1.Supravegheaza-ti greutatea
Dupa fumat, obezitatea este cel mai important factor de risc, fiind responsabil, numai in Marea Britanie, de o treime din cazurile de cancer. 20 % dintre decesele provocate de cancer in randul femeilor si 14 % dintre cele inregistrate in randul barbatilor sunt la persoanele obeze. Excesul ponderal poate provoca sase tipuri de cancer comune, inclusiv mamar, de colon si pancreatic.
Patrarea unei greutati normale duce la echilibrarea productiei de hormoni feminini, care protejeaza organismul impotriva cancerului de san si a cancerului ovarian. Chiar daca nu esti supraponderal punct de vedere tehnic, acumularea de kilograme dupa varsta de 30 de creste riscul de dezvoltare a unor tumori la san, pancreas sau col uterin.
2.Verifica-ti sanii periodic
Cu cat descoperi mai devreme cancerul cu atat sansele sa invingi aceasta cumplita maladie sunt mai mari. Autoverificarea sanilor este una dintre metodele prin care poti descoperi daca ceva este in neregul cu corpul tau. Medicii atrag atentia ca cea mai eficienta metoda de lupta impotriva cancerului de san, in afara evitarii factorilor de risc si a promovarii factorilor protectori, ramane autopalparea lunara a si prezentarea de urgenta la medicul specialist in cazul oricarei minime suspiciuni. Este foarte important ca fiecare femeie sa-si autopalpeze lunar sanii.
3.Renunta la fumat
Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar la barbati si 79% la femei. Daca o persoana fumeaza mai putin de 10 tigari pe zi, riscul este de 10 ori mai mare decat la nefumator, daca fumeaza intre 20-30 de tigari zilnic, riscul este de 40 de ori mai mare decat la nefumator, iar cei care fumeaza peste 40 de tigari, riscul este de peste 70 de ori mai mare decat la nefumator. Deci nu cred ca mai e nevoie sa spun ca renuntatul la fumat este vital in incercarea de a preveni cancerul.
4.Ai grija la consumul de alcool
Alcoolul consumat in exces dubleaza riscul de cancer. 300 de mililitri de bere sau de vin poate contribui la cresterea cu 10% a riscului de cancer de colon. Un pahar de alcool creste cu 20% riscul de cancer mamar. Alcoolul creste si riscul de cancer hepatic.
5.Evita carnea
Carne fripta prea rau sau chiar arsa poate contine substante cancerigene care in timp poate sa aiba efecte devastatoare asupra sanatatii. Recomandarea medicilor este de a evita cat mai mult cu putinta carnea, mai ales carnea rosie, carnea procesata si cea preparata prin prajire sau cea prea fripta.
6.Foloseste condimente bogate in antioxidanti
Daca vreti totusi sa faceti un gratar marinati carnea pentru cel putin o ora, adaugand peste aceasta cimbru si rozmarin, doua condimente bogate in antioxidanti. Au capacitatea de a reduce inmultirea celulelor canceroase, blocand enzimele necesare invaziei tesuturilor vecine. De exemplul, carnosolul din rozmarin are capacitatea de a accentua efectul chimioterapiei si de a ataca celulele canceroase foarte rezistente la tratament.
7.Bea cafea in fiecare zi
Cafeaua poate determina o scadere a nivelului de insulina, ceea ce reduce riscul dezvoltarii cancerului la nivelul colului uterin. Potrivit rezultatelor unui studiu nipon, efectuat pe un numar de 54.000 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, timp de 15 ani, femeile care consuma, zilnic, mai mult de trei cani de cafea au prezentat cu 60% mai putine riscuri de a dezvolta cancer de col uterin comparativ cu cele care beau mai putin de doua cani de cafea pe saptamana.
Totodata, riscul dezvoltarii tumorilor cerebrale, dar si a cancerului din zona gatului este mai redus cu 12 procente pentru persoanele care beau cafea, fata de cele care nu beau cafea, potrivit unor studii recente publicate in "Cancer Epidemiology".
8.Bea multa apa
Potrivit American Cancer Society apa este esentiala in lupta cu cancerul. Consumul unei cantitati suficiente de apa si lichide ( peste 2 litri pe zi) duce la diminuarea riscului de cancer al vezicii urinare prin diluarea agentilor cancerigeni.
9.Fa ceaiul verde un aliat al sanataii tale
Ceaiul verde poate preveni cancerul pielii, pulmonar, renal si hepatic si doar doua cesti din aceasta bautura consumate zilnic scad riscul de cancer digestiv cu 32%. Totodata, barbatii care beau mai mult de cinci cesti de ceai zilnic prezinta cu 50% mai putine riscuri de face cancer la prostata.
10.Mananca ciocolata neagra
Antioxidantii din ciocolata neagra ajuta la prevenirea cancerului, arata studiile cercetatorilor de la Institutului National de Sanatate Publica din Olanda. Atunci cand contine peste 70% cacao si e bogata in antioxidanti si multi polifenoli ciocolata poate deveni un aliat al sanatatii voastre. Antioxidantii continuti intarzie cresterea celulelor canceroase si limiteaza angiogeneza.
