Iata 3 supe hranitoare si cu putine calorii pe care le poti prepara intr-un timp relativ scurt:
1. Supa crema de sparanghel (3 portii)
450 gr sparanghel proaspat (sau congelat)
1 ceapa mare
2 tulpini de telina
2 catei de usturoi
350 ml supa de pui
1 lingura cu varf iaurt (grecesc)
2 linguri ulei
sare, piper negru
Preparare
Calesti ceapa tocata marunt impreuna cu telina taiata felii pana se inmoaie. Adaugi apoi usturoiul felii si lasi totul sa se mai caleasca 1-2 minute. Adaugi apa cat pentru 3 portii, putina sare, piper negru, acoperi oala si lasi totul sa fiarba la foc mic 5 minute.
In acest timp taie in bucatele tulpinile de sparanghel, adauga-le in oala si lasa totul sa fiarba inca 10 minute. Verifica sa fie fiert bine sparanghelul si baga totul la blender pana obtii o crema fina. Pune compozitia inapoi in oala, drege supa crema cu sare si piper daca simti ca mai este necesar, adauga varfurile ramase de la sparanghel, acopera oala si las-o asa inca 5 minute.
Dupa, ia capacul si adauga iaurtul amestecat cu 3-4 linguri de supa fierbinte. Amesteca pana se omogenizeaza. Supa calda se serveste cu crutoane si cu putin parmezan.
2. Supa crema de spanac si leurda cu paine prajita si crema de telemea
500 gr spanac
100 gr leurda (2 legaturi)
3 fire ceapa verde
2 cartofi
300 ml supa de pui (sau de legume pentru varianta vegetariana)
500 ml apa
100 ml smantana (optional)
2 linguri ulei
sare, piper negru
Crema de telemea
150 gr telemea (de capra sau oaie)
150 ml iaurt grecesc
10 fire leurda
piper
Preparare
Curata spanacul de codite si spala-l. Taia coditele de la leurda si spal-o de asemenea. Pune deoparte 10 frunze de leurda pentru crema de telemea.
In uleiul incins caleste ceapa verde taiata rondele si cartoful taiat cuburi timp de 2 minute. Adauga apa pentru 3 portii, acopera oala cu un capac si lasa totul sa fiarba la foc mic 2-3 minute. Adauga spanacul treptat, in timp ce amesteci compozitia din apa, dupa care acopera din nou oala si lasa sa mai fiarba 5 minute
Strecoara legumele, dar pastreaza zeama. Pune la blender legumele pana obtii un piure fin. Treptat, adauga zeama in bender pana obtii consistenta dorita. Adauga sare dupa gust si daca vrei neaparat, adauga putina smantana.
Tot in blender, dar separat de supa rezultata, pune telemeaua si iaurtul grecesc. Amestecul obtinut poti sa il condimentezi cu piper, dupa care adauga leurda tocata si amesteca bine cu o lingura de lemn.
Supa crema se serveste cu paine de secara prajita unsa cu crema de telemea obtinuta.
3. Supa crema de macris (3-4 portii)
1 ceapa
1 dovlecel mic (cca 200 gr)
3 cartofi mai mici
150 ml supa de pui
350 gr macris (sau 200 gr macris + 150 gr spanac)
1 lingura smantana
1 lingura unt
1 lingura ulei
3-4 oua
sare, piper
Preparare
In 3 linguri de ulei da drumul la un cub de unt si lasa-le sa se incinga bine, dar ai grija sa nu arzi oala. Adauga ceapa tocata marunt si las-o sa se caleasca aprox. 2 minute. Adauga dovlecelul taiat cubulete si lasa totul sa se mai caleasca inca 5 minute.
Adauga cartofii taiati cuburi, apa cat pentru 3 portii si lasa totul sa fiarba. Condimenteaza cu sare si piper si lasa totul sa fiarba 15- 20 de minute.
Spala macrisul si rupe coditele groase. Adauga macrisul in timp ce amesteci cam 1 minut. Strecoara legumele si pune-le in blender, adauga zeama in functie de cat de groasa vrei sa iasa compozitia.
Adauga smantana si condimenteaza cu sare dupa gust. Supa se serveste cu oua fierte moi.
Sursa: e-retete.ro
Citeste si:
6 alimente care combat depresia de iarna