1. Fa check-in-ul electronic ca sa eviti cozile lungi si sa beneficiezi si de un loc mai bun
2. Evita locurile de la coada avionului si cele de langa aripi si toalete, daca vrei minima distractie, zgomot si forfota.
3. Vino devreme la aeroport ca sa scapi de stres. Odata am ajuns ultima la check-in si toti ochii au fost pe mine in clipa cand m-am urcat in avion. Ca sa nu mai spun ca a trebuit sa alerg de la ghiseul de check-in tot drumul pana la avion si am avut palpitatii mult timp dupa ce acesta a decolat.
4. Incalta-te cu niste pantofi pe care sa ti-i poti da usor jos, fara sa fie nevoie sa-i legi si sa-i dezlegi de fiecare data cand treci prin controlul de securitate.
5. Poarta sau ia cu tine o pereche groasa de sosete. In felul asta, atunci cand iti dai pantofii jos, ai picioarele protejate de frig. Daca tot ti-e frig, inveleste-te cu patura.
6. Imbraca-te cu haine confortabile. Tine cont cum te simti in ele si de material, nu-ti lua nimic de matase care nu tine de cald atunci cand e frig. Trebuie sa fie ceva comod pentru dormit, fara sa arati totusi de parca te-ai pregati sa te bagi in pat (neglijeu sau pijama).
7. Ia-ti o jacheta. Poate nu e frig la ghiseul de check-in dar merita sa o ai la tine cand scade temperatura.
8. Uita-te la filmele care sunt proiectate in avion. E un mod distractiv prin care iti trece timpul mai repede. Exista un film care nu a rulat niciodata in cinematografe la noi, dar din fericire l-am vazut cu ocazia unui zbor transoceanic. Din pacate nu toate companiile aeriene ofera vizionari gratuite de filme. Am observat ca unele taxeaza lucrul asta, pentru a face fata crizei economice.
9. Fa miscare si intinde-te pentru o mai buna circulatie. La inceputul zborului, un filmulet cu instructinile de zbor iti prezinta exercitii usoare care pot fi facute fara sa te ridici de pe scaun. Cand te simti confortabil dar inca departe de a adormi, atunci
10. Citeste o carte sau o revista. Povestile de adormit nu sunt numai pentru copii. Sari peste genurile suspans, thriller sau actiune (e valabil si pentru filme) daca vrei sa te pregatesti de culcare.
11. Asculta muzica de relaxare care te ajuta sa te eliberezi de tensiunea zborului si sa te bagi la somn.
12. Pastreaza telecomanda la locul ei. Poti sfarsi prin a te aseza pe ea, ceea ce nu e prea confortabil, sau poti apasa accidental butonul care cheama insotitorul de zbor.
13. Ia cu tine o masca pentru ochi. Daca esti obisnuita sa stingi toate luminile inainte de a te culca, lucru pe care nu il poti face in avion, atunci recreaza acest mediu folosind o masca pentru ochi. Daca copilul tau ia in brate o jucarie cand doarme acasa, atunci fie ii iei jucaria cu tine, fie folosesti perna.
14. Pentru pasagerii de sex masculin, scoateti-va portofelul din buzunarul de la spate. Va face sa apara o umflatura deloc confortabila in timpul somnului si poate produce dezechilibre ale coloanei vertebrale.
15. In loc sa bei bauturi carbogazoase sau cu cofeina, cum ar fi cafea sau ceai, opteaza pentru apa. Renunta si la articolele care contin zahar. Pastreaza desertul pentru mai tarziu cand te vei trezi.
16. Pozitia ideala este sa stai intr-un unghi de 135 de grade asa ca atata timp cat nu e ora mesei, decolarea sau aterizarea, da-ti scaunul pe spate.
17. Pune perna sau patura ce ti-au fost inmanate intre spate si scaun pentru a evita compresia coloanei vertebrale.
18. Relaxeaza-te si nu te mai gandi la nimic. Evita sa te preocupe probleme complicate care iti vor tine mintea treaza. Poate reusesti sa-ti imaginezi o priveliste calma cu dealuri si campii si incepe sa numeri oi.
Vezi mai multe Dosarul Calatorii