Incontinenta urinara reprezinta orice pierdere involuntara a urinei. Aceasta poate varia de la pierderea ocazionala de urina, pana la inabilitatea totala de a controla functia de continenta vezicala. Incontinenta urinara poate fi cauzata de sarcina si nastere, anomalii congenitale, complicatii ale unei tumori, tratamentul unei tumori, complicatii post-chirurgicale, neurologice sau pur si simplu de imbatranire.
Sondajul Omnibus realizat in august 2008 pe un esantion reprezentativ, format din femei si barbati in varsta de 40 de ani si peste, arata ca 18% dintre respondenti sufera de incontinenta urinara. Dintre acestia, 98% afirma ca boala le afecteaza viata de zi cu zi, de cele mai multe ori fiind nevoiti sa renunte la serviciu sau sa se izoleze de familie si prieteni.
Incontinenta urinara afecteaza pacientii, familiile, prietenii acestora si societatea, generand serioase probleme. Disconfortul, calitatea precara a vietii, cheltuielile ridicate, izolarea sociala si problemele emotionale reprezinta cateva dintre problemele cu care se confrunta persoanele afectate de incontinenta urinara.