1. Usturoi in urechi pentru durerile de dinti/ ureche (cate un catel in fiecare ureche) - o metoda din bunici strabunici, care daca inca se mai practica, inseamna ca da ceva roade.
2. Cartofi rasi cu spirt pentru durerile de gat, rosu in gat - acest leac imi era necunoscut, insa o colega de-a mea ma asigura ca intr-adevar functioneaza. Tot ce trebuie sa faci este sa pui in tifon sau intr-un saculet cartofii rasi, si peste ei spirt, si apoi sa il tii exact pe gatul inflamat, timp de cateva minute.
3. Ghintura este o planta care creste in regiunile alpine ale tarii si care este folosita cu succes in medicina naturista. Una dintre utilizari se refera si la diareea cronica, iar partea din planta care se foloseste in acest sens este radacina, care se tine la macerat in tuica sau alcool timp de o zi-doua, si apoi se bea din ea cateva guri (cam o jumatate de cescuta). Gustul nu este placut, este amarui, dar colega mea garanteaza pentru efect imediat.
4. Otetul si spirtul in raceli (pentru febra) - cred ca cele mai cunoscute leacuri, folosite in diverse forme, asa ma "alinta" si bunica mea cand eram racita: cu sosete inmuiate in otet cu apa. cu frectii multe cu otet, cica sa iasa raceala din corp, si comprese cu spirt pe frunte. Este o metoda naturala si neinvaziva de a scadea febra. Pe la tara se mai foloseste si tuica: acum nus tiu ce sa zic, nu garantez pentru miros!
5. Un secret important, cultivat si aplicat de bunicii nostri; cred ca nu exista bunicuta care sa nu fi folosit vestitele ventuze. Si ce nu stiau sau nu stiu ele, este ca exista o intreaga terapie a ventuzelor folosita inca din timpuri stravechi de chinezi, si din egitpul antic de asemenea. ventuzele seamana cu vechile borcane de iaurt, dintr-un material mai subtire insa. Se incalzeste aerul din interiorul lor cu o flacara si apoi se lipeste pe pielea corpului (in general a spatelui), creandu-se astfel un vid care are efect de a pune sangele in circulatie, de a elimina tocinele si de a trata racelile de sezon. Se foloseste in mai multe afectiuni.
"Ventuzele - hmmm, urate! lasau urme vizibile, miroseau urat (de la alcoolul ars) si te faceau sa arati ca un arici (cu ele pe spate) dar aveau efect rapid", imi spune o colega.
6. Saculet cu sare grunjoasa pentru otite, dar si pentru inflamatiile din gat. Tin minte cand bunica il incalzea pe soba si-l punea pe zona dureroasa.
7. Un remediu, pentru tuse mai ales, asemanator cu cel de mai sus, era saculetul cu malai copt, pozitionat pe capul pieptulu, pentru a calma tusea.
8. Gargara cu sare sau "sarea in gat" este cel mai bun "medicament" pentru durerile in gat. Garantez 100%. Eu una asa ma tratez: nu cu gargara, dar pun pe degetul aratator (spalat bine in prealabil) sare si incerc sa ma masez in gat (pe zona dureroasa (daca se poate ajunge, daca nu, ea oricum coboara), cat pot de mult cu acea sare. Nu e o senzatie prea placuta, ba chiar iti vine sa vomiti, dar are efect garantat. Eu nici nu stiu ce pastile de gat exista.
9. O alta prietena mi-a povestit despre "ceapa la buric", pentru atunci cand faci indigestie. Se taie o rondeluta de ceapa, se da prin otet si se pune la buric. "Miroseai ca o salata, dar starea de indispozitie trecea", spune ea. Asa o fi! Ne punem cu bunicile!
10. Cred ca pentru "deranjamentele" la stomac sunt cele mai multe astfel de leacuri: si eu practic cateva ce-i drept:
- o lingura de cafea cu otet
- inghiti vreo 5-6 samburi de masline (pe acesta chiar l-am testat si eu si a mers)
- o lingurita de orez
- sau pur si simplu un ceai de menta (la mine asta da cel mai mult roade)
11. Pentru arsuri (daca esti gospodina, nu ai cum sa eviti aceste mici accidente culinare) se foloseste fie albusul de ou sau frunzele de aloe vera direct pe arsura.
12. Pentru durerile de cap, functioneaza un soi de ceai de lamaie, preparat astfel: din doua lamai si 250 ml de apa. Se taie lamaile in jumatate si se fierb foarte bine in apa. O sa aveti senzatia ca este putina apa, dar asta e si ideea: sa fie foarte concentrat. Stiu pe cineva care a testat si a mers.
13. Taieturi - pe la bucatarie se intampla tot felul de accidente, iar mica incizie involuntara este inevitabila, atunci cand gatesti. Se mai intampla! Ca sa opresc sangerarea, eu pun sare pe rana, dar bunica mea mai aplica ceapa coapta sau felii de ceapa crude, pentru o cicatrizare mai rapida.
14. Urticarie sau alergii - in general ti se prescriu antihistaminice pentru astfel de afectiuni; ei bine, bunica ma "indopa" cu ceai verde, care contine propriile antihistaminice naturale, astfel ca beam 2-3 cani mari pe zi ( nu imi placeau deloc, dar functionau) - eu foloseam pentru urticarie remediul, care este o forma mai usoara, pentru alergii este posibil sa nu functioneze.
15. Flatulenta este incomoda si jenanta: dar poti scapa de ea printr-un ceai din ierburi, ca gingerul, anasonul, coriandru sau marar. Daca nu le suporti ca ceai, atunci le poti folosi din plin in mancare.
16. Gingerul mai este folosit adesea si impotriva greturilor, in special ca ceai. Se poate consuma un din radacina cruda, insa este mult prea intepatoare, si s-ar putea sa ti se faca mai rau.
17. Si constipatia iti poate da batai de cap, si atunci e bine sa actionezi si in lipsa medicamentelor. De exemplu, tin si acum minte de o perioada cand stateam la bunici, in care eram constipata sibunica mea nu mai stia ce sa faca. Imi daduse ceaiuri, apa, ba chiar mancam iaurt si beam apa, si degeaba. La un moment dat, evident bunica mea incepuse sa caute remedii prin vecini, iar una dintre ele a zis ca uleiul de masline amestecat cu putina zeama de lamaie ar face minuni. Si asa a fost; ori de la atatea "leacuri" alimentare si de la atata apa, ori de la aceasta combinatie "fatala", am depasit cu bine momentul.
Nu rata articolul saptamanii!
Exact ce imi doresc: putin timp, rezultate mari si, daca se poate numai, efort minim! Asadar, descopera "Antrenamente speciale de 15, 30 sau 50 de minute cu rezultate rapide!"