Fiecare noua relatie te poate ajuta sa fii un partener mai bun, in functie de lectiile pe care alegi sa le inveti din diferitele tipui de relatii, chiar si din cele mai putin placute.
Indiferent de natura relatiei, trebuie sa ai in vedere ca diferenta dintre o relatie sanatoasa si una toxica nu sta in trasaturile ce stau la baza ei, ci mai degraba in gradul de compatibilitate dintre parteneri.
20 de adevaruri dure despre dragoste si relatii
Spre exemplu, poti sa fii un partener iubitor si altruist, insa daca esti intr-o relatie cu cineva care nu apreciaza aceste calitati si nu se incadreaza in tiparul partenerului potrivit pentru tine, veti ajunge sa va faceti zile fripte.
Relatia perfecta nu apare intre doi oameni perfecti, ci mai degraba intre doi oameni care au aceleasi asteptari in ceea ce priveste dragostea. Daca partenerii iau si ofera in mod egal intr-o relatie, amandoi vor fi fericiti. Atunci cand echilibrul se strica, relatia incepe sa scartaie.
Dupa cateva luni, iti poti da seama in mod cert in ce tip de relatie va aflati si daca esti sau nu multumita de situatie. Este important sa identifici tipurile de relatie care ti se potrivesc si sa nu zavbovesti intr-o relatie care nu te satisface, in speranta ca se va schimba. Este nevoie de mult efort, rabdare si disponibilitate din partea ambilor parteneri pentru a obtine o schimbare. Si de ce sa incerci sa il schimbi pe omul de langa tine cand ai putea sa-l lasi sa gaseasca pe cineva compatibil, asa cum ar fi mai sanatos si pentru tine?
Iata cele 21 de tipuri de relatii care iti formeaza personalitatea emotionala. Fiecare dintre ele te invata o lectie importanta in ceea ce priveste viata de cuplu. Poti invata din propriile greseli sau poti analiza cuplurile din jurul tau pentru a identifica greselile dintr-o relatie sortita esecului.
1. Relatia de codependenta
Este acea relatie in care simti ca fara partenerul de cuplu nu poti functiona cum trebuie. E genul de relatie in care esti dependenta de partenerul de cuplu si ai nevoie de el alaturi de tine la fiecare pas.
2. Relatia de control
Vorbim de acea relatie in care unul dintre parteneri domina, iar celalalt respecta regulile. Poti sa ramai intr-o relatie de acest tip mult timp pana sa iti dai seama ca esti controlata, insa de indata ce frustrarile isi fac aparitia, sfarsitul este aproape.
3. Relatia de suferinta
Amandoi ati trecut prin experiente dureroase recent si aveti nevoie de un umar pe care sa plangeti. Este o relatie comuna, in care partenerii se folosesc pentru a umple golul sufletesc.
4. Relatia deschisa
Este o relatie in care va luati un angajament pe plan emotional, insa pe plan sexual aveti libertate deplina.
5. Relatia de negociere
Amandoi sunteti fericiti, insa din cand in cand au loc negocieri aprinse si este nevoie de multe compromisuri de ambele parti pentru a pastra echilibrul fragil al relatiei.
6. Relatia toxica
Este cea care pare extraordinara, insa dintr-un motiv nu neaparat evident, va epuizeaza psihic pe amandoi. Ceva va scoate din sarite si nu va puteti da seama exact ce anume..
7. Aventura fara viitor
Il iubesti, dar nu suficient de mult incat sa-l incluzi in planurile tale de viitor. Este in regula pentru moment, insa in adancul sufletului stii ca relatia voastra nu va dura o vesnicie. Pur si simplu nu il vezi ca fiind tatal copiilor tai.
8. Relatia asexuala
Sunteti amandoi heterosexuali si atragatori si totusi, fara un motiv anume, nu suntet interesati unul de altul din punct de vedere sexual.
9. Relatia "trofeu"
Este genul de relatie in care iesi cu el pentru ca "da bine" sau pentru ca obtii o recompensa materiala sau de alta natura. Ti se potriveste daca esti materialist, superficial sau ambele. Poate fi dragoste adevarata, insa baza ei este una superficiala in locul compatibilitatii mentale si emotionale.
10. Relatia sexuala
Singurul lucru bun in aceasta relatie este sexul. Nu vreti sa dezvoltati o legatura emotionala si nu va vedeti impreuna pana la adanci batraneti. Exista o dependenta sexuala si atat. Nu te intereseaza altceva in afara intimitatii fizice.
11. Relatia invizibila
Se intampla adesea in tinerete, cand sunteti indragostiti, insa abia daca aveti timp unul pentru celalalt din cauza studiilor, carierei sau chiar a cresterii copiilor daca acestia apar la o varsta frageda.
12. Relatia "merge si-asa"
Stii ca nu e perfecta, insa nu vrei neaparat sa se schimbe. Nu te plangi, pentru ca ti-ai acceptat partenerul asa cum e si stii ca oricum n-ai schimba nimic, chiar daca ai incerca.
13. Relatia nefericita
Nu esti fericita, insa ramai in relatie din alte motive, cum ar fi copiii sau "gura lumii".
14. Relatia la distanta
Va iubiti si exista intre voi o legatura emotionala, insa din cauza distantei, intimitatea fizica este minima. De aici apare nesiguranta care da nastere geloziei.
15. Relatia "complicata"
Stiti amandoi ca nu sunteti compatibili, ca exista poate si o a treia persoana implicata, insa nu stiti cum si nu prea sunteti dispusi sa va bateti capul cu asta acum, asa ca preferati sa ridicati din umeri si sa spuneti despre relatia voastra ca este "complicata".
16. Relatia emotionala
Este o relatie secreta, o aventura care nu s-a concretizat inca, dar are sanse mari de materializare, avand in vedere ca esti dispusa sa iti pui in pericol actuala relatie pentru a sti mai multe despre acest om pe care il stii doar virtual.
17. Relatia de prietenie cu beneficii
Este o intelegere intre doi oameni care se cunosc foarte bine si au ajuns la concluzia ca se pot ajuta reciproc in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor sexuale si nimic mai mult. De regula se incheie in momentul in care unul dintre parteneri ajunge sa isi doreasca mai mult.
18. Relatia de iubire si ura
Aveti suficienta chimie si atractie sexuala, insa pe langa dragoste si pasiune exista si o doza de ura si frustrare in relatia voastra. Sunteti innebuniti unul dupa celalalt si in acelasi timp, uneori, nu va puteti suporta. Poate fi distractiv, insa e obositor pe termen lung si riscati sa va treziti cu o tigaie in cap in mijlocul unei dispute aprinse.
19. Relatia nesigura
Apare atunci cand unul dintre parteneri este ceva mai independent si nu reuseste sa il convinga pe celalalt ca poti sa fii loial, chiar daca insisti sa iti pastrezi prietenii si interesele. Lipsa de siguranta a partenerului poate fi intr-o oarecare masura compensata de incercarile partenerului independent de a-l asigura si reasigura de sentimentele sale, insa in cele din urma devine obositor. O relatie in care nu exista incredere intre parteneri este sortita esecului.
20. Relatia de sacrificiu
Este iubire neconditionata in stadiu avansat. Tu il iubesti la nebunie, insa el nu se da in vant dupa tine la fel de mult. Desi va potriviti, tu vei da intotdeauna mai mult si in cele din urma te vei simti goala pe interior si frustrata fiindca el nu va sti sa aprecieze tot ce faci pentru el.
21. Relatia compatibila 100%
Este dificil de gasit, insa este cea care defineste perfect dragostea adevarata. Sunteti compatibili pe toate planurile, va intelegeti de minune si va acceptati asa cum sunteti. Desigur ca exista frecusuri si neintelegeri, insa compatibilitatea dintre voi reuseste intotdeauna sa le stearga de parca n-ar fi existat. Compatibilitatea da nastere unui echilibru greu de gasit, care poate sta la baza unei relatii "pana la adanci batraneti".
Prin cate dintre relatiile de mai sus ai trecut pana in prezent? Ai gasit pana acum compatibilitatea aceea perfecta la care visezi dintotdeauna?
Citeste si:
5 LECTII de viata pe care le inveti dintr-o relatie ESUATA