Situatia 1: Ti-a fost adresata o intrebare la care nu stii ce sa raspunzi
Nu intra in panica si nu da de inteles ca ai fost luata prin surprindere. Inspira si gandeste-te pentru cateva secunde la un raspuns satisfacator. Nu ezita sa ceri explicatii suplimentare, insa nu-l ruga sa repete intrebarea pentru a mai castiga timp de gandire, pentru ca asta arata ca nu esti atenta.
Daca tot nu reusesti sa gasesti un raspuns decent, alege unul dintre aspectele din intrebare si fa un scurt comentariu la acel element. Analizeaza cu atentie comportamentul politicienilor in timpul unui interviu si preia tehnica. Daca nu le place intrebarea, pur si simplu aleg o alta fateta a subiectului si raspund din acel unghi, punandu-se intr-o lumina pozitiva.
Nu aplica aceasta tehnica prea des, pentru ca poate deveni deranjant, insa daca ai fost prinsa pe picior gresit, este de ajutor.
Pentru a evita astfel de situatii, nu-i nevoie sa pregatesti in avans raspunsurile a sute de intrebari, ci concentreaza-te mai degraba pe un plan care sa-l ghideze pe angajator catre intrebarile potrivite. Preia initiativa si povesteste-i tu ceea ce este relevant pentru postul respectiv. Astfel, exista sansa ca el sa fie destul de impresionat de profilul tau incat sa nu te mai ia la bani marunti.
Situatia 2: Cel care tine interviul este total nepregatit si pare ostil inca de la inceput
Incearca sa ghidezi discutia in directia dorita, astfel incat la final sa stii ca ai facut tot ce se putea pentru a salva situatia.
Daca angajatorul nu pare interesat de tine in timpul interviului, incearca tu sa pui problema ca si cand ai raspunde unor intrebari venite din partea lui. Majoritatea angajatorilor apreciaza un candidat care stie sa isi "vanda" brandul personal. S-ar putea ca fara sa-ti dai seama sa il implici in discutie, facandu-l sa renunte la atitudinea ostila.
Fii atenta si la limbajul trupului. Daca te apleci inspre interlocutor, evita incrucisarea mainilor si initiaza contactul vizual. Ar putea sa te ajute sa treci peste momentele stanjenitoare.
Este evident ca nu poti evita astfel de situatii, intrucat nu poti dicta sau prezice dispozitia angajatorului.
Cu toate acestea, poti sa te informezi din timp referitor la persoana care va tine interviul si poti incepe intrevederea cu dreptul. Cine stie, poate a terminat acelasi liceu sau are aceleasi convingeri politice.
Aceste informatii n-au cum sa iti strice. Niciodata nu stii cand vei avea nevoie de ele.
Situatia 3: Esti vizibil emotionata
Daca tremuri ca o frunza in bataia vantului, cu siguranta nu vei face o impresie buna, ca sa nu mai vorbim de palmele transpirate atunci cand dai mana cu angajatorul.
In timpul interviului, cand inima iti bate atat de tare ca nici nu mai poti sa vorbesti, adu-ti aminte ca viata merge inainte, cu sau fara postul respectiv. Asculta cu atentie intrebarile, inspira adanc, relaxeaza-te si raspunde in ritmul tau.
Nu te grabi, chiar daca iti doresti enorm sa lucrezi pentru ei. Nu vrei sa pari exagerat de interesata, fiindca poti pierde cand vine vorba de negocierea salariului.
Inainte de interviu, inspira si expira calm, inchide ochii si imagineaza-ti ca vei fi relaxata in timpul intreverii si spune-ti ca mai pregatita decat atunci nu vei fi niciodata. Apoi paseste cu incredere in biroul angajatorului.
Ce porti la interviu - Culorile care iti aduc succesul!
Nu reusesti sa te angajezi? Iata de ce!
Varsta, o problema la angajare? Iata cum sa scapi de obstacol!
Strategie eficienta la interviu - Musca-ti limba!