Sarea a fost mult timp un major personaj negativ in dieta oamenilor de pe intreaga planeta, asa ca in cele din urma s-a ajuns la un singur sfat: consuma cat mai putina sare (clorura de sodiu). Desigur, acest lucru este mai usor de zis si mai greu de realizat.
In medie, adultii consuma 3463 miligrame de sodiu pe zi - cu 50% mai mult decat maximul recomandat, care este de 2300 de miligrame pentru adultii cu varste pana in 50 de ani si chiar mai tineri de atat, conform oprah.com; - si de doua ori mai mult decat cele 1500 de miligrame recomandate pentru restul populatiei adulte (inclusiv persoanele peste 50 de ani, bolnavii care sufera de diabet, hipertensiune si cu probleme renale).
Dar iata ca acum apare un raport socant de la Institutul de Medicina (OIM) american concluzioneaza ca setarea limitei de 1500 de miligrame de sare pe zi nu este necesara. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii:
1. Nu este nevoie sa o iei mai usor cu sarea
Nu exista date sau informatii care sa arate ca reducerea cantitatii de sare sub 2300 de miligrame ofera rezultate mai bune in privinta sanatatii, spun reprezentantii institutiei americane. Raportul a analizat 34 de studii si patru studii clinice care au urmarit starea de sanatate a oamenilor care au consumat diferite cantitati de sare de-a lungul unei perioade de pana la 18 ani. Concluzia: nu exista suficiente dovezi care sa arate ca oamenii - chiar si cei din grupurile de mare risc - care consuma mai putin de 2300 de miligrame de sare pe zi au mai putine atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale decat cei care consuma cantitati mai mari de sare.
2. Dietele sarace in sare pot fi chiar daunatoare
Multe femei uita ca sodiul este un nutrient esential care deserveste o multitudine de functii ale organismului; sarea ajuta inclusiv la controlarea pulsului si contribuie la transmiterea semnalelor catre creier. Iar prea putina sare ar putea reprezenta riscuri pentru sanatate la care poate ca nu te-ai fi asteptat.
Un studiu din 2011, care a urmarit 28.880 de persoane care sufereau de boli cardiovasculare si de diabet, a aratat ca cei care au consumat mai putin 2000 de miligrame de sare pe zi au fost cu 37% mai predispusi sa moara din cauza bolilor de inima, comparativ cu cei care au consumat intre 4000 si 6000 de miligrame de sare. Pe masura ce consumul de sare scade, nivelurile de colesterol din sange si de grasimi pot creste, iar asta duce la probleme cardiovasculare.
3. Influenta asupra tensiunii arteriale
De ani de zile, studiile au aratat in mod repetat ca o dieta saraca in sodiu (respectiv sare) poate reduce tensiunea arteriala, dar concluziile din raportul Institutului de Medicina american (OIM) au privit dincolo de factorii de risc cunoscuti. "Nimeni nu contesta faptul ca reducerea cantitatii de sare are un efect pozitiv modest asupra tensiunii arteriale. Dar acest singur beneficiu nu compenseaza consecintele, inclusiv cresterea colesterolului si rezistenta la insulina, care pot veni odata cu excluderea in totalitate a sarii din dieta noastra", explica Dr. Michael Alderman, profesor emerit de la Albert Einstein College of Medicine.
Citeste si: Sarea de bucatarie: 10 intrebuintari utile si la indemana ta
Ti se rup unghiile? Iata ce tratament DIY trebuie sa incerci!
Ai pielea prea grasa? Foloseste acest scrub DIY!
Motivul real pentru care oamenii se ingrasa dupa ce se lasa de fumat
Ai fata aspra? Foloseste un scrub homemade pentru catifelare
Fluturii beau lacrimile broastelor testoase pentru ca...
Sursa foto: imujer.com