SIDA a fost descoperita pe 5 iunie 1981, in urma cu 30 de ani, informeaza AFP.
In acea zi, Centrul de control al maladiilor din Atlanta a luat la cunostinta existenta unei forme rare de pneumonie, in cazul a cinci tineri homosexuali din California, care pana atunci ii afecta doar pe pacientii puternic imunodeprimati.
O luna mai tarziu, un cancer al pielii foarte rar a fost diagnosticat la 26 de pacienti homosexuali americani. Se vorbea deja despre un "cancer gay". Boala a fost botezata in anul urmator si a primit numele "sindromul imunodeficientei dobandite" (SIDA).
In 1983, o echipa de cercetatori francezi a reusit sa izoleze virusul, transmisibil prin sange, secretii vaginale, lapte matern si sperma, care ataca sistemul imunitar si il expune "infectiilor oportuniste" precum tuberculoza si pneumonia.
Acesti 30 de ani de SIDA, marcati de milioane de victime, familii despartite, copii africani ramasi orfani si o stigmatizare crescanda, s-au remarcat insa si prin succese majore in fata acestui virus ce parea de neinvins. In 1996, descoperirea triterapiei schimba datele problemei - de la statutul de maladie mortala, SIDA a devenit o maladie cronica.
The Global Fund, infiintat in 2002, a oferit in opt ani subventii de aproape 22 de miliarde de dolari. Statele Unite ale Americii au pus in practica un "program de urgenta", PEPFAR. Fundatia Bill Gates a donat multe milioane de dolari programelor de cercetare contra acestei maladii.
"SIDA a schimbat lumea, o noua legatura sociala s-a creat intre tarile din nord si cele din sud, un fapt care nu s-a produs niciodata in trecut, pentru nicio alta maladie", a declarat Michel Sidibé, directorul ONUSIDA.