Mit 1: Nu conteaza la ce ora mananci cina
Ba conteaza, potrivit unui studiu recent. Cercetarile arata ca aceia care mananca de seara devreme, dupa care iau o pauza de aproximativ 16 ore pana la urmatoarea masa, sunt mai slabi decat cei care au acelasi aport caloric, dar iau gustari si ceva mai tarziu in noapte.
Cercetatorii considera ca o pauza mai mare intre mese permite organismului sa o proceseze mai eficient.
Mit 2: O calorie e o calorie, indiferent ce mananci
Ei bine, cercetatorii au constatat ca metabolismul incetineste mai degraba dupa o dieta saraca in grasimi decat dupa una saraca in carbohidrati.
Caloriile din diverse alimente reactioneaza diferit in organism, astfel unele calorii sunt “de calitate”, iar altele nu, mai ales atunci cand vrei sa slabesti. Alimentele sarace in zahar si bogate in fibre cauzeaza variatii mai mici ale nivelului zaharului in sange, declanseaza mai rar eliberarea de insulina si nu incurajeaza cresterea in greutate.
Mit 3: Daca mananci mese mici, de mai multe ori pe zi, slabesti!
Aceasta teorie se bazeaza pe faptul ca mancand des iti echilibrezi apetitul si stabilizezi nivelul zaharului din sange. Cu toate acestea, studiile arata ca subiectii obezi care imparteau o alimentatie saraca in calorii in sase mese pe zi, nu se bucurau de un apetit mai mic sau de o senzatie de satietate crescuta fata de aceeasi cantitate de alimente impartita in doar trei mese pe zi.