Insa, cu toate acestea, pot sa apara probleme la nivelul sanatatii inimii, atunci cand exista prea mult colesterol "rau" (LDL) si prea putin colesterol "bun" (HDL) in organismul tau. Numerosi factori - precum varsta, sexul si istoricul familiei - pot afecta colesterolul in moduri pe care nu le poti controla, dar dieta, exercitiile fizice si alte obiceiuri care iti definesc stilul de viata pot face o mare diferenta in mentinerea unui profil sanatos in ceea ce priveste colesterolul.
Iata cateva dintre masurile pe care le poti lua pentru a stimula in mod natural productia de colesterol “bun”:
1. Poti sa mai slabesti. Beneficiul: nivelul de colesterol "bun" (HDL) creste cu 1 unitate la fiecare 3 kilograme pe care le dai jos. Iar daca vei slabi intre 2 kg si 4,5 kg, acestea ar putea fi suficiente pentru a creste nivelul de colesterol HDL.
2. Lasa-te de fumat. Beneficiul: o crestere cu 4 puncte de colesterol HDL. Fumatorii au un nivel de colesterol “bun” mai mic decat nefumatorii, arata studiile de specialitate. In mai putin de doua saptamani dupa renuntarea la acest viciu, nivelul de colesterol “bun” al unui fumator incepe sa creasca. Discuta mai intai cu medicul tau despre optiunile pe care le ai daca te hotarasti sa renunti la fumat.
3. Gustarea dintre mese sa fie bazata pe alune/nuci. Beneficiul: o crestere de 2 pana la 3 puncte a nivelului de colesterol HDL. Consumul unei cantitati de 67 grame de alune/nuci pe zi ar putea creste raportul dintre colesterolul 'bun' si colesterolul 'rau' din sange cu putin peste 8%. Cele mai bune optiuni de gustari includ: nuci, nuci pecan, migdale, arahide, fistic si nuci de macadamia. Sursa: prevention.com.
Citeste si: Ai probleme cu tensiunea? Incearca asta!
Alimentul minune al sezonului: nucile
Aceasta leguma iti scade colesterolul!
Beneficiile merelor: scad nivelul de colesterol
Esti cu 4 ani mai batrana decat crezi - Iata de ce!
Dieta pe care ai avut-o la 3 ani determina riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
Sursa foto: ballywhointeractive.com