Medicii specialisti ne ofera cateva explicatii cu privire la factorii care pot determina aparitia cancerului gastric:
1. Infectia cu helicobacter pylori. Periculoasa atat pentru aparitia ulcerului gastric si duodenal, aceasta infectie este factor carcinogen de ordinul I in aparitia cancerului de stomac. Prezenta bacteriei in anticorpii din sange sau in stomac poate fi usor identificata astazi cu ajutorul unor teste neinvazive si ieftine. Tratamentul presupune o cura de antibiotice pe durata a doua saptamani, fapt ce reduce riscul de aparitie a cancerului gastric.
2. Dieta de tip occidental. Alimentatia moderna - abundenta in grasime, proteine, carne rosie sau afumaturi, bogata in nitriti si nitrati, dar sarac? in fructe, legume si vitamine - este unanim recunoscuta ca predispozanta asupra genezei cancerelor digestive. La polul opus, o alimentatie sanatoasa, echilibrata, hipocalorica este un element de protectie pentru toate tipurile de cancere digestive.
3. Rezectia gastrica pentru ulcer. Persoanele care au suferit in prealabil o operatie de rezectie a stomacului prezinta un risc in plus la 10-15 ani de la aceasta interventie pentru aparitia cancerului gastric din cauza modificarilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. Acesti pacienti sunt sfatuiti sa vina la un control endoscopic pentru a descoperi cat mai repede un eventual cancer gastric.
4. Factorul ereditar. Daca unul sau mai multi membri ai familiei au fost diagnosticati cu cancer de stomac, este cazul ca celelalte rude directe sa efectueze un control endoscopic dupa varsta de 50 de ani. In acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decat riscul populatiei generale.
Ce simptome poate avea cancerul gastric
Specialistii ne sfatuiesc sa nu ignoram primele simptome si sa ne prezentam la medic pentru a avea sanse de recuperare cat mai bune.
"Durerea apare intr-un stadiu avansat al bolii, de aceea nu acesta trebuie sa fie principalul semnal de alarma in diagnosticarea si tratarea cancerului gastric. Pacientul trebuie sa se prezinte la medic inca de la primele simptome, care pot fi: modificarea apetitului manifestata prin diminuarea poftei de mancare, inapetenta selectiva pentru carne, scaderea ponderala, paloarea, anemia, oboseala sau balonarea", a explicat conf. univ. dr. Ion Daniel, seful clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Citeste si: Primavara, anotimpul gastritelor - Ce poti elimina din dieta
Sucul natural eficient in tratarea gastritei
Trucuri impotriva refluxului gastric, chiar la tine acasa
Varza amelioreaza simptomele ulcerului si gastritelor
3 semne "invizibile" care iti arata ca esti suprasolicitata
A slabit 38 de kilograme dupa ce a fost pacalita sa creada ca a facut un bypass gastric