Dar lumea este un loc plin de diversitate, plina de mai multe grade de nebunie, ceea ce inseamna ca in zilele noastre ni se pare un nonsens sa interzici o serie de filme celebre in anumite state:
1. India a interzis un film de Woody Allen deoarece personajele fumau. "Blue Jasmine" (foto) a fost unul dintre cele mai apreciate filme ale regizorului Woody Allen, apreciat atat de critici, cat si din punct de vedere comercial. Dar publicul din India nu a apucat sa vada acest film care i-a adus numeroase premii actritei Cate Blanchett, deoarece guvernul a pus filmul pe lista neagra dupa ce l-au vazut pe partenerul ei din "Blue Jasmine", Andrew Dice Clay, ca isi aprinde cateva tigari pe marele ecran.
In India, cinematografele nu au permisiunea de arata un film in care personajul fumeaza o tigara, cu exceptia cazului in care fiecare scena din film in care cineva isi aprinde o tigara este insotita de un text al autoritatilor in domeniu, mesaj care avertizeaza publicul cu privire la pericolele pe care le are fumatul asupra sanatatii. Lucrurile se petrec fie asa, ori fiecare tigara este indepartata in mod digital cu tehnologia CGI, ca prin magie. In functie de film, acest lucru este posibil, dar in cazul peliculei lui Woody Allen, aceasta magie in "imaginile generate pe computer" ar fi costat mai mult decat intregul sau film.
Regizorul a refuzat sa permita cinematografelor sa ii puna un text de avertisment despre pericolele fumatului pe toata durata filmului sau, asa ca guvernul indian a interzis pentru totdeauna "Blue Jasmine" in cinematografele indiene.
2. Nigeria a interzis filmul "District 9" sub acuzatia de rasism. Pelicula regizorului Neill Blomkamp, "District 9", a fost o sursa nimicitoare de comentarii sociale despre rasism, abia deghizat intr-un film de science-fiction movie; extraterestrii sunt tratati ca niste refugiati/imiganti, avand statutul de cetateni de mana a doua, obligati sa traiasca pe acoperisurile ghetourilor si, in general, fiind tratati ca niste gunoaie. Iar actiunea este Africa de Sud.
Asa ca s-ar putea sa fii surprinsa sa auzi ca filmul a fost interzis in Nigeria, pentru ca este prea rasist. Asta deoarece filmul, paradoxal, ii arata pe nigerieni ca fiind niste criminali nemilosi si violenti, profitand de in aceeasi masura de extraterestrii lipsiti de drepturi ca si grupul para-militar predominant alb.
In film, un grup de gangsteri nigerieni infiinteaza un magazin in ghetoul extraterestrilor, profitand de ei si de tehnologia lor din spatiu, vanzand parti din corpurile extraterestrilor pe piata neagra, ca pe niste medicamente voodoo. Guvernul nigerian a simtit ca aceasta portretizare sensibila constituie un atac la adresa Nigeriei ca intreg. Iar nigerienii sunt destul de sensibili in legatura cu imaginea lor globala, mai ales ca tara este punctul zero de mai bine de un deceniu in ceea ce priveste infractiunile pe internet.
3. Coreea de Nord a interzis filmul 2012 deoarece coreenii aveau propriile predictii despre 2012. Coreea de Nord a interzis publicului sa vada filmul regizat de Roland Emmerich, "2012", deoarece pelicula era in contradictie cu propriile profetii ale acestui popor referitoare la anul 2012.
Dupa cum se stie, 2012 era aniversarea a 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung, ceea ce reprezenta pentru poporul coreeean o perioada de mare sarbatoare; din pacate, aceasta coincidea cu lansarea filmului lui Roland Emmerich despre sfarsitul lumii in viziunea maiasa.
Prin urmare, Coreea de Nord nu numai ca a interzis filmul spre difuzare, dar autoritatile au perceput amenzi masive si au aruncat in inchisoare pentru o perioada pe oricine era prins cu o copie a peliculei interzise, "2012", acuzand infractorii de "o provocare grava impotriva dezvoltarii statului". Sursa.
Citeste si: Top 13 filme romanesti pe care sa le vezi de 1 decembrie