Iar cand marile companii din domeniul alimentatiei intra si ele in ecuatie, atunci este si greu sa definesti cu exactitate ce e "alb" si ce e "negru" in privinta alimentelor pe care le consumi. Cu etichete si ambalaje pline de cuvinte precum "organic", "natural" sau "light" - folosite cu scopul de a ne da impresia ca este un produs nutritiv - in realitate este greu sa definim ce inseamna acesti termeni.
Iar specialistii spun ca exista multe dezinformari in ceea ce priveste segmentul de nutritie, iar comerciantii si companiile folosesc adesea cuvantul "sanatos" pentru a descrie produsele si pentru a le vinde. Asa ca nu este de mirare ca oamenii sunt confuzi si nu mai stiu ce este sanatos si benefic si ce sa manance in siguranta.
1. "Detox" - Daca ar putea sa stearga un cuvant din dictionarul dieteticienilor, acesta ar fi "detoxifiere", spune un specialist al publicatiei HuffPost. Ideea ca anumite alimente sau nutrienti va accelera sau va intensifica procesul de detoxifiere al organismului tau este doar o idee stupida. Cel mai bun mod de a ajuta organismul tau sa dea toxinele afara este sa introduci tu mai putine toxine in corp.
2. Alimente "bune" si alimente "rele" - Nutritionistilor nu le place sa spuna ca exista alimente bune si alimente rele - este un lucru atat de jignitor. Sa mananci anumite alimente si sa te bucuri de ele - chiar si alimentele care nu sunt cele mai nutritive - nu ar trebui sa fie facute cu sentimente de vinovatie sau rusine. Mancatul ar trebui sa fie una dintre cele mai mari placeri ale vietii. Si daca inveti sa mananci cu placere, s-ar putea sa te simti chiar mai satula cu mai putina mancare, spune un alt specialist in nutritie.
3. "Low-Carb" (cu un continut scazut de carbohidrati) - Unul dintre termenii cei mai enervanti pentru nutritionisti este atunci cand oamenii le spun ca ei mananca "low-carb" sau spun "eu nu mananc zahar". Asa ca nutritionistii sunt nevoiti, in mod constant, sa explice ca acesti carbohidrati se gasesc in mai multe grupuri alimentare. Exista grame de carbohidrati (adica zahar) in paine si produse de panificatie si in fructe, dar si in alte produse - la care nici nu te-ai gandit vreodata ca s-ar putea sa aiba carbohidrati - cum ar fi iaurtul neindulcit si legumele.
4. "Fara gluten" - Multi oameni care cred minunile care se intampla in viata lor fara gluten nici macar nu stiu ce este glutenul, subliniaza un alt specialist american. Si exista putine dovezi ca cei care nu au boala celiaca (doar un mic procent din populatie) vor beneficia de pe urma unei diete fara gluten. Sursa.
Citeste si: Dieta X Factor: planul care te ajuta sa slabesti in 7 zile
Secretul care te ajuta sa te tii de un plan de slabit
Asa obtii un abdomen plat pentru ziua in care mergi la piscina
Alimentul pe care oamenii slabi il consuma de doua ori pe zi