Iata mai jos 3 obiceiuri simple care va vor tine la distanta pe tine si familia ta de acele semne neplacute care vin odata cu raceala si gripa:
1. Vaccineaza-te! Este cel mai bun mod de a nu te imbolnavii, spun expertii. Nu conteaza cat de bine te speli pe maini, tot va trebui sa respiri acelasi aer cu persoanele bolnave - de exemplu, acasa, la serviciu, in autobuz. Daca inspiri particulele din aer in care se afla virusul gripei - care sunt invizibile si se pot deplasa pana la 3 metri - cel mai probabil te vei imbolnavi. De aceea vaccinul este atat de important: acesta iti pregateste organismul pentru a lansa un raspuns la gripa si raceala chiar inainte de a fi expusa la ele.
2. Spala-te mai des pe maini! Chiar daca esti expusa la gripa si raceala (folosind un pix de la un coleg de birou racit, sa spunem), daca te speli pe maini inainte sa iti atingi fata, exista sanse putine ca germenii sa iti intre in ochi, nas sau gura - modalitatile obisnuite prin care virusii patrund in organism - si sa faca dezastru prin sistemul tau imunitar. Iar spalatul pe maini este extrem de eficient, spun medicii. Cheia este sa faci din spalatul pe maini un obicei. Pe langa faptul ca trebuie sa te speli pe maini dupa ce ai folosit baia, spala-ti mainile cu sapun si apa - sau foloseste un gel dezinfectant - inainte de a manca, dupa ce ai fost in locuri publice aglomerate (de exemplu, la mall) sau dupa ce te-ai aflat in preajma unei persoane care a stranutat si a tusit.
3. Ia simptomele in serios! Majoritatea persoanelor pot face fata gripei si racelii destul de bine. Dar exista si exceptii. De exemplu, femeile insarcinate sunt de patru ori mai predispuse sa fie spitalizate pentru gripa decat populatia generala dintr-o tara. De asemenea, persoanele cu afectiuni cronice, mai ales cele care sufera de diabet zaharat, astm, boli de inima, boli de ficat, boli renale au mai multe sanse sa sufere complicatii de pe urma unei simple raceli sau gripe. Insa nu trebuie sa te izolezi complet daca te incadrezi in una dintre aceste categorii, ci doar trebuie sa fii mai atenta la simptomele tale (cele mai comune sunt febra, dureri in gat, tuse, nas infundat, stranut, dureri musculare, oboseala/epuizarea - si, in unele cazuri, diareee, dureri de cap) si sa iti suni medicul daca simti ca ceva nu este in regula. Sursa: prevention.com.
Citeste si: 3 mituri despre gripa, desfiintate: de ce e important vaccinul
Asa previi raceala in mod natural!
Leguma care te scapa de raceala este...
Raceala si discriminarea: Femeile sufera si se plang mai mult decat barbatii
Afla cum sa tii raceala departe de tine!
Vitamina C nu te fereste de raceala - Uite ce recomanda specialistii
Sursa foto: freedigitalphotos.net