A trai in prezent, a fi deschis si sensibil, bland si curios - cam asa s-ar defini o practica utila in ceea ce priveste anxietatea. Ideea de baza ar fi sa acorzi atentie prezentului fara sa judeci, sa fii prietenos, sa nu incerci sa adaugi ceva sau sa elimini ceva din orice s-ar intampla in jurul tau.
Stresul te ajuta sa fii fericita - Iata cum
Aceasta practica poate lua forma meditatiei zilnice si se recomanda sa ajungi la 20 sau 30 de minute de relaxare de acest gen pe zi.
Cel mai important aspect in ceea ce priveste meditatia este atitudinea. Exista 7 atitudini care formeaza baza acestei practici:
Nu judeca si nu te stradui sa schimbi ceva
Practica meditatia fara sa te astepti la schimbari.
Rabdare
Fii rabdator cu tine insuti si cu corpul tau atunci cand devii agitat in timpul meditatiei.
Minte de incepator
Acorda atentie fiecarui moment si respiratiei, de parca ai face-o pentru prima data, astfel incat sa fii deschis si curios.
Incredere
Ai incredere in tine ca vei fi prezenta si constienta de ceea ce se intampla.
Acceptare
Fii dispusa sa vezi lucrurile asa cum sunt, chiar daca nu iti plac.
Renuntare
Nu te impotrivi si nu insista sa "alergi" dupa un lucru pe care tocmai l-ai constientizat.
Odata ce ti-ai insusit atitudinea potrivita, poti incerca una dintre urmatoarele practici menite sa aline o minte anxioasa.
1. Bataia vantului - permite vietii sa treaca prin acest moment
Poti practica acest tip de meditatie atat cand esti relaxata, dar si cand esti tensionata. Adopta o pozitie confortabila si concentreaza-ti atentia asupra respiratiei. Inspira profund si imagineaza-ti ca esti inconjurata de natura. Imagineaza-ti ca bate vantul.
Lasa toate experientele constiente - sunete, senzatii, ganduri, emotii - sa devina vant. Simte tot miscandu-se, schimbandu-se, sosind si invartindu-se in jurul tau, imagineaza-ti-le pe toate cum se indeparteaza. Observa cum vantul primeste diverse calitati- bland, puternic, dur. Relaxeaza-te pe masura ce vantul bate in jurul tau. Lasa-l sa vina si sa plece. Ramai acolo, calma, statornica.
2. Lectia anxietatii
Pe moment, anxietatea nu ti se pare deloc placuta. Iti da stari de frustrare si ajungi sa te temi fara un motiv intemeiat. Insa poti folosi anxietatea ca pe un instrument de invatare.
Gandurile rele sunt un semn, un semnal si contin un mesaj pe care trebuie sa il descifrezi pentru a ajunge sa te simti bine. Raspunde la urmatoarele intrebari cand te simti anxioasa, pentru a te intelege mai bine si pentru a-ti da seama ce schimbari trebuie sa faci.
"Ce poate anxietatea sa ma invete?"
"Ce incearca mintea si corpul meu sa imi spuna?"
"Ce imi spune intelepciunea interioara ca ar trebui sa se intample pentru ca eu sa imi revin?"
Astfel iti dai seama daca trebuie poate sa fii mai intelegatoare cu ceilalti, poate ca ar trebui sa fii mai puternica. Sunt intrebari care te ajuta sa examinezi cauza anxietatii, sa rezolvi conflictul cu cineva din anturaj sau sa gasesti un nou sens al vietii tale. Lasa simptomele anxietatii sa te ajute sa vezi ce aspect din viata ta trebuie "vindecat".
3. Marea de liniste
Ai observat vreodata ca fix atunci cand te linistesti si reintri in zona de confort, brusc se intampla o schimbare majora? Ei bine, cand te confrunti cu anxietatea, aceasta idee poate fi tulburatoare. Nu ai cum sa reusesti sa fii tot timpul pregatita pentru schimbare, dar poti, macar, sa ai starea de spirit necesara pentru a accepta schimbarea.
Exista un tip de meditatie care te ajuta in momentele de incertitudine. Cei care o practica, scrie psychcentral.com, recomanda sa te inregistrezi citind pasii, pentru a-i putea asculta in liniste atunci cand esti agitata. Vorbeste incet, calm si clar.
A. Inchide ochii si imagineaza-ti ca esti pe plaja, stand pe nisipul fierbinte, cu briza racoroasa a marii rasfatandu-ti corpul. Esti in siguranta. Privesti valurile cum vin si se duc, din nou si din nou. Fiecare val este ca respiratia ta, ridicandu-se din adancuri si apoi eliberandu-se la intoarcerea in mare.
B. Ce observi la suprafata oceanului? E ca si viata ta - unele parti sunt neregulate, cu valuri de incertitudine care se plimba. Inspira in aceste momente care sunt deranjante. Adu-ti aminte ca ai stabilitatea si puterea sa potolesti furtuna. Expira-ti temerile si indoielile cu privire la viitor. Ce va fi, va fi. Doar valurile iti pot purta secretele si anxietatea inspre mare.
C. Ce se intampla in adancimea oceanului? Este o experienta subacvatica linistita. Pestii inoata linistit, plantele marine se leagana intr-un ritm misterios. Stelele de mare se agata de pietre, completand un peisaj colorat. Raze de lumina patrund in apa, transmitand caldura si stralucire.
D. In functie de ceea ce viata iti arunca in cale, poti sa faci surfing, cucerind valurile sau sa plutesti pe o mare linistita. Fii constienta de calatorie, de suisuri si coborasuri, de lucrurile bune, de cele rele, de bucurie si de durere. Misca-te usor, odata cu fiecare val.
Cand esti pregatita, adu-ti atentia inapoi in prezent. Pe masura ce trece timpul, pastreaza calmul oceanului in tine.
Citeste si:
Esti stresata? Cum ii transmiti asta sefului