Acum chiar putem spune ca primavara si-a instalat confortabila bagajele pe teritoriul nostru. Si odata cu ea si eu am schimbat tinutele de iarna din sifonier cu cele de primavara/vara, fortata de soarele care nu ma mai lasa sa port puloverele largute si cele trei perechi de dresuri care imi dadeau o atata siguranta cand imi afisam public silueta. Nu se vedeau, nu ieseau, nu aveau cum sa "scape" din hainele groase de iarna. Acum insa, realizez ca incep sa ma dezbrac pe zi ce trece mai mult de manecute lungi, de dresuri groase si de cizme pana la genunchi, iar ceea ce ascundeam acum ies ca furnicile dupa ploaie. Nu am de ales, trebuie sa fac o schimbare: corpul meu trebuie sa revina la forma de care eram atat de mandra odinioara, cand orice haina mi-ai fi dat, venea ca turnata, neintalnind inconveniente de niciun fel in silueta mea.
Acum, incerc sa descos regulile alimentare de primavara pentru a mai slabi un pic la burta, un pic la coapse, poate si la solduri si un pic la picioare. Si asa ca am trecut la treaba: doar piept de pui si peste la gratar si eviden primavaratica salata de primavara formata din salata verde, ceapa verde si ridichi. Asa am eu impresia, ca salata formata din cele 3 legume se asorteaza cel mai bine cu anotimpul. Azi asa, maine iar asa, pana cand am constatat ca mi se acrise la propriu, nu de la salata, de acelasi fel de mancare, oricat de "derivata" o mai faceam: mai daugam un ardei, o rosie, alteori un castravete, putin patrunjel, etc. Insa salata tot salata ramane! Asa ca, entuziasmata fiind de anotimpul bogat in legume si fructe proaspete, dar cu dezamgirea lipsei de idei in creatiile mele culinare, care sa-mi faca cu ochiul de cate ori ma pregatesc sa mananc, am apelat la 3 dintre cel mai buni doctori nutritionisti ai nostri, pentru a-mi face recomandarile potrivite pentru acest sezon.
Asa ca, daca nu stii cam ce sa mananci in primavara asta pentru a s;abi sau pentru a te mentine in forma, dr. Mihaela Bilic (urmareste-i blogul pe Feminis.ro), dr. Serban Damian - nutritionist sportiv la Superfit Expert si prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi te invata cum sa nu dai gres in acest sezon:
Serban Damian - dieta de la A la Z pentru o forma maxima in primavara aceasta
Alimente ce favorizeaza oboseala
Cel care ar putea duce la starea de oboseala este mai degraba consumul eronat al unor alimente:
-alcoolul baut pe nemancare si orice exces din acest domeniu;
-consumul excesiv de glucide cu indice glicemic ridicat, care poate favoriza hipoglicemia;
-mesele prea bogate in grasimi, care induc o digestie lunga si dificila, sursa de somnolenta.
Alimente ce te mentin in forma
Orice aliment bogat in vitamine, saruri minerale si alte oligo-elemente contribuie la armonia alimentara, in ansamblu, si participa la mentinerea formei. Iata cateva exemple:
-ficat de morun - vitamina A si D;
-morcovi cruzi - betacaroten;
-kiwi - vitamina C;
-ulei de germeni de grau - vitamina E;
-stridii – zinc, seleniu si cupru;
-drojdie de bere - vitamina B;
-melci de mare - magneziu;
-svaiter - calciu;
-caise uscate - potasiu;
-sangerete - fier;
-galbenus de ou – crom.
Iata un model de regim care sa te mentina in forma (nu este un regim pentru scadere in greutate)
Ziua 1
Mic-dejun: suc de lamaie proaspat stors; 1 mar; paine integrala + marmelada de fructe; iaurt; optional cafea.
Pranz: morcovi rasi cu lamaie; berbec cu linte; paine integrala; apa; 2 tablete de ciocolata neagra (peste 70% cacao).
Gustare: caise uscate; iaurt; ceai.
Cina: orez integral, salata verde cu ulei de masline si otet; iaurt, apa.
Ziua 2
Mic-dejun: suc de grapefruit proaspat stors; 2 kiwi; cereale complete, fara zahar; branza de vaci cu 20% grasime; germeni de grau; cafea.
Pranz: somon; orez integral, paine integrala; apa;
Gustare: capsune; ceai cu lapte.
Cina: sangerete; pireu de telina; salata.
Ziua 3
Mic-dejun: suc de portocale proaspat stors; fruct de sezon; chifle din grau complet; iaurt; drojdie de bere; cafea.
