedit a mari viteza trecerii alimentelor prin colon, deci de a reduce timpul in care toxinele raman in organism. Supraponderalii au tendinta de a avea nivelul de insulina crescut, ceea ce inseamna un risc mai mare de dezvoltare a tumorilor. Sportul pentru femei este ca o "oaza de sanatate", mai ales ca s-a demonstrat ca reduce nivelul de estrogen din corp, un hormon care da nastere cancerului de san, una dintre primele cauze ale deceselor in randul femeilor.

11. Tinerete fara batranete?!

S-a dovedit stiintific ca sportul are un puternic efect anti-aging. Sportul actioneaza asupra sistemului nervos ca un regenator si are efect preventiv, reducand riscul deteriorarii sistemului nervos, imbunatatind memoria si gandirea si functiile plamanilor. Nu mai punem la socoteala ca reduce grasimea corporala si imbunatateste vizibil calitatea pielii.  Cele mai recente descoperiri au aratat ca cel mai mare dusman al sanatatii nu este imbatranirea, ci
sedentarismul.

12. "Mens sana en corpore sano"

Daca aveai impresia ca pentru a-ti mentine creierul "in forma" iti trebuie doar jocuri de creatie si strategice, gen dezlegarea de integrame, sudoku, te inseli amarnic. Sportul, antrenamentul fizic este cel mai bun aliat al sanatatii mentale. Un studiu al Universitatii din Illinois au demonstrat ca functiile mentale ale unor persoane varsnice, dar active din punct de vedere fizic sunt comparabile cu cele ale tinerilor adulti. Sportul are foarte multe efecte asupra creierului; el reuseste sa creasca fluxul de sange catre creier, dar si inmultirea celulelor nervoase in partea creierului care implica memoria.

13. Sportul - sex la superlativ


Toate cercetarile medicale au evidentiat acelasi lucru: cu cat esti mai in forma, cu atat viata ta sexuala este mai palpitanta si mai intensa. Din punct de vedere psihologic efectul este senzational: creste stima de sine si reuseste sa imbunatateasca libido-ul, iar din punct de vedere fizic amelioreaza circulatia sangelui si functiile sexuale.

Potrivit "American Council of Exercise" , femeilor care se antreneaza regulat le creste nivelul de dorinta sexuala, reusesc sa atinga mai repede orgasmul si au satisfactii sexuale majore, pentru ca s-a dovedit ca cel mai important "organ" sexual este chiar creierul.

14. Un somn mai bun

Exercitiile fizice, in special cele de relaxare, te ajuta sa elimini tensiunile din corp, sa inlaturi migrenele si insomnia. Sportul elibereaza calmante proprii organismului, enforfine, in corp si ajuta la indepartarea discomfortului din organism.Antrenamentul pe timp de zi mbunatateste calitatea somnului. Dar trebuie sa stii cand anume sa te entrenezi pentru a beneficia de aceasta calitate: miscarea nu trebuie facuta seara pentru a dormi bine (pentru ca miscarea fizica iti ofera mai multa energie), ci dimineata este cea mai potrivita perioada pentru a te ajuta in acest sens, .

15. Sportul - "pansament" pentru artrita reumatoida

Exercitul regulat si intens (aerobic si exercitiul cu greutati) realizat de pacienti suferind de artrita reumatoida ii ajuta pe acestia sa depaseasca cu bine toate task-urile zilnice si le asigura o stare de bine. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la universitatea Dutch este ca cei care au fost supusii antrenamentelor intense au avut parte de consecinte pozitive asupra bolii, fata de cei care au fost supusi terapiei prescrise de specialisti. Este adevarat ca sportul nu trateaza  boala, dar imbunatateste calitatea vietii persoanelor supuse acestei suferinte.

Te-au convins sa faci sport? Constientizezi ca sportul merita un loc in viata ta? Spune-mi mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi