Vineri, 26 septembrie, se sarbatoreste pentru a doua oara in Romania si in lume, Ziua Mondiala a Contraceptiei. In tara noastra, tema din acest an este incidenta sarcinilor la adolescente. Cu aceasta ocazie, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) organizeaza in Bucuresti si in tara, o campanie de informare adresata tinerilor, cu mesajul "Traieste-ti viata inainte sa ti-o complici".
Mame la 15 ani
In Romania, in 2005 s-au inregistrat 28.536 de nasteri la adolescentele intre 15-19 ani; 527 dintre acestea au apartinut unor mame sub 15 ani. Aceste date plaseaza Romania pe locul 2 in Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, dupa Marea Britanie (50.160 nasteri). Marea Britanie, in urma acestor statistici, a luat masuri prompte: guvernul a demarat o serie de programe guvernamentale sustinute.
"Anual in Romania, in jur de 29.000 de fete tinere pana in 19 ani devin mame. Li se rapesc ultimii ani ai adolescentei, sunt incarcate de o povara prea grea pentru umerii lor si sunt expuse la diverse forme de discriminare. Cum ne uitam la o fata de nici 19 ani care are deja un copil? Alte aproape 18.000 au avut un avort. Pe ele cum le privim? Sau cum facem sa le informam mai bine? Anul acesta, de Ziua Mondiala a Contraceptiei, vrem sa le atragem tinerilor atentia ca pot gasi raspunsuri despre viata sexuala si contraceptie moderna, in presa, pe internet, si mai ales la cabinetele medicale care le stau la dispozitie", declara Borbala Koo, Director Executiv Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala.
Sarcina, principala cauza a decesului la adolescente
Sarcina la adolescente este un fenomen care, departe de a disparea, reprezinta in continuare un motiv de ingrijorare si obiectul multor programe sociale, chiar si in tarile dezvoltate din vestul Europei.
- Mai mult de un sfert dintre tinerii intre 15-24 ani nu au folosit contraceptie prima oara cand au avut contact sexual;
- Avorturi legale inregistrate in 2005 la categoria de varsta 15-19 ani: Germania – 15.753, Ungaria - 5.588, Suedia - 6.686, Finlanda - 2.268, Franta - 28.376, Italia - 9.725, Romania - 17.092, Marea Britanie - 36.023;
- In America Latina, un procent intre 35 si 52% dintre sarcinile la adolescente sunt neplanificate. In medie, 38% dintre femei raman insarcinate inainte de 20 de ani;
- Potrivit datelor Panamerican Health Organization, 15% dintre adolescentii intre 15 si 19 ani din America Latina contracteaza o boala cu transmitere sexuala in fiecare an;
- Sarcina reprezinta principala cauza a decesului la tinerele femei intre 15 si 19 ani din intreaga lume, din cauza complicatiilor la nastere si a avorturilor ilegale/nesigure.
Ziua Mondiala a Contraceptiei este o campanie internationala care isi propune sa reduca numarul ridicat de sarcini neplanificate si nedorite la nivel global, sa le informeze pe femei in legatura cu optiunile contraceptive moderne si sa creasca nivelul de educatie privind sanatatea sexuala si reproductiva.
Desi informate, nu stim niciodata suficiente lucruri despre contraceptie. Te asteptam in curand pe Feminis.ro cu noi informatii de ultima ora despre acest subiect.
29.000 de adolescente devin mame, anual, in Romania
In Romania, 18.000 de tinere cu varsta intre 15-19 ani isi risca anual sansele la o viata normala, apeland la un avort. Si aproape 30.000 devin mame. Cu astfel de statistici cutremuratoare si-a anuntat lansarea campania "Traieste-ti viata inainte sa ti-o complici", ocazionata de Ziua Mondiala a Contraceptiei.