Gradinaritul insa poate servi si ca o metafora pentru ingrijirea si preocuparea fata de sanatatea mintala.
1. Ofera-i mintii tale cateva lucruri de baza. Plantele au nevoie de hrana, soare si un loc in care sa creasca. Oamenii au nevoi de baza similare cu ale plantelor, chiar daca ne gandim ca avem nevoie de mai multe gadgeturi si de liste de dorinte din ce in ce mai complicate.
Prosperam atunci cand mancam in mod corespunzator, atunci cand respiram bine, cand iesim afara in aer liber si cand ne simtim in siguranta in casa noastra.
2. Creeaza granite. Asa cum faptul ca stii unde incepe si unde se termina gradina (pentru a planifica plantarea bulbilor si masurarea stratului ocrotitor din resturi vegetale), granitele personale din propria noastra viata sunt esentiale.
Granitele se pot referi la lucruri precum ora la care se incheie munca, daca raspunzi la telefoane sau cat de repede scrii si raspunzi la emailuri. Granitele sanatoase in ceea ce priveste relatiile interpersonale sunt la fel de importante, asa ca trebuie sa stii clar atunci cand spui "nu" si cand spui "da" persoanelor potrivite, la momentul potrivit.
3. Apreciaza varietatea din viata. Daca vei merge printr-o pepiniera mare sau printr-o gradina matura, iti oferao realizare si asa iti dai seama cat de multe specii de plante si flori exista in lumea noastra. Formele, dimensiunile, culorile si texturile variaza foarte mult si toate se adauga la frumusetea unei gradini.
In mod similar, sotii nostri, iubitii nostri, copiii nostri, colegii de munca si prietenii - toti vin in viata noastra cu diferite puncte tari si puncte slabe. Ar fi plictisitor daca toti am arata, am gandi si ne-am relaxa in acelasi fel. Asa ca e bine sa accepti diversitatea.
4. Gestioneaza problema buruienilor devreme. Aceste buruieni pot scapa de sub control, dar sunt mult mai usor de manevrat daca sunt indepartate si scoase din pamantul gradinii tale inainte de a-si infige radacinile prea adanc.
In mod similar, in viata exista evenimente negative si perioade pline de suparari care pot aparea oricand, dar care sunt mult mai usor de rezolvat si de abordat daca sunt identificate din vreme.
Unii oameni sunt destul de norocosi pentru ca au mai putine "buruieni", iar altii au mai multe, dar abordarea lor directa functioneaza mult mai bine decat negarea sau evitarea lor. Sursa.
Citeste si: Cum sa gasesti fericirea in fiecare zi