Caracterizate de simptome precum irascibilitate, proasta dispozitie, depresie, pofta de a manca carbohidrati simpli, cresterea in greutate, oboseala si melancolie, aceasta stare sufleteasca poate varia de la o persoana la alta, de la o simpla tulburare afectiva sezoniera, la depresie adanca sau incapacitatea de a face activitatile pe care - pana mai ieri - le faceai fara nicio problema. Aceasta tinde sa fie mai des intalnita la persoanele tinere si la femei, potrivit naturalnews.com.
Cum invingem si depasim indispozitia care vine odata cu sezonul rece
Mai multe remedii naturale sunt utile in atenuarea sau alinarea simptomelor care vin la pachet cu tulburarile afective sezoniere. Metodele de mai jos ofera solutii practice pentru a combate acest sindrom neplacut.
1. Exercitii fizice si aer curat. Chiar si atunci cand vremea este rea, cerul este acoperit de nori si mediul inconjurator nu te inspira deloc sa faci miscare, este important sa petreci cel putin 30 de minute (o cantitate mica de timp, daca stam sa ne gandim) in aer liber, in timpul zilei. Cercetarile arata ca persoanele care sufera de tulburari afective sezoniere obtin aceleasi beneficii daca petrec 30 de minute pe zi in aer liber (indiferent daca se afla sau nu in lumina directa a soarelui) ca si indivizii care folosesc o caseta de lumina (light box) timp de cateva ore pe zi. * din tehnologie: caseta este o sursa de lumina inclusa intr-o cutie si acoperita cu un dispozitiv de imprastiere a luminii; acest tip de caseta este folosita in industria fotografica, pentru vizualizarea negativelor, etc.
2. Terapia cu lumina cu spectru complet. Atunci cand vremea ne interzice absolut sa ne aventuram in afara casei, un dispozitiv (asemanator cu cel prezentat mai sus) cu spectru complet de lumina este cea mai buna optiune. Studiile au aratat ca lumina albastra este factorul cu cel mai mare grad de succes in diminuarea depresiei sezoniere. Un interval de minimum 45 de minute pe zi, dimineata, este recomandat pentru a normaliza ritmul circadian. * Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale apartinand entitatilor vii, inclusiv plante, animale, ciuperci.
3. Terapia cognitiv-comportamentala. Un studiu desfasurat la Universitatea din Vermont a aratat ca terapia cognitiv-comportamentala ar fi un remediu superior pentru a trata tulburarile afective sezoniere, comparativ cu sesiunile zilnice de lumina cu spectru complet. Dupa aproximativ un an de tratament intensiv, doar 7% dintre persoanele cu tulburari afective sezoniere au suferit o recidiva si au facut depresie sezoniera, in vreme ce participantii care au continuat terapia cu lumina au avut o rata de esec de 36,7% - suferint o depresie sezoniera. Sursa: naturalnews.com.
Citeste si: Dana Nalbaru: "Simt un gol mare. Nu e o depresie sau o tristete"
Migrenele cresc riscul de a avea ganduri suicidale
Andreea Marin, in timpul depresiei: "Nu am mai vrut sa traiesc"
Contraceptivele si tentativa de sinucidere - care este legatura dintre cele doua
Protejeaza-te - Colegii de serviciu iti pot "transmite" ASTA
Pozele prietenelor de pe Facebook te indispun - Iata cauza
Cum te ajuta vinul sa lupti cu depresia
Sursa foto: lady.tochka.net