Pranz: vitel cu varza; branza; paine integrala; apa; 1 expresso.
Gustare: mar; iaurt.
Cina: omleta cu ciuperci; salata de andive; crema de zahar ars.
Ziua 4
Mic-dejun: suc de lamaie proaspat stors; fruct de sezon; fulgi de ovaz; lapte semismantanit; germeni de grau; cafea.
Pranz: avocado; ficat de vital; orez complet; paine integrala; apa;
Gustare: migdale; alune; iaurt.
Cina: paste complete, cu busuioc; salata; iaurt; apa; 1 pahar de vin.
Ziua 5
Mic-dejun: suc de grapefruit proaspat stors; fruct de sezon; paine integrala si marmelada de fructe, fara zahar; iaurt;
Pranz: file de cod; paste; iaurt; apa.
Gustare; 1 cacao fierbinte.
Cina: gris complet; zacusca; salata; svaiter; paine integrala; apa.
Ziua 6
Mic-dejun: suc de lamaie proaspat stors; 2 kiwi; paine integral; branza de vaci cu 0% materii grase si verdeturi; ceai.
Pranz: cruditati de sezon; iahnie de fasole; germeni de grau; apa; 2 tablete de ciocolata.
Gustare: nuci; curmale; ceai.
Cina: platou cu fructe de mare; clatite; apa.
Ziua 7
Mic-dejun: suc de portocale proaspat stors; fruct de sezon; cereale complete, fara zahar; iaurt.
Pranz: conopida gratinata; inghetata; apa; 1 expresso si 2 tablete de ciocolata;
Gustare: 1 fruct de sezon.
Cina: turte de soia; supa de morcovi si broccoli; branza; paine integrala; ceai
Mihaela Bilic - motto-ul sezonului "Verde si crud"
Iata cateva sfaturi de primavara oferite de nutritionistul Mihaela Bilic
Faceti exces de legume proaspete!
A venit momentul sa renuntati complet la garniturile clasice pentru friptura (cartofi, legume fierte) si sa le inlocuiti cu salata. Este plina piata cu tot felul de verdeturi: castraveti, ardei, salata verde, rosii, ceapa, ridichii, usturoi, morcov. Profitati din plin si mancati de cel putin 2 ori/zi cate o salata asortata. Este cea mai buna sursa de vitamine si minerale, contine multa apa si fibre, deci “umfla burta”, ne tine satui, previne constipatia si absoarbe grasimile din intestin. Stropiti totul cu 1-2 lingurite de ulei de masline si otet si aveti alimentul ideal.
Prin preparare termica toate aceste calitati sunt distruse, asa ca retineti: VERDE si CRUD!
O precizare speciala trebuie facuta pentru ierburile aromate (marar, patrunjel) care ar trebui consumate nu drept condiment, ci in cantitati mult mai mari, ca alimente. Mararul este principalul inamic al celulitei, iar patrunjelul contine mai multa vitamina C decat citricele.
Cresteti consumul de peste!
Bucataria noastra traditional nu pune destul accentul pe preparatele din peste si de aceea probabil a aparut sloganul din trista amintire: “Nicio masa fara peste”. Dincolo de gluma, tot ce vine din mare, ocean sau apa de rau este miraculos prin continutul de minerale si acizi grasi esentiali (grasimi “bune”, care ne protejeaza aparatul cardio-vascular). Inclusiv obiceiurile religioase incurajeaza consumul de peste chiar si in timpul postului, fiind singurul aliment pentru care exista dezlegare.
Oferiti-va o zi pentru fructe!
Fructele ingrasa, de acord, dar avem nevoie de prezenta lor in alimentatie, de aceea Solutia ar fi ca o zi pe saptamana, eventual vinerea, sa consumati numai fructe. Sunt bogate in vitamine, apa, zahar, au proprietati diuretice sau laxative si constituie varianta perfecta pentru detoxifierea organismului.
Cantitatea trebuie sa fie de 1- 1,5 kilograme/zi de capsuni, cirese, visine, caise, piersici, pepene, kiwi, mere.
Faceti miscare!
A venit momentul sa va dezmortiti si sa iesiti din barlog. Orice motiv este bun: cumparaturile pentru Paste, plimbarea cu catelusul prin parc, spalatul masinii, curatenia prin casa, mersul la piata, etc.
Nu uitati ca mai este un pic si vine vremea de mers la plaja, iar kilogramele in plus nu pot disparea peste noapte. Pentru cei mai ambitiosi nu ar strica niciun abonament la o sala de sport, pentru ca bicicleta de acasa sigur a fost transformata in cuier de haine.
