Poate ca imi trebuie o trezire la realitate si cateva laude la adresa lui care sa ma determine sa il bag in seama, mai mult decat o data la 2-3 zile: stiu ca are antioxidanti, vitamina C, flavonoide, etc. si stiu si efectele lor....dar vreau ceva mai mult decat atat sa stiu, pentru ca se pare ca nu este suficient. Intre "imi place, dar parca nu imi place", ce face diferenta? Ce ma poate determina sa iau mai mult in seama partea "imi place"...poate urmatoarele 20 motive?!
1. Te pune la adapost de Alzheimer si Parkinson - substantele nutritive continute de mere, dar si de pere si banane protejeaza celulele nervoase din creier de aceste afectiuni, a relatat un studiu chinez citat de DailyMail.
2. "Antidot" pentru fumatoare - se pare ca marul, prin continutul ridicat de flavonoide, protejeaza organismul de efectele nicotinei, in cazul fumatorilor.
3. Protectie UV - ce creme, ce vitamine, ce palarii, ce ochelari de soare, etc, consumul de mere este un puternic protector impotriva nocivelor raze ultiaviolete, tot datorita flavonoidelor, mai exact al efectului antioxidant al acestora. Dar atentie, numai consumate cu tot cu coaja, pentru ca acolo stau de fapt cele mai multe flavonoide.
4. Plamani puternici si sanatosi - un studiu britanic a demonstrat faptul ca cine consuma cel putin 5 mere pe saptamana, "detine" si plamani mai puternici si sanatosi, marul avand un temeinic rol de a reduce riscul aparitiei bolilor respiratorii, au aratat cei de la Universitatea Nottingham. Marul este cel care injumatateste riscul aparitiei bolilor pulmonare grave.
5. O inima sanatoasa! - un alt studiu finlandez a aratat ca persoanele care consuma foarte des flavonide (din fructe si legume, deci si din mar) au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, si mai mult decat atat, se pare ca scade radical incidenta atacurilor de cord.
6. Un ajutor de nadejde in slabit! - prin continutul nutritiv de care dispune, marul devine unul dintre cei mai buni aliati ai dietelor: nu au multe calorii (intre 50 si 100 in functie de marime), nu cresc deloc colesterolul 'rau", au grasimi infine, se digera rapid in comparatie cu alte alimente (in 30 de minute, in timp ce o friptura se digera in 2-3 ore), dau senzatia de satietate.7. Ocoleste cancerul colorectal cu doar un mar pe zi! - asa ne spune cel mai recent studiu realizat de polonezi la sfarsitul lunii martie 2010, relatat de DailyMail - s-au facut studii si experimente pe diversi pacienti, constatandu-se ca persoanele care aveau in dieta zilnica mai multe mere erau sanatosi, iar cei care mancau doar un mar pe zi prezentau un risc mult mai mic de a face acest tip de cancer, decat cei care nu consumau deloc. Secretul? Aceleasi flavonoide - un miracol de compus chimic cu efecte benefice multiple continut de mere.
8. Un mar pe zi spune 'nu' diabetului - conform unui studiu citat de Femme Actuelle, consumul de mere reduce cu pana la 27% riscul de a face diabet.
9. Se pare ca merele amelioreaza efectele astmului, arata un studiu realizat pe copii care sufera de aceasta problema.
10. Oase de neclintit - se pare ca marul intareste oasele si are acest efect special mai mult asupra femeilor, protejandu-le de osteoporoza, datorita continutului de floridzin.
11. Fara cancer de san - se pare ca un consum zilnic de mere reduce substantial riscul aparitiei acestui tip de cancer, arata un studiu citat de DailyMail, stopand cu mult inmultirea celulelor canceroase.
12. Intareste sistemul imunitar - si te protejeaza astfel de boli diverse, prin continutul ridicat de vitamina C.
14. Ajuta in problemele de colesterol - cum? Favorizand colesterolul bun si diminuandu-l pe cel nociv, datorita continutului de fenoli.
15. Nici dintii nu scapa de efecte! - merele previn degradarea dintilor si infectiile gingivale - sucul merelor are proprietati care pot omori peste 80% dintre bacteriile din gura;
16. Protejeaza impotriva infectiilor urinare - cel care are acest rol magnific este acidul tanic, continut de micul, dar miraculosul fruct
17. Longevitate fara dar si poate! - da, datorita continutului mare de antioxidanti, merele ajuta la protejarea impotriva multor tipuri de boli si odata cu aceasta la prelungirea vietii si are efecte anti-aging si asupra pielii.
18. Vitaminele si antioxidantii ajuta vederea, mai ales la maturitate!
19. Sunt o bogata sursa de acid folic, ajutand astfel si la prevenirea serioaselor probleme la nastere!
20. Elimina mercurul din organism! - datorita pectinelor continute de mere, merele absorb mercurul (nociv in cantitati excesive si pe care-l putem asimila inclusiv din alimentatie) si il si elimina din organism.
Cum se mananca corect si eficient merele?
- intotdeauna simple - fara adaosuri de topping-uri, zahar, iaurt, creme, inghetata
- niciodata imediat dupa-masa (decat dupa 2-3 ore); marul nu trebuie considerat un desert care se mananca imediat dupa masa, ci ca o gustare intre mese sau la micul dejun.
- cu cel putin 30 de minute inainte de o masa, pentru ca atat dureaza digestia lor si nu este recomandat sa se combine cu alte alimente in stomac, pentru ca ingreuneaza procesul digestiv
- marul, si in genral fructele nu se combina cu alte categorii de alimente (cu mici exceptii)
- numai in stare naturala iti asigura toate efectele laolalta; gatite isi pierd din calitatile nutritive, chiar daca nu pe toate, dar nu mai sunt la fel de eficiente
Eu am si mancat marul pe care-l aveam de ieri adus la birou in timp ce am scris si imi promit sa mananc unul in fiecare zi, chiar daca pe cel mai mic cu putinta. Este un bine atat de mare pe care mi-l pot face intr-un lucru atat de mic, ca nici nu-mi vine sa cred ca am stat pe ganduri pana acum!