Te gandesti la o vacanta in care sa fii in mijlocul naturii, intr-un loc in care sa te poti destinde si in care ai libertatea de a fi tu insuti, fara a mai tine cont de regulile nescrise pe care trebuie sa le respecti in societate? Ei bine, atunci trebuie sa iti petreci vacanta intr-un loc salbatic, care nu beneficiaza de promovare turistica si in care nu vei fi luat cu asalt de vanzatori ambulanti ori hotelieri care, in loc sa te faca sa te simti bine, nu reusesc altceva decat sa te scoata din pepeni in fiecare zi a concediului.
In cazul in care vrei sa iti petreci vacanta pe o plaja, bronzandu-te in liniste, dar vrei si sa te bucuri si de peisaje nemaivazute si de servicii impecabile, oferite de oameni primitori, ori de putinii hotelieri din zona, atunci Gura Portitei este ceea ce cauti.
O destinatie salbatica si exotica totodata, Gura Portitei este, la origini, un sat pescaresc, care, de la an la an, devine mai solicitat de turistii care vor sa petreaca o vacanta pe o plaja salbatica, in decorul idilic oferit de aceasta asezare situata intre Marea Neagra si Delta Dunarii. Satul face parte din rezervatia biosferei Deltei Dunarii.
Pentru a ajunge in Gura Portitei trebuie sa mergi in Jurilovca, Tulcea, iar de acolo trebuie sa iei un vaporas care te va duce la destinatie intr-o ora si 30 de minute, asa ca daca ai rau de mare treci pe la farmacie inainte de a pleca in vacanta. Daca ai o masina 4x4 te poi incumeta sa mergi pe drumul de coasta, de la Vadu, insa trebuie sa stii ca este un drum dificil.
In ceea ce priveste tarifele de cazare, preturile sunt acceptabile, o noapte la o casuta de 2 persoane situata exact pe plaja fiind 20 de euro/ noapte, insa toaletele sunt la comun. Daca esti mai pretentioasa te poti caza in incinta unei vile de 3*, unde o camera este 35 de euro pe noapte. Bineinteles, daca vrei sa duci ideea de vacanta salbatica la extrem, iti poti amplasa cortul exact la malul marii.
In cazul in care esti genul care se plictiseste extrem de repede, trebuie sa stii ca poti dezvolta diverse activitati precum: plimbarile cu barca cu motor, cu ski jet-ul si hidrobicicleta, dar ai la dispozitie si alternative “pe uscat” precum terenuri de volei ori de tenis.
Pont: vaporul din Jurilovca spre Gura Portitei pleaca la orele 9, 14 si 18, iar programarile se fac cu minimum 3 ore inainte ca aceasta sa plece. Biletul de vapor costa 25 de lei, iar in cazul in care te intrebi unde iti vei lasa masina pana cand te intorci, trebuie sa stii ca exista o parcare pazita si acoperita in care iti poti lasa masina platind 7,5 lei/zi.
Cheile Nerei reprezinta destinatia perfecta pentru doritorii unui concediu relaxant, petrecut in salbaticie, insa intr-o zona de munte de aceasta data.Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este situat in Muntii Aninei, judetul Caras-Severin. Parcul se intinde de-a lungul zonei carstice formate pe cursul mijlociu al raului Nera.
Trecand peste faptul ca vei beneficia de cateva zile de neuitat, petrecute intr-o atmosfera linistita, vei putea face si o multime de trasee in rezervatie, care este plina de surprize pentru turistii dornici sa exploreze Parcul National la picior.
Unul dintre cele mai impresionante locuri din incinta parcului este Lacul Ochiul Beului, lac a carui compozitie chimica ciudata ii da culoarea de turcoaz intens cu care ii incanta pe toti cei care se incumeta sa strabata traseul destul de anevoios pe care il parcurgi in 3-4 ore de mers pe jos.
O alta atractie a rezervatiei o reprezinta Cascada Bigar, care a fost inclusa in topul celor mai frumoase cascade din lume, top realizat de catre cei de la The World Geography. Ceea ce este deosebit la aceasta cascada este ca are o cadere de apa transparenta, de aproximativ 12-15 metri, caderea facandu-se prin mai multe locuri.
Tarifele de cazare pornesc de la 50 de lei/ persoana/ zi, intr-o camera dubla cu toaleta proprie a unei pensiuni de 3 margarete, care iti ofera si posibilitatea de a inchiria ATV-uri, de a face rafting ori de a-ti pune la dispozitie echipament de paintball pentru cateva ore de distractie cu prietenii, bineinteles contracost.
sursa foto: turismland,ro
O destinatie perfecta pentru cei care nu se pot hotari intre plaja si munte este statiunea Belis-Fantanele din judetul Cluj. Aici poti face si plaja, poti inota in lacul curat, te poti plimba cu barca, in liniste, dar poti face si drumetii pe munte. Situata intre muntii Vladeasa si Gilau, pe malul lacului de acumulare Belis Fantanele, aceasta statiune climaterica iti ofera tot ce iti trebuie pentru o vacanta de neuitat, in care nu vei fi deranjata de nimeni si nimic.
Zilele caniculare de vara vor fi un adevarat rasfat pe malul lacului, unde temperaturile vor fi perfecte pentru o sesiune de plaja, apoi pentru un gratar cu prietenii ori pentru un foc de tabara pe malul apei.
In ceea ce priveste cazarea, cateva pensiuni de 3 si 4 margarete, situate exact pe malul lacului, reprezinta alegerea potrivita. Dimineata cand vei deschide geamul te vei bucura de peisajul extraordinar oferit de lacul si munii din jur.
Daca ai norocul sa vizitezi zona intr-o vara secetoasa, vei fi impresionata de ce vei descoperi in mijlocul lacului Belis: ruinele unei biserici. Povestea acestei biserici este cutremuratoare. Autoritatile comuniste au decis sa construiasca un dig pentru a se forma un lac de acumulare si au hotarat stramutarea unui sat intreg - Belis Fantanele, singura amintire a vechiului sat fiind biserica, ramasa pe fundul apelor. Astfel, in zilele caniculare cand nivelul apei scade considerabil se pot vedea ruinele bisericii satului.
Pont: in cazul in care vrei sa stai mai multe zile, ai face bine sa te aprovizionezi intrucat in sat nu exista decat un restaurant, iar in ceea ce priveste supermarket-urile, trebuie sa strabati cativa kilometri pentru a ajunge la unul.