Când auzi expresia „mâncat pe fond emoțional” îți vin în minte doar imagini cu oameni care mănâncă junk-food și își caută alinarea într-o pungă de chipsuri sau un pahar de vin, dar mâncarea are și efectul de a destresa oamenii. În acest sens poți apela la un mic dejun ușor și gustări sănătoase, care să-ți regleze glicemia și tensiunea, încorporând astfel nutrienți ce îți îmbunătățesc reacția la stres.
Micul dejun este momentul ideal de unde poți începe să ai grijă de dieta pe care o ai, deoarece acesta are potențialul de a te menține activă toată ziua, așa că iată 3 variante delicioase, care te ajută să lupți împotriva stresului cotidian:
Iaurt cu fructe de pădure
Iaurtul este foarte bun la micul dejun deoarece conține proteine care îți dau acea senzație de sațietate și bacterii probiotice, care întrețin sănătatea mentală prin suportul pe care-l aduc în producția de cortisol. Pentru ca aceasta să fie o variantă sănătoasă, optează însă pentru un iaurt simplu, în care să adaugi tu ce fructe sau nuci vrei, ca să eviți astfel zahărul adăugat in cele cu fructe din comerț. De asemenea, mai poți adăuga o lingură semințe de chia, iar dacă vrei să fie o masă vegetariană, încearcă opțiunile făcute din lapte de cocos sau migdale.
Ouă și brioșe vegetale
Ouăle sunt o opțiune foarte bună pentru a combate stresul, deoarece oferă o combinație de proteine și grăsimi ce întrețin funcțiile cognitive. Pe acestea le poți combina cu brioșe vegetale pe care să le depozitezi în frigider și de pe urma cărora vei beneficia datorită faptului că ele conțin diverse vitamine și minerale. Ia în considerare și faptul că legumele cu frunze verzi te hrănesc cu folați și vitamine din complexul de B-uri, care au un rol important în eliberarea dopaminei din creier, în urma căreia ai o stare de dispoziție mai bună.
Toast cu avocado
Carbohidrații complexi ce se găsesc în pâinea integrală te ajută să-ți ridici nivelul serotoninei, iar avocado îți oferă acizi monosaturați și fibre pentru a oferi consistență mesei. Pe felia de pâine prăjită poți pune și o fâșie de somon afumat, pentru a-ți extrage acizi grași omega-3, proteine și extra cortisol, iar pentru o variantă fără gluten poți înlocui pâinea cu felii de cartofi dulci copți, din care vei extrage betacaroten și antioxidanți.
Fă din micul dejun ceva plăcut
Un alt mod de a te obișnui să mănânci dimineața este să găsești alimente pe care să-ți facă plăcere să le mănânci si să nu trebuiască să stai prea mult să prepari ceva sofisticat, pentru că în momentul în care pierzi mult timp, acea masă devine deja o povară. Dacă renunți la prepararea micului dejun acasă, atunci verifică pe traseu ce poți cumpără sănătos, ca să nu pierzi timpul în vitrina patiseriilor ca la final să te alegi tot cu un foietaj plin de ulei.
3 idei de mic dejun care combat stresul
Aprilie este luna potrivită pentru a-ți analiza viața și a înțelege că singurul lucru asupra căruia ai cu adevărat putereeste felul în care reacționezi la ceea ce ți se întâmplă.