Liste de asteptare pentru acces la tratament exista in majoritatea statelor Europei, insa durata de timp in care se poate obtine acest tratament se situeaza intre 6 luni si 1 an.
In Romania pacientii asteapta chiar si 3 ani pana ajung sa isi primeasca tratamentul, timp in care boala se cronicizeaza. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice. Astfel ca, din 100.000 de persoane, 50 mor anual fie pentru ca nu au ajuns pe listele de asteptare, fie pentru ca s-au aflat pe aceste liste de prea mult timp.
Situatia este ingrijoratoare si in ceea ce priveste numarul pacientilor. Statisticile arata ca in aproape 17% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei B si C in intreaga Europa sunt din Romania, ceea ce inseamna in jur de 2 milioane de pacienti. Doar 5. 500 dintre acestia beneficiaza de tratament, restul aflandu-se inca pe listele de asteptare sau nefiind inca diagnosticati.
Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% dintre pacienti, iar virusul hepatic B este responsabil de 70% din cazurile de cancer hepatic primiv. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci pacienti dezvolta cancer hepatic.