Cea mai frecventa cauza este excizia necorespunzatoare a unghiilor, urmata de pantofii nepotriviti, taierea incorecta a unghiilor, leziunile la nivelul unghiei sau al pielii din jurul acesteia sau pur si simplu exista cauze ereditare.
Daca observi ca se inroseste unghia, simti durere in jurul ei sau incepe sa aiba o alta forma, poate ar fi cazul sa mergi la un control sa stabilesti daca ai de-a face cu o unghie incarnata. Uneori, zona se poate infecta atat de tare incat sa fie necesara o interventie chirurgicala. Ca sa eviti aceste evenimente neplacute, ar trebui sa aplici un tratament la domiciliu pentru unghie incarnata.
1. Intai de toate inmoaie zona inflamata in apa calda pentru 15-20 de minute, fara nicio solutie, dupa care, sterge tamponand zona cu un prosop curat. Pastreaza totusi degetele umede pentru a duce la cresterea bacteriei sau a ciupercii. Repeta procedura de inmuiere de 3-4 ori pe zi, dupa care, incearca sa indepartezi surplusul fara sa te ranesti.
3. De asemenea, te poti folosi de dischetele de bumbac. Inmoi bine unghia, cu o pensa aplici discheta si o lasi acolo pentru cateva zeci de minute, dupa care o indepartezi si tai surplusul de piele care se formeaza. Continua sa faci acelasi lucru pentu cateva zile, dar nu exagera. Evita sa dai cu creme parfumate sau alte solutii, eventual aplica o pudra cu antibiotic.
4. Otetul este foarte bun pentru vindecarea unghiei incarnate. Pune o parte otet, trei parti apa, lasa unghia la inmuiat pentru 15-20 de minute, sterge cu un prosop prin tamponare si repeta procesul de doua, trei ori pe zi. Indeparteaza surplusul de piele la final cu o forfecuta si colturile de unghie daca este cazul.
Citeste si:
Ai grija de pielea mainilor tale in aceasta iarna in 5 pasi