Inainte sa pleci intr-o calatorie cu avionul, probabil ca iti faci mii de griji: sa nu intarzii, sa nu fie vremea urata, sa nu fie vreun nebun in avion cu ganduri kamikaze, o sa te afli la o altitudine foarte mare deasupra pamantului si cate si mai cate! Si daca nu erau destule griji pe capul tau, unde mai pui ca pana si la aeroport, pana la imbarcare ai nu stiu cate filtre si verificari de rigoare. Ca sa nu ai astfel de probleme, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti menti buna dispozitie chiar inainte de a-ti incepe sejurul:
1. Sa nu iti uiti actele de identitate! De fapt astea ar trebui sa fie primele pe care le pui in geanta: pasaport, buletin de identitate, permisul auto. Verifica inainte data de expirare a actelor ca sa ai timp sa ti le innoiesti la timp in caz ca au expirat sau urmeaza sa expire in apropierea perioadei in care vrei sa pleci.
2. Ia-ti marja de eroare! Nu pleca niciodata pe ultima suta de metri. Asta implica sa iti faci bagajul din timp si sa ai timp suficient sa verifici ca nu ai uitat nimic din cele necesare. Nu uita ca s-ar putea sa prinzi trafic aglomerat, asa ca pleaca cu minim jumatate de ora inainte de momentul la care ti-ai propus sa ajungi la aeroport. In plus, s-ar putea sa prinzi si cozi la check in, asa ca minutele pe care le vei economisi iti vor prinde bine.
3. Nu folosi masina personala. Locurile de parcare se gasesc destul de greu la aeroport. Pana vei gasi un loc vei pierde foarte mult timp. Sa nu mai punem la socoteala si preturile. La aeroportul Otopeni, pentru 30 de minute platesti 3 RON. Ai la dispozitie si serviciul de parcare pe termen lung, in cazul in care planuiesti sa iti lasi masina un timp mai indelungat, dar iti dai seama ca te va costa foarte mult.
4. Cumpara biletul din timp! Pe langa faptul ca vei face economii considerabile, vei fi scutita de cozile care se formeaza la bilete si vei avea siguranta ca gasesti locuri in avion si ca nu trebuie sa reprogramezi vacanta. Daca ti-ai cumparat biletul prin servicii online, verifica inainte la companie ca rezervarea a fost facuta si ca totul este in regula cu zborul tau.
5. Laptopul. Daca nu poti calatori fara calculatorul tau, atunci trebuie sa stii ca acesta va fi scanat la aeroport. Cei care fac verificarile sunt atenti si la ceea ce se afla in memoria laptopului tau, iar filmele si muzica de pe acesta s-ar putea sa iti provoace probleme. Spre exemplu, in Statele Unite, toate MP3 Playerele, iPod-urile si laptopurile sunt verificate cu ajutorul razelor X, iar agentii FBI au acces la toate datele stocate pe acestea si nu numai. Daca lor li se pare ceva ciudat, pot stoca datele de pe dispozitivele tale sau iti pot opri aparatele pe o perioada nedeterminata.
6. Check in. Daca trebuie sa lasi bagajele la cala, atunci trebuie sa ajungi la aeroport cu o ora si jumatate, chiar doua inaintea decolarii. Nu uita sa pui o eticheta de identitate pe geanta pentru a putea sa o identifici mai repede si sa nu ai surprize ca ai incurcat bagajul tau cu al altcuiva. Astfel de lucruri se intampla mai des decat iti inchipui.
7. Atentie la obiectele interzise! Exista o lista intreaga de lucruri strict interzise in avion. Spre exemplu, nu ai voie cu obiecte explozibile. Ok, acum probabil ca nu o sa iei cu tine grenade, praf de pusca sau dinamita, dar pe aceeasi lista de obiecte se afla si artificiile sau copiile dupa arme si grenade adevarate. Daca aveai de gand sa faci unui copil o astfel de jucarie, mai bine te razgandesti... doar nu vrei sa fii acuzata de terorism! De asemenea, nu ai voie nici cu chibrituri si brichete, otravuri ca pesticide, substante impotriva rozatoarelor sau mai stiu eu ce fel de astfel de substante. Nu ai voie nici macar cu difuzoare sau magnetofoane. Acestea au magneti puternici care pot afecta avionul.
8. Bagajul de cala. La fel, anumite obiecte sunt interzise, dar numai in cazul bagajelor de mana. Cu toate acestea, poti sa le transporti in bagajul de cala. Obiecte sportive ca bate de baseball, softball sau cricket, arcuri cu sageti sau tacuri de biliard sunt permise in bagajul de cala. Tot in categoria celor nepermise in avion, dar permise la cala intra si cutitele, sabiile sau armele de arte martiale, cuttere sau foarfeci. Orice obiect care pare insa periculos va fi retinut.
