Dietele care elimină carbohidraţii din alimentaţie sunt pe val şi cu siguranţă ai încercat sau ai auzit de efectele benefice asupra siluetei ale unui astfel de regim.
Iată, însă, ce se întâmplă, de fapt, în organismul tău când renunţi la pâine, paste şi alte alimente bogate în carbohidraţi:
1. Pierzi kilograme... de apă
Când reduci aportul de carbohidraţi, nu poţi să nu observi cum cântarul indică tot mai puţine kilograme într-un timp relativ scurt. Însă nu te amăgi, crezând că acea cifră indică grăsimile de pe abdomen care te părăsesc. De fapt, pierzi apă.
"Când carbohidraţii sunt depozitaţi în organism sub formă de glicogen, fiecare gram de carbohidraţi poartă de trei sau patru ori greutatea lui în apă", arată nutriţionistul Marie Spano. Astfel, când elimini carbohidraţii din dietă şi organismul începe să folosescă depozitele de glicogen, se elimină o cantitate semnificativă de apă.
2. Poftele se potolesc
Carbohidraţii rafinaţi sunt recunoscuţi pentru faptul că influenţează masiv nivelul zahărului din sânge, care apoi scade drastic. Un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition sugerează că aceste schimbări bruşte activează centrul responsabil cu dependenţele la nivelul creierului, ducând inevitabil la apariţia poftelor. Dacă optezi, în schimb, pentru cereale integrale, bogate în fibre, nivelul zahărului din sânge nu mai variază, iar poftele sunt ţinute sub control, potrivit nutriţionistului Alex Caspero.
Ai grijă, însă, la efectele negative ale eliminării carbohidraţilor din dietă. Vei ajunge, de cele mai multe ori, să resimţi oboseală sporită, insomnie, ameţeli, schimbări de dispoziţie, rezistenţă scăzută la efort şi, nu în ultimul rând, s-ar putea să te confrunţi cu o constipaţie de toată frumuseţea.