Nu ai suficienti prieteni
Daca eviti cu orice pret contactul cu cei din jur si nu-ti place sa faci conversatie atunci cand intalnesti unii cunoscuti prin magazine sau pe strada, sansele sa ai o viata lunga sunt ceva mai reduse decat in cazul extrovertitilor.
Aparent, lipsa prietenilor poate scurta viata la fel de mult precum consumul de alcool sau tutun. De fapt, efectele izolarii sociale depasesc alti factori care contribuie la scurtarea sperantei de viata, precum obezitatea sau faptul ca nu faci suficienta miscare.
Cu alte cuvinte, nu e atat de rau daca stai toata ziua pe canapea, cu conditia ca alaturi de tine sa existe si cativa prieteni.
Studii mai vechi identificau singuratatea ca factor al mortalitatii premature, insa nu faptul ca petreci timp singura iti afecteaza sanatatea, ci mai degraba izolarea in sine. Un studiu din 2013 arata ca indivizi care pur si simplu se simteau singuri, dar cautau compania celor din jur, nu aveau un risc sporit de deces, in timp ce izolarea voita sporeste sansa unui deces prematur cu 26%.
De ce te afecteaza acest lucru?
In primul rand, daca eviti contactul cu ceilalti, ai sanse mai mici sa observi anumite schimbari pe care prietenii si familia le-ar putea identifica mai rapid, cum ar fi o alunita care si-a schimbat forma, pe care tu nu o vezi, insa, fiindca este localizata intr-o zona careia tu nu ii dai atentie. In plus, nu exista persoane care sa iti ofere ajutor in caz de urgenta.
Exista, insa si cauze fizice pentru care singuratatea sporeste riscul de deces. Contactul fizic dintre oameni este dovedit ca remediu eficient impotriva stresului si inflamatiei, asa ca izolarea nu face decat sa iti afecteze sanatatea.
In plus, ai mai multa grija de tine atunci cand esti in preajma celor dragi, fiindca sunt o sursa de inspiratie.
Te-ai nascut in luna gresita
Potrivit unui studiu realizat de cei de la University of Chicago, oamenii care au ajuns la varsta de 100 de ani s-au nascut, cel mai probabil in luna septembrie sau octombrie.
Alte studii din Austria si Danemarca arata ca exista o speranta de viata mai mare in cazul bebelusilor nascuti in lunile de toamna, in timp ce in emisfera sudica (unde anotimpurile sunt inversate), traiesc mai mult cei nascuti in lunile martie, aprilie sau mai.
In plus, bebelusii nascuti toamna se descurca mai bine in general. Bebelusii nascuti primavara sunt mai predispusi la tulburari de alimentatie, afectiuni precum diabetul sau schizofrenia.
De ce se intampla acest lucru?
Nu exista dovezi concrete, insa specialistii suspecteaza ca se datoreaza nivelului de vitamina D din timpul sarcinii. Intrucat vitamina D este asimilata cu ajutorul expunerii la soare, mamele bebelusilor au parte de un aport sporit de vitamina D in lunile de vara ce preced venirea pe lume a copilului. In cazul bebelusilor nascuti primavara, aportul de vitamina D este ceva mai sarac pe parcursul lunilor de iarna, iar asta poate afecta dezvoltarea si sanatatea pe termen lung.
Citeste si:
16 citate despre moarte care te vor invata ce inseamna viata
Cum sa faci ca fiecare zi sa fie cea mai fericita din viata ta
Cea mai importanta lectie de viata are doar 3 cuvinte - Esti constienta de ele?