11.Alege alimente verzi
Data viitoarea cand mergeti sa va luati o salata incercati sa o luati pe cea mai verde dintre ele. Clorofila care ii confera culoare este in stransa legatura cu continutul de magneziu, identificat de specialisti ca fiind o substanta esentiala in lupta cu cancerul de colon. Doar 1 / 2 cana de spanac fiert ofera 75 mg de magneziu, 20% din valoarea necesara dietei de zi cu zi.
12.Consuma alimente bogate in seleniu
Sunt o sursa extraordinara de seleniu, un antioxidant care scade risul de cancer la femei. Seleniul continut in doua nuci de Brazilia asigura peste 60% din necesarul zilnic de seleniu. Astfel, nucile de Brazilia sunt superioare suplimentelor alimentare cu seleniu. Alte studii au descoperit ca persoanele cu un nivel ridicat de seleniu in sange au rate mai mici de deces provocat de cancer pulmonar si cancer colorectal. Cercetatorii cred ca seleniu nu numai ca protejeaza celulele de radicalii liberi, dar de asemenea, ajuta sistemul imunitar si suprima formarea de vase de sange care hranesc tumorile.
13.Consuma alimente bogate in Omega 3
Omega 3 intarzie cresterea celulelor canceroase si reduce diseminarea tumorilor sub forma de metastaze. Cercetatorii au descoperit ca riscul cancerului de colon, san, prostata, ovare - este considerabil redus la persoanele care mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana. In randul plantelor cele mai bogate in Omega 3 sunt semintele de in. Acestea reduc activitatea nefasta a hormonilor asupra cresterii cancerului. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Duke din SUA, s-a dovedit ca administrarea cotidiana de 30 de g de seminte de in macinate intarzie cresterea tumorilor de prostata cu 30-40%.
14.Filtreaza apa de la robinet
Potrivit unor studii de specialitate realizate in Marea Britanie, apa de la robinet filtrata este mai buna decat apa imbuteliata. Apa trebuie pastrata in recipiente de otel inoxidabil sau stica pentru a evita contaminarea chimica care poate fi produsa de materialele plastice.
15.Arde riscurile de a face cancer la san
Exercitii moderate, cum ar fi mersul pe jos 2 ore pe saptamana reduce riscul de cancer mamar cu 18%. Antrenamente regulate pot reduce riscurile de a face aceasta forma de cancer ajutand la arderea grasimilor si la reducerea nivelului de estrogen, un hormon cu o contributie crescuta in aparitia acestei boli. Estrogenul le comanda celulelor sa se divida- cu cat celulele se divid mai mult, cu atat sunt sanse mai mari sa fie anormale, fiind posibil sa devina canceroase.
16. Ai grija ce culori porti
Alegerea inteleapta a tinutei pe care o porti in aer liber poate ajuta la protejarea impotriva cancerului de piele, spun oamenii de stiinta spanioli. Se pare ca obiectele vestimentare colorate in albastru si rosu ofera o protectie semnificativ mai buna impotriva razelor UV decat cele colorate in alb si galben. Totodata, protejati-va coapul cu o palarie si folositi ochelarii cand soarele este foarte puternic.
17.Evita radiografiile care nu sunt necesare
Scanarea corpului prin diferite tipuri de radiografii poate duce la diagnisticari rapide insa in egala masura supune corpul la o cantitate foarte mare de radiatii. Specialistii recomanda ca acestea sa nu fie facute decat daca este absolut necesar si dupa ce au fost cerute parerile mai multor doctori, deoarece radiatiile sunt foarte puternice.
18.Spune nu solarului
Spre deosebire de soare, lampile pentru bronzat din saloane emit o concentratie mult mai mare de radiatii ultraviolete, fiind de pina la cinci ori mai puternice decit cele din timpul unei zile insorite de vara. Expunerea indelungata la ultravioletele de la aparatele de bronzare artificiala poate avea efecte extrem de grave, iar cancerul de piele este unul dintre acestea. Aceste aparate emit doua tipuri de ultraviolete, UVA si UVB, ambele cunoscute cauze ale cancerului de piele. Asa ca specialistii recomanda evitarea acestor aparate, mai ales dupa ce sudiile au demonstrat ca lotiunile solare de protectie nu sint eficiente in fata acestor radiatii puternice.
19. Evita gazele de esapament
Expunerea la gazele de esapament poate modifica ADN-ul uman si creste riscul de cancer. Gazele de esapament contin hidrocarburi aromatice policiclice care au acelasi efect asupra tesuturilor ca si estrogenul. Astfel s-a demonstrat ca femeile care locuiesc in mediul urban prezinta cu 1,5 mai multe riscuri de a dezvolta cancer decat cele din mediul rural. Evitati acest lucru tinand geamurile inchise si alegand drumurile mai linistite.
20. Nu te supara