1. Căderea părului
Cauzele căderii părului pot varia de la o persoană la alta. Însă, căderea părului este un efect secundar foarte comun al nașterii. Până la 92% dintre persoane pierd o cantitate de păr vizibilă în perioada postpartum [1].
Atunci când ești însărcinată, o creștere a nivelului de estrogen împiedică majoritatea firelor de păr să cadă, făcându-ți părul să arate și să se simtă mai strălucitor. Cu toate acestea, odată ce acest surplus de hormoni dispare, părul poate începe să cadă pe măsură ce firele de păr revin la ciclul lor obișnuit, cel mai frecvent în primele trei până la patru luni după naștere [1].
Alți factori pot contribui la căderea părului postpartum.. Aceștia includ [2]:
-
stresul;
-
nutriția deficitară;
-
tulburări endocrine (diabet, hipotiroidism);
-
tensiunea arterială ridicată (inclusiv preeclampsia și eclampsia);
-
deficiența de fier [2].
„După naștere, firele de păr sunt surprinse într-o fază de repaus cunoscută sub numele de telogen,” spune Joshua Zeichner, MD, dermatolog certificat, director de cercetare cosmetică și clinică în dermatologie și profesor asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York. „Ulterior, [persoanele] experimentează adesea o cădere masivă a părului cunoscută sub numele de efluviu telogen” [1].
Vestea bună este că pierderea părului postpartum este temporară. Te poți aștepta ca părul tău să revină la volumul de dinainte de sarcină în trei până la șase luni după naștere [1].
2. Mătreața
Este posibil să experimentezi, de asemenea, mătreață după naștere. Aceasta nu doar că produce o cădere jenantă de fulgi, dar poate perpetua și căderea părului tău postpartum [1].
„Din cauza fluctuațiilor hormonale [postpartum], pielea și scalpul pot deveni mai uleioase, contribuind la agravarea mătreții, împreună cu mâncărimea”, spune Dr. Zeichner. „În același timp, scalpul dezvoltă descuamare și exfoliere” [1].
3. Părul fragil
Părul fragil este destul de comun postpartum și poate fi extrem de frustrant pentru o proaspătă mamă. Părul fragil este cel mai probabil nu doar rezultatul fluctuațiilor hormonale, ci și al deshidratării. Deshidratarea va face ca părul să pară și să se simtă ca paiele, iar pielea să devină din ce în ce mai uscată [3].
Când să consulți medicul dermatolog?
Căderea părului atinge de obicei un vârf la aproximativ patru luni după naștere. Până la primul an al copilului, majoritatea femeilor își recapătă creșterea normală a părului. Dacă părul tău nu își recapătă volumul normal după un an, ar trebui să consulți un dermatolog. Altceva ar putea cauza căderea părului. Oamenii pierd păr din multe motive, iar un diagnostic precis este esențial pentru un tratament eficace [4].
Mătreața poate fi de obicei ținută sub control eficace cu șampoane anti-mătreață disponibile fără rețetă medicală. Cu toate acestea, dacă mâncărimea scalpului persistă în ciuda utilizării unui șampon anti-mătreață timp de câteva săptămâni sau dacă observi roșeață și umflături ale scalpului, consultă un dermatolog certificat pentru o evaluare. Este posibil să ai nevoie de un tratament cu prescripție medicală [5].
Disclaimer: Conținutul acestui articol este furnizat doar în scop educativ și nu trebuie interpretat ca un substitut pentru consultanța medicală de specialitate. Dacă întâmpini probleme ale părului după naștere, discută cu un medic dermatolog. Pentru alte probleme postpartum, consultă medicul ginecolog sau obstetrician.
Bibliografie:
1. “Why Some People Experience Hair and Scalp Problems after Childbirth.” Parents, 2021, www.parents.com/how-to-handle-an-itchy-scalp-postpartum-5202830;
2. “What You Need to Know about Postpartum Hair Loss.” Health, www.health.com/postpartum-hair-loss-7480927;
3. Ahler, Jamie. “Postpartum Dry Skin & Brittle Hair. 5 Tips That Saved My Skin + Strands.” Baby Blues, 20 Sept. 2024, babyblues.care/blogs/news/postpartum-dry-skin-hair-3-tips-that-saved-my-skin-strands;
4. “Hair Loss in New Moms.” Www.aad.org, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/new-moms;
5. “Dandruff.” Canadian Dermatology Association, dermatology.ca/public-patients/hair/dandruff.