Ceea ce a dus de fapt la această situație este indiferența și neglijența față de ceea ce ne transmite zilnic natura, plus răutatea dintre oameni și deteriorarea valorilor morale, dar a venit momentul să tragem învățăturile.
1. Istoria umană e legată de cea naturală
Existența umană este strâns legată de evoluția naturii, deci dacă încerci să faci ceva contrar, va trebui să înfrunți consecințele. Resursele precum combustibilii fosili, apa, stratul de ozon și chiar pământul agricol, sunt limitate. Țelurile și ambițiile oamenilor ar trebui să ia în considerare sănătatea planetei și promovarea unui mediu mai curat.
2. Catastrofele naturale nu țin cont de granițe
Mintea umană a limitat, la un moment dat, răspândirea acestui virus la teritoriul Chinei și nimeni nu era pregătit să facă față răspândirii. În schimb, virusul nu ține cont de teritorii, de rasă, situație materială și orice alte granițe. Oamenii trebuie să realizeze că inflexibilitatea în gândire duce la mai multe pagube decât beneficii și că o țară nu poate face față singură unui pericol ce amenință toată omenirea. Pentru a depăși o pandemie e nevoie de mai mult decât doar forță brută și conducători inteligenți.
3. Nu subestima știința
Acolo unde apar zilnic știri false, doar știința poate face lumină, chiar dacă propaganda politică încearcă să ne convingă de altceva. Oamenii de știință fac un mare efort pentru a lămuri restul lumii, care este sau nu expusă în mod direct COVID-ului. Datorită rolului lor foarte important în societate, ar trebui să luăm în considerare includerea oamenilor de știină în structurile de conducere.
4. Pune preț pe interacțiunile sociale
Cel mai mare efect pe care-l are pandemia este distanțarea socială, care-și spune cuvântul asupra psihicului după numai câteva zile de stat în casă, deoarece instinctul uman de a comunica este mai degrabă o nevoie decât o dorință. Această nevoie emoțională și chiar fizică de a intra în contact cu alți oameni a fost luată prea mult timp drept ceva garantat, dar abia acum se înțelege care este adevărata semnificație a relațiilor. De acum înainte, trebuie ca fiecare om să-și cunoască rolul în societate și să învețe să fie generos fără a aștepta nimic în schimb.
Acum, când ai mai mult timp liber decât oricând, trebuie să-ți evaluezi viața și să-ți asumi răspunderea pentru faptele și vorbele tale, decât să dai vina bolii pe soartă.
4 lecții de învățat din această pandemie
Trebuie să recunoști că nu erai pregătită pentru această pandemie, care deși a început cu o rată a mortalității de 1%, a ajuns rapid la 18% în toată lumea, nu doar în țările defavorizate.