9. Extra-verificare. Daca cei care se ocupa cu scanarea bagajului tau au impresia ca ai ceva dubios in geanta si nu isi pot da seama ce este nici cu ajutorul razelor X, acestia vor verifica interiorul gentii cu pricina. Probabil ca tu nu ai nimic periculos in bagaj, dar cine stie ce vor dori sa desfaca pentru control. E bine ca in cazul in care te duci cu cateva cadouri pentru cei dragi de peste hotare, sa nu le impachetezi frumos pentru ca cineva s-ar putea sa deschida cadoul mai devreme si sa strice tot aranjamentul.
10. Ai grija cu umorul. Chiar daca simtul umorului este foarte apreciat in cercul de prieteni, sa nu te gandesti vreodata sa faci o gluma “terorista” in aeroport. Nu glumi ca ai o bomba sau o arma la tine pentru ca personalul de la securitate este foarte bine antrenat pentru astfel de situatii. Te vei alege cu o amenda usturatoare si, posibil, cu niste zile petrecute la inchisoare. Si la inchisoare parca nu e ca in Miami, nu?
11. Duty Free. Foarte multe produse pe care le achizitionezi din magazinele de tip duty free vin in marimi interzise de serviciul de securitate al aeroportului. Fii atenta la indicatiile de la compania de transport in privinta produselor achizitionate din duty free pentru a nu fi nevoita sa renunti la parfumul sau cosmeticele proaspat achizitionate.
12. Obiecte de valoare. Astea nu iti vor pune piedici la aeroport, dar e bine sa stii ca banii, cardurile, biletele de avion, carnetele de cec, actele, bijuteriile si orice obiect valoros nu se pun in bagajul de cala. Exista riscul ca bagajul sa se rataceasca si sa le pierzi definitiv, iar compania aeriana nu este obligata sa iti restituie valoarea acestor obiecte. Acelasi lucru este valabil si pentru telefoane, laptopuri si orice alte device-uri scumpe pe care le-ai luat cu tine in vacanta.
13. Ce ne facem cu lichidele. De regula asta probabil ai auzit de 1000 de ori! Nu ai voie cu lichide sau geluri mai grele de 100 ml fiecare. Toate acestea trebuie sa incapa intr-o punga de plastic de marime standard. Atentie! Ai voie sa iei cu tine produse cosmetice si de igiena atata timp cat sunt in stare solida. Nu vei avea voie, spre exemplu cu balsam de buze lichid. Odata ce ai trecut de filtre, exista zone de unde iti poti cumpara cele necesare pe care nu le-ai putut lua de la magazinele din zona securizata. Exista cateva exceptii in aceasta privinta care se refera la cei care sufera de diverse boli, pentru femeile insarcinate sau cu bebelusi.
14. Atentie la baterii! Exista cateva reguli si in privinta acestora. Spre exemplu, in bagajul de mana ai voie cu baterii normale, alkaline, de tipul AA, AAA, C, D sau cele rotunde sub forma de nasture. In acelasi timp, nu sunt interzise nici bateriile reincarcabile de telefon de tim NiMH sau NiCad, bateriile reincarcabile lithium ion pentru telefoane mobile, PDA-uri sau videocamere sau cele nereincarcabile lithium metal petru camere foto si obiecte electronice mici.
15. Fii mereu cu ochii pe bagaj! Auzi de foarte multe ori in difuzoarele de la aeroport sa nu iti lasi bagajul in grija persoanelor necunoscute sau nesupravegheate. Pe langa faptul ca poti ramane fara acesta, poti sa intri in probleme si mai mari. De foarte multe ori cei care vor sa transporte obiecte dubioase se folosesc de calatori pentru a le transporta. Asa ca daca nu vrei sa te trezesti cu cine stie ce minunatie in bagaj si sa traiesti niste zile rupte din filme parca, ar fi bine sa fii mereu cu ochii in patru. Stiu ca ti se pare un scenariu de serial cu criminalisti, dar niciodata nu poti fi suficient de sigur si, stim cu toti, mai bine previ decat sa tratezi!
Citeste foarte bine termenii si restrictiile impuse de compania de zbor pentru a nu te expune unor situatii mai putin fericite. “Mie nu mi se poate intampla una ca asta” nu ar trebui sa apara atunci cand e vorba de sanatatea si viata ta!
Iti uram calatorie placuta si in siguranta!
Surse foto: