"Sa nu uitam ca bolile de inima reprezinta astazi principala cauza de mortalitate la nivel international si ca 80% dintre decesele provocate de aceste afectiuni ar putea fi prevenite cu un stil de viata sanatos", ne explica Prof. Dr. Florin Mitu, medic cardiolog.
Cat de periculos este zaharul pentru sanatate - La ce riscuri te expui
Iata 3 sfaturi utile pentru mentinerea colesterolului in limite normale si, implicit, pentru prevenirea bolilor de inima:
1. Incearca sa faci activitate fizica in mod regulat. Miscarea este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii inimii. Insa nu este nevoie de sport de performanta, ci mai degraba de miscare usoara practicata cu regularitate.
Cum te ajuta berea sa iti mentii inima sanatoasa
Zilnic sau de cateva ori pe saptamana este important sa alergi, sa mergi cu bicicleta sau sa faci plimbari in aer liber. De asemenea, te ajuta mult sa urci pe scari si nu cu liftul, sa mergi pe cat posibil pe jos si mai putin cu masina. Sportul este si un excelent antidot pentru stres, intrucat te ajuta sa iti relaxezi atat corpul, cat si mintea.
2. Consuma grasimi nesaturate si esentiale. Un rol important in lupta impotriva colesterolului si implicit in preventia bolilor cardiovasculare il are consumul de grasimi nesaturate si esentiale.
Acestea se gasesc in uleiuri vegetale (uleiul de rapita, uleiul de in), in margarinele de noua generatie si in maioneze - produse care sunt preparate tot din uleiuri vegetale - si in fructe oleaginoase precum nuci, alune, migdale, seminte. Grasimi bune contin si preparatele din peste gras (somon, macrou, hering).
Legumele proaspete, uscate sau gatite, precum fasolea, lintea, mazarea si soia sunt aliati puternici in lupta impotriva colesterolului, datorita continutului bogat de vitamine si fibre.
Bea o halba de bere pe zi daca vrei sa ai o inima sanatoasa
Prof. Dr. Florin Mitu recomanda ca, pe cat posibil, sa evitam preparatele din carne grasa de porc sau de oaie. Specialistul mai spune sa evitam dulciurile rafinate, care, de cele mai multe ori, contin grasimi saturate si trans, grasimi rele care cresc nivelul colesterolului.
3. Testeaza-ti nivelul colesterolului si al glicemiei cel putin o data pe an. Avand in vedere ca nivelul colesterolului este fluctuant, testarea anuala este esentiala, spun specialistii.
Datorita stilului de viata, numarul celor care au colesterolul si glicemia peste limite creste de la an la an, iar cei mai multi oameni afla ca sufera de boli ale inimii in stadii mai avansate ale bolii. Tocmai de aceea, specialistii subliniaza cat este de importanta preventia si, implicit, testarea anuala a colesterolului si glicemiei.
Citeste si: Situatiile in care porti pica pot fi daunatoare pentru sanatate