Europa este un mix de cultură, limbi, arhitectură şi patrimonii culturale şi oameni din toată lumea aleg să-şi petreacă aici vacanţa. Odată cu eliminarea vizelor şi paşapoartelor, pentru cetăţenii din UE, transportul a devenit mult mai uşor, mai ieftin şi convenabil. În vârf de sezon orice destinaţie poate fi aglomerată şi de aceea sunt de evitat lunile iunie, iulie, august, dar alegerile noastre sunt minunate în orice perioadă a anului.
1. Barcelona
Acest oraş stă sub semnul lui Antoni Gaudi şi Salvador Dali, motiv pentru care pare desprins din altă lume. Un obiectiv tursitic de văzut neapărat este Biserica Sagrada Famiglia. Apoi călătoria poate continua cu o plimbare în Park Guell, cu ale sale căsuţe ca de turtă dulce. Şi nu se poate să treci prin Barcelona fără să observi arhitectura caselor de pe principalul bulevard turistic, Las Ramblas. Aici, în timp ce admiri artiştii stradali, poţi căuta şi fântâna dinspre Statuia lui Cristofor Columb, din care dacă bei apă se presupune că te vei reîntoarce. În ceea ce priveşte această statuie, e interesant de ştiut că a fost o mare polemică în jurul ei dacă ar trebui să arate spre America, noul continent descoperit, sau spre India, unde se presupune că trebuia să ajungă exploratorul.
2. Roma
Ce iubitor de istorie ar putea oare să ignore Roma ca destinaţie turistică? Aici există o mare comunitate de români şi este foarte posibil să auzi româna pe stradă când te aştepţi mai puţin. Oamenii sunt primitori şi nu se agită foarte mult să afle ce naţie eşti, deşi în ultimii ani s-a împământenit această idee eronată că românii sunt antipatizaţi acolo. Din contră, aceştia sunt chiar apreciaţi pentru munca pe care o depun. În Roma vei găsi multe pisici, porumbei, fântâni arteziene, biserici şi ruine, dar şi o parte din istoria noastră. Columna lui Traian, de exemplu, este un monument istoric, care înfăţişează în 155 de sculpturi războaiele daco-romane. Aceasta o găsiţi în zona istorică a Forumului lui Traian, unde mai puteţi vedea şi clădirea modernă care comemorează primul rege al Italiei unite şi anume pe Victor Emmanuel al II-lea, clădire ce găzduieşte mai multe muzee cu expoziţii permanente şi temporare. Pentru a economisi nişte bani este bine ca sticlele goale să nu fie aruncate ci umplute de la numeroasele ţâşnitori cu apă potabilă, de pe drum. Cel mai indicat este ca ţinutele vestimentare să fie decente, pantaloni lungi din in şi tricouri care să acopere umerii, mai ales dacă în itinerariu sunt şi catedrale.
3. Praga
Praga este oraşul unde la fiecare colţ de stradă găseşti ceva de fotografiat, arhitectură spectaculoasă deşi veche, bere ieftină şi bună, mâncare specifică excelentă şi multe muzee diverse. Cei care ajung acolo trebuie să se încalţe însă lejer, pentru că cele mai multe străzi sunt din piatră cubică şi ar fi păcat să meargă cu maşina în excursie sau să facă răni la picioare din cauza încălţărilor neadecvate. Nu se poate ca cei care vizitează Praga să rateze Fabrica de Bere Staropramen, care arată celor ce-i trec pragul procesul de fabricare a berii şi în plus, în preţul biletului de intrare oferă la finalul tururul ghidat câte o bere la alegere dintre sortimentele existente. Un alt obiectiv turistic de vizitat neapărat este Ceasul Astronomic din Piaţa Centrală, care la ora 12 oferă un veritabil spectacol al apostolilor ce ies să cânte. Singurul dezavantaj este că într-adevăr, la orele de vârf, mai ales vara, zonele turistice sunt destul de aglomerate.
4. Valencia
Când spui Valencia spui City of Arts and Sciences. Valencia este un oraş plin de viaţă de la Coasta Mării Mediterane. A fost cândva capitala Spaniei, iar acum este al treilea cel mai mare oraş din ţară, care cuprinde şi o mică insulă desprinsă parcă din filmele SF. City of Arts and Science (CAS) este un centru ştiinţific, cultural şi de relaxare în care se pot bucura de timpul liber atât cuplurile tinere cât şi familiile cu copii mici şi acoperă proximativ 2 km din albia secată a fostului râu Tuvia. Aici se pot lua bilete separate sau combinate la cele trei clădiri importante care îl compun. Hemisferic este un cinematograf 3D IMAX în formă de sferă, cu ecran concav de 900m, pe care se proiectează filme la un alt nivel. Muzeul de Ştiinţe "Principele Felipe" este unul special, în care principiul "nu atinge" este dat deoparte şi exponatele sunt interactive, iar primul etaj poate fi vizitat gratuit. Cât despre Oceanografic, acesta completează experienţa vizitei în Valencia, deoarece este cel mai mare acvariu din Europa, cu şapte zone diferite şi aproape 45000 de specimene din 500 de specii diferite. Pentru că City of Arts mai are şi alte clădiri anexe, este bine ca pentru acest loc să se rezerve o zi întreagă, mai ales că vizita poate continua cu o plimbare prin parcul de distracţii din apropiere.