Bucurati-va de vremea calda si de primavara!
Gheorghe Mencinicopschi: "Echilibrul - baza unei alimentatii sanatoase"
Secretul unei diete corecte este echilibrul. Este bine sa nu ne stresam ca orice extremism, controlul obsesiv al regimului alimentar este periculos pentru sanatate. Nu sunt adeptul unui regim alimentar strict si restrictiv. Nu trebuie sa stam sa numaram caloriile, nu trebuie sa ne refuzam anumite placeri gastronomice, din cand in cand. Altfel spus, avem voie sa mergem si la fast-food, avem voie sa mancam si o felie de tort. Dar sa nu ne facem din asta un obicei, sa nu mergem zilnic la fast-food, iar felia de tort sa se transforme intr-o bucata serioasa.
Sfatul meu este sa mancam din toate, dar cate putin, si sa uitam de aceste diete “minune”. Si carbohidrati, si grasimi, si proteine. Putem slabi asociind corect alimentele si mai ales mestecandu-le bine. Semnalul de satietate de la creier incepe sa vina abia dupa vreo 60 de miscari masticatorii. Cu cat mestecam mai mult timp un aliment, si nu il infulecam, cu atat si senzatia de satietate creste, cantitatea de alimente ingerate este mai mica, iar digestia este usurata. Trebuie sa stim sa alegem acele grasimi sanatoase din peste, uleiul de masline, care mentin sanatatea inimii si stimuleaza imunitatea. Un regim fara carbohidrati (paine, cereale integrale) provoaca scaderea nivelului de energie pana cand organismul incepe sa isi extraga energia din masa musculara.
Este important ca fiecare dintre noi sa invete sa manance si sa stie care dintre alimentele consumate ii pot face rau in timp, deoarece efectele unei alimentatii dezechilibrate le vei constata abia mai tarziu. Aceste reguli nu sunt importante numai pentru femeile care vor sa slabeasca ci pentru toti cei care isi doresc un stil de viata sanatos.
Pentru a avea o digestie corecta trebuie sa consumam un singur tip de mancare concentrata la o masa. Spre deosebire de alimentele de origine animala, legumele se digera in orice fel de sucuri acide sau alcaline.
Combinatii alimentare sanatoase
Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea s,.a.) sunt complementare cu amidonoasele (faina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), impreuna crescandu-le valoarea biologica a proteinelor;
Legumele bogate in saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mancarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate in amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animala;
Laptele avand o compozitie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente. Exceptia tolerata este combinarea laptelui cu painea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe;
Painea dospita poate fi acceptata si in combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar in cantitati moderate;
Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.
Fructele se vor consuma intotdeauna, intre mese, separat de alte alimente, in felul acesta
dobandindu-se toate beneficiile de sanatate, iar digestia lor va fi usoara si rapida. Celebra combinatie de fructe cu branza este indigesta, cu o mica exceptie: dupa o masa cu fructe este indicat consumul unui cubulet – nu mai mult! – de cascaval pentru a preveni aciditatea orala si aparitia cariilor dentare.
Exemple de asocieri nesanatoase:
- carnea, friptura din carne cu garnitura de cartofi prajiti (acestia, in sine, sunt nesanatosi avand un continut ridicat de grasimi nocive degradate acroleine, acrilamida neurotoxica si cancerigena, densitate calorica foarte mare >300 Kcal/100 g);
- paste fainoase (spaghete) cu sos de carne sau carne;
- produse de patiserie cu umpluturi de carne, rulade din aluat cu umplutura de carne s.a;
Din nefericire, astazi gasim din ce in ce mai multe preparate alimentare cu asocieri indigeste ale ingredientelor.
Sa luam cateva exemple, foarte populare de altfel:
- sunca presata cu injectare de amidon in cantitate mare. Aici avem, cu alte cuvinte, carnea si painea alba la un loc. Atentie consumatorilor suferinzi de diabet!
- paté-urile la cutie contin, pe langa cantitati mici de ficat, cantitati apreciabila de grasime animala, sorici, hidroizolate vegetale, amidonuri, E-uri, care le fac indigeste si lipsite de valoare nutritiva!
- populara pizza (cu exceptia celei vegetariene) combina blatul amidonos cu compozitia formata din proteine animale (mezeluri, sunci, branzeturi) care o fac indigesta.
- produsele de patiserie formate din aluaturi grase umplute cu tocaturi de carne sunt extrem de greu de digerat, pe langa faptul ca au un continut foarte ridicat de